Novo doma: Audi Q3 (bo lahko sledil uspehu predhodnika?)

Novo doma, Top

Napočil je čas za slovensko premiero druge generacije Audija Q3.

Prva generacija Audijevega mestnega terenca z oznako Q3 je bila predstavljena leta 2011 in ostala v proizvodnji vse do lani. Model je tudi v Sloveniji zelo uspešen, saj je bilo po besedah uvoznika v tem obdobju prodanih okoli 2.300 vozil, s čimer je bil Q3 večino časa vodilni v svojem segmentu.

Pri Audiju pravijo, da je Q3 z novo generacijo postal predvsem bolj prostoren in funkcionalen avto, pa tudi še bolj tehnološko napreden, saj je opremljen s številnimi sistemi, ki smo jih bili poprej navajeni iz vozil višjih segmentov.

Q3, katerega proizvodnja se je iz Španije preselila na Madžarsko (Győr), je zrasel v domala vse mere. V primerjavi s predhodnikom je na primer daljši za skoraj 10 centimetrov, njegov prtljažni prostor pa je za 70 litrov bolj prostoren.

Na področju prilagodljivosti izstopa pomična zadnja klop (na voljo serijsko), ki jo lahko prestavljamo za 150 mm v smereh naprej in nazaj. Zgolj s pomikom klopi lahko pridobimo 55 dodatnih litrov volumna v prtljažniku. Za nameček je višina dna v prtljažniku nastavljiva v treh nivojih.

Audi na področju oblikovanja ponovno izpostavlja t. i. “Quattro ramena” – gre za položnejši liniji nad blatniki, pester nabor platišč (17- do 20-palčna) ter LED žaromete, ki so serijsko na voljo pri vseh različicah in jih lahko nadgradite tudi na matrične. V skladu z v zadnjem času videnim pri Audiju sta izpušni cevi tudi tokrat le nakazani.

Notranjost novega Q3 sledi Audijevim smernicam. Opremljena je z zaslonom na dotik v dimenzijah 10,1 ali 8,8 palca. Kljuka za vrata je nova in tokrat zanimivo obrnjena navzdol. Upravljanje klimatske naprave ostaja klasično, z gumbi. Pred voznikom se nahaja 12,3 palca velika instrumentna plošča, volan pa je zdaj bolj pokončen – za 4,5 stopinje. Audi tokrat ponuja možnost, da lahko vse kombinacije zunanjosti in notranjosti poljubno kombinirate.

Pri Q3 je bilo v zadnjem obdobju še vedno prodanih več avtomobilov z dizelskim kot bencinskim motorjem. Pri novincu gre v primeru celotne motorne palete za štirivaljnike. Vsi imajo prostornino dveh litrov z izjemo najšibkejšega bencinskega motorja, ki ima liter in pol delovne prostornine.

Bencinske različice so tri: 35 TFSI je 1,5-litrski turbobencinski štirivaljnik, ki razvije največ 110 kW (150 KM). Opremljen je lahko s šeststopenjskim ročnim, ali pa 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom S tronic. Preostala dva “turbobencinarja” sta nameščena v različici 40 in 45 TFSI. Gre za dvolitrska agregata, ki razvijeta 140 kW (190 KM), oziroma 169 kW (230 KM).

Turbodizla sta na drugi strani dva: v primeru različic 35 in 40 TDI gre za dvolitrska motorja s 110 kW (150 KM) ali 140 kW (190 KM). Oba sta lahko opremljena s 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom S tronic, kasneje pa bo za šibkejšega na voljo tudi ročni menjalnik.

Obstoječim različicam se bosta pridružila tudi športnik z oznako Q3 RS (imel naj bi 2,5-litrski petvaljnik z okoli 400 KM) ter priključni hibrid.

Novi Q3 naj bi pridobil na področju udobja, predvsem zaradi drugačnih nastavitev podvozja. Poleg športnega podvozja z jeklenim vzmetenjem je na voljo tudi nastavljivo podvozje z jeklenim vzmetenjem, pri katerem lahko uravnavamo blaženje. Oddaljenost vozila od tal je vedno enaka ne glede na različico.

Cena za najosnovnejšo bencinsko različico 35 TFSI se prične pri 34.940 evrih, za naosnovnejšo dizelsko (za zdaj še s samodejnim menjalnikom) 35 TDI S tronic pa pri 38.030 evrih.

Cena za najosnovnejšo bencinsko različico 35 TFSI se prične pri 34.940 evrih, za naosnovnejšo dizelsko (za zdaj še s samodejnim menjalnikom) 35 TDI S tronic pa pri 38.030 evrih.