Novo doma: Audi A3 limuzina

Aktualno, Novo doma, Novosti

Audi A3 v jesen vstopa s četrto karoserijsko različico – limuzino, ki jo je danes spoznala tudi domača javnost. Športno usmerjena limuzina cilja na “nov segment” majhnih športnih limuzin, katerih začetnik je Mercedes-Benz CLA, ki je trenutno tudi edini tekmec.

Audi A3 v jesen vstopa s četrto karoserijsko različico – limuzino, ki jo je danes spoznala tudi domača javnost. Športno usmerjena limuzina cilja na “nov segment” majhnih športnih limuzin, katerih začetnik je Mercedes-Benz CLA, ki je trenutno tudi edini tekmec. 

Audi A3 limuzina

Oblikovanje

Audi A3 limuzina prihaja na ceste s športno podobo, natančnostjo in ekspresiv-nostjo vseh detajlov. S svojo oblikovno zasnovo povezuje klasični ‘three box’ koncept in kupejevsko filozofijo. Tornado linija tvori izrazit svetli rob, ki poteka vzdolž celotne stranice. Previsi so kratki. Medosna razdalja štirivratnika meri  2,64 metra, celotna dolžina pa 4,46 metra. Oblika sprednjega pokrova, odbijača, odprtine za zajemanje zraka in mreža hladilnika z enodelnim okvirom pri štirivratniku prav tako sledijo svoji liniji. Na zadku je usmernik zraka integriran v pokrov prtljažnika, luči pa