Novo doma: Citroën Berlingo 2015

Aktualno, Novo doma

Prvi družinski enoprostorec Citroën Berlingo je vedno znal ponuditi praktičen odgovor na pričakovanja svojih kupcev. O njegovem uspehu priča 2,9 milijona prodanih vozil od leta 1996. Citroën Berlingo je avtomobil z močno osebnostjo, prostoren in uporaben. Citroën Berlingo, večkrat prenovljeni zgled v razredu družinskih enoprostorcev, se je posodobil. Združuje dizajn in uporabnost, udobje in robustnost, […]

Prvi družinski enoprostorec Citroën Berlingo je vedno znal ponuditi praktičen odgovor na pričakovanja svojih kupcev. O njegovem uspehu priča 2,9 milijona prodanih vozil od leta 1996. Citroën Berlingo je avtomobil z močno osebnostjo, prostoren in uporaben.

Citroën Berlingo, večkrat prenovljeni zgled v razredu družinskih enoprostorcev, se je posodobil. Združuje dizajn in uporabnost, udobje in robustnost, tehnologijo in preprostost.

Novi Citroën Berlingo, ki je bil javnosti predstavljen na ženevskem avtomobilskem salonu 2015, je obdržal vse svoje adute modularnosti, prostornosti, udobja in opreme.

Izgled

Robusten in prijeten novi Citroën Berlingo danes ponovno poudarja svoj izrazit in neagresiven značaj, tako v izvedenki MULTISPACE kot v gospodarski izvedenki. Njegov dizajn je bil spremenjen, odslej ima povsem prenovljen prednji del, ki mu daje moderen in dinamičen značaj, povsem skladen z duhom znamke Citroën.

citroen-berlingo-spredaj

Vsi elementi (odbijač, prednja okrasna maska, okrasna letev, dnevne luči …) so skrbno dodelani in zaokrožajo homogen prednji del, ki je umirjen in moderen obenem. Močnejša osebnost se izraža z novim odbijačem, katerega napete linije obdajajo novo rešetko prednje okrasne maske. Prednja okrasna maska, širša in nižje nameščena, prednjemu delu daje strukturo in poudarja robustnost novega Citroënovega Berlinga. Dnevne luči z diodami LED, ki so za doplačilo na voljo že od 2. stopnje opreme izvedenke MULTISPACE, so nižje umeščene in izražajo moč. Tudi prenovljen logotip dvojne puščice, močan prepoznavni znak Citroëna, je umeščen med dva polna predela in njegova vodoravna linija sega vse do žarometov.

Prostornost

S svojimi velikimi merami (4,38 m dolžine (L1), 1,81 m širine (brez vzvratnih ogledal) in 2,73 m medosne razdalje novi Citroën Berlingo nudi rekordno kakovost bivanja in zgledno večnamenskost v razredu družinskih enoprostorcev:

Prostoren potniški prostor z veliko prostora v predelu kolen potnikov na zadnjih sedežih (24,5 cm) in velikim prtljažnikom s prostornino 675 litrov, ki se z zlaganjem zadnjih sedežev lahko poveča na 3000 litrov.

Nudi modularnost sedišč, saj ima zadaj tri posamične snemljive sedeže. Ima tudi veliko odlagalnega prostora, ki ga nudita Modutop ®, praktičen in svetel strop izvedenke Berlingo MULTISPACE, ter snemljiva sredinska konzola. Uporabni in domiselni prostori, ki zapeljujejo, odkar so bili izumljeni, nudijo do 170 litrov prostora, odvisno od stopnje opreme.

Avtomobil, ki je praktičen navznoter in navzven, ima številne zmagovalne kombinacije, s katerimi se prilagaja vsem vrstam uporabe: ena ali dvoje bočnih drsnih vrat, prtljažna vrata z dvižnim zadnjim steklom za lažji dostop do prtljažnika in odlagalnega prostora Modutop® brez odpiranja prtljažnih vrat ali asimetrična krilna prtljažna vrata, na primer za lažji prevoz dolgih predmetov.

Inteligentni tehnološki sistemi, ki služijo bolj umirjeni vožnji

Za Citroën Berlingo so bili že doslej na voljo različni sistemi za lažjo vožnjo, pomoč pri vzvratnem parkiranju, omejevalnik hitrosti in tempomat, samodejni vklop luči (v paketu za boljšo vidljivost), pomoč pri speljevanju navkreber ter izpopolnjen sistem za preprečevanje spodrsavanja pogonskih koles Grip Control, ki optimizira vlečno moč prednjih koles v odvisnosti od tipa terena.

