Novo doma: Audi A6 (odgovarjamo na vaša vprašanja)

Novo doma, Top

Audi je tudi na slovenskem trgu uradno predstavil osmo generacijo Audija A6. Poleg prodajnih številk, ki so pri nas tradicionalno dobre, bo avtomobil skušal tudi naprej dodatno krepiti ugled same znamke Audi.

Po besedah odgovornih pri Audiju naj bi se po slovenskih cestah danes vozilo okoli 10.000 modelov A6 vseh generacij, ki so priljubljeni ne le pri poslovnih uporabnikih, pač pa tudi med zasebnimi. Slovenski vozniki naj bi po predvidevanjih posegli po približno 250 novih Audijih A6 v obeh karoserijskih različicah. Tokrat smo vam uspeli odgovoriti na nekatera najbolj zanimiva vprašanja, ki ste nam jih zastavili že med samim potekom domače premiere … 🙂

Katere so največje izboljšave v primerjavi s prejšnjo generacijo A6?

Razlike v primerjavi z zadnjim predhodnikom so velike. Avtomobil je s tokratno generacijo z vseh vidikov zelo blizu še višje rangiranima Audijema A7 in A8.

Poleg očitnih vizualnih sprememb (lomljene površine, “Quattro ramena”, “tornado linija”, ki se od pokrova motorja nadaljuje vse do zadka itd.) je nova generacija izboljšana tudi detajlno. Spremenjena je na primer pozicija in oblika stranskih ogledal, da zagotavljajo čim manjši zračni upor, vsa tesnila okoli stekel pa so popolnoma skrita, kar zagotavlja višjo mero estetske dovršenosti in tišine v potniški kabini.

Aluminij tvori najvišji delež Audija A6 doslej. Iz aluminija so namreč izdelana vsa vrata, blatniki ter pokrova motorja in prtljažnika.

Dimenzijsko je novi A6 7 mm daljši od predhodnika, 12 mm širši in 2 mm višji. Prostornina prtljažnika se ni spremenila in še vedno znaša 530 litrov.

Odslej je več prostora za ramena, komolce in glave potnikov. Notranjost se je podaljšala za 21 mm (medosna razdalja za 12 mm).

Novost predstavljajo tudi stopnje opreme (včasih je bila na voljo le ena stopnja). Poleg “serijske” stopnje opreme so na voljo tudi Design, Design Selection, Sport in S line).

Kupec lahko naroči kar 39 različnih asistenčnih sistemov. V primerjavi z modelom A8 torej le dva manj (41), pa še ta dva skrbita za danes “nedovoljeno” avtonomno vožnjo. Zelo zanimiva asistenčna sistema sta možnost daljinskega parkiranja avtomobila s pomočjo pametnega telefona ali pa tehnologija opozoril ob izstopu, ki prepreči odpiranje vrat v primeru neprevidnosti potnikov.

Za bolj preprosto in udobno vožnjo skrbi tudi dinamično štirikolesno krmiljenje, ki obračalni krog skrajša za meter, na voljo pa je še zračno vzmetenje.

Večino funkcij vozila upravljamo na dveh osrednjih zaslonih na dotik. Zgornji je lahko dimenzije 10.1 palca ali 8.8 palca, spodnji pa je 8.6-palčen.

Ali zadnje luči malo spominjajo na Citroëna C5?

S precej domilšljije? 🙂

Zakaj “50 TDI”, ko je bolj preprosto “3.0 V6”?

Oznaka 50 TDI pomeni trilitrski turbodizelski motor z 286 KM.

Audi je želel z novimi oznakami poenotiti motorje glede na njihovo moč (ne glede na vrsto pogona). Gre za prijem marketinške narave, ki naj bi psihološko učinkoval na kupca v samem prodajnem salonu, ko bo ta primerjal avtomobile med seboj. To naj bi pomagalo prodajalcem, da bodo lažje prodajali modele bolj z vrha ponudbenega seznama.

Kakšen je namen zaprtih, oz. “fake” zaključkov izpušnih cevi?

Žal tudi novi A6 trpi za sindromom “fake” izpušnih cevi. Tokrat gre za dva precej velika kromirana zaključka na zadnjem odbijaču, ki sta zaprta s temno plastiko. Prava izpušna cev se seveda tudi pri novem A6 skriva pod vozilom in je obrnjena k tlem. Namen je torej “okrasne” narave, a tovrsno okrasje pogosto naleti na negativne odzive.

Moči motorjev? Poraba?

Trenutno so na voljo trije različni dizelski motorji. Gre za:

  1. 40 TDI (štirivaljni, 2.0-litrski turbodizel s 150 kW, oz. 204 KM)
  2. 45 TDI Quattro (šestvaljni, 3.0-litrski turbodizel s 170 kW, oz. 231 KM)
  3. 50 TDI Quattro (šestvaljni, 3.0-litrski turbodizel z 210 kW, oz. 286 KM)

Vsi motorji so opremljeni tudi z blago hibridno tehnologijo. Štirivaljni dizel sodeluje s sedemstopenjskim dvosklopčnim samodejnim menjalnikom, šestvaljnika pa z osemstopenjskim ZF-ovim samodejnim menjalnikom.

Po novem letu bosta na voljo tudi 2.0- in 3.0-litrska turbobencinska motorja TFSI, kasneje pa prihaja še priključni hibrid.

Porabe objavimo po opravljenih meritvah na testu … 😉

Cena? Vstopni model?

Cene novega Audija A6 se pričnejo pri 55.000 evrih za najšibkejši dizelski model brez štirikolesnega pogona in osnovnim nivojem opreme. Torej:

40 TDI 150/204 – 55.000 evrov
45 TDI Quattro 170/231 – 62.530 evrov
50 TDI Quattro 210/286 – 69.080 evrov

Cena karavanske (Avant) različice Audija A6 bo približno 2.500 evrov višja od limuzinske (lahko jo že naročite, a dobite predvidoma konec septembra).

Pri slovenskem uvozniku so pripravili tudi akcijo za priljubljeni Business paket, ki ga namesto za 9.000 EUR zdaj lahko naročite za 7.000 EUR.

Razlike v ceni med paketoma Design in Sport ni. Gre zgolj za različno vizualno “usmeritev” vozila.