V letu 2015 se novi Citroën Berlingo ponaša še z novimi tehnologijami:

  • Active City Brake: to je sistem samodejnega zaviranja, ki pomaga preprečevati nalete pri nizki hitrosti vož Lasersko zaznavalo kratkega dosega v zgornjem delu vetrobranskega stekla zaznava ovire, kot na primer vozilo, ki vozi v isto smer ali stoji pred vozilom. Do hitrosti 30 km/h prepozna potencialno tveganje in komunicira neposredno z računalnikom zavornega sistema, ne da bi voznik moral pritisniti zavorni pedal. Na ta način pomaga preprečiti trčenje ali omejiti njegove posledice, tako da zmanjša hitrost trčenja. Samodejno zaviranje lahko pomeni, da se vozilo povsem ustavi, če situacija to zahteva. V tem primeru sistem vozilo začasno zadrži na mestu (za približno 1,5 sekunde), da voznik lahko s pritiskom na zavorni pedal prevzame nadzor nad njim. Pred sproženjem samodejnega zaviranja in če zazna tvegano situacijo, sistem predhodno napolni hidravlični zavorni sistem in delno stisne zavorne ploščice, da doseže boljšo odzivnost (funkcija PREFILL; delovanje, ki poteka povsem brez voznikovih posegov).
  • Pomoč pri čelnem parkiranju dopolnjuje pomoč pri vzvratnem parkiranju, ki je bila na voljo že doslej. Sistema se med seboj dopolnjujeta in v vseh situacijah zelo olajšata manevre.
  • Kamera za vzvratno vožnjo: novi Citroën Berlingo je opremljen s kamero za vzvratno vožnjo, ki olajša vsakdanje parkiranje. Kamera zajema sliko za vozilom in jo pošilja na novi 7-palčni zaslon na dotik, čim voznik vključi vzvratno prestavo. Na zaslonu se izrišejo vidne oznake konca vozila in njegove smeri vožnje, kar olajša postopek.

Motorji

Različni dizelski motorji, s katerimi bo odslej opremljen novi Citroën Berlingo, dosegajo naslednjo porabo goriva in emisije CO2:

  • motor BlueHDi 75 BVM: 4,3 l/100 km in 113 g CO2
  • motor BlueHDi 100 BVM: 4,3 l/100 km in 113 g CO2
  • motor BlueHDi 100 S&S BVM: 4,1 l/100 km in 109 g CO2
  • motor BlueHDi 100 S&S ETG6: 4,2 l/100 km in 109 g CO2
  • motor BlueHDi 120 S&S BVM6: 4,3 l/100 km in 113 g CO2

Ti motorji so razviti na osnovi motorjev HDi Euro 5 in so bili optimizirani z dveh pomembnih vidikov: izboljšanje notranjega izkoristka motorja in zmanjšanje mehanskih izgub zaradi trenja.

Gospodarska različica

Citroën prinaša tudi odgovor za vse poklicne uporabnike, saj ponuja novi Citroën Berlingo tudi v gospodarski izvedenki.

Po zaslugi premišljeno izdelanih vrat, kot so široka drsna bočna vrata ali asimetrična zadnja krilna vrata, ki se odprejo do 180°, je tudi enostaven in varen za uporabo v katerega je mogoče natovoriti dve evro paleti.

S kabino Extenso s 3 sedeži in zložljivim sovoznikovim sedalom omogoča prevoz tovora, ki v dolžino meri do 3,25 m. Po drugi strani bo prav vsako orodje, prav vsak predmet našel svoje mesto, saj ima novi Citroën Berlingo lahko vgrajeno tudi strešno loputo ali pregradno steno s snemljivimi vratci.

citroen-berlingo-gospodarska-vozila

Novi Citroën Berlingo, ki ima tudi v gospodarski izvedenki na razpolago vse sodobne in učinkovite tehnologije iz izvedenke MULTISPACE, je ravno tako še vedno na voljo z naslednjimi motorji Euro 5: z bencinskim motorjem VTi 95 BVM ter dizelskimi motorji HDi 75 BVM, e-HDi 75 BVM, HDi 90 BVM, e-HDi 90 ETG6 in HDi 115 BVM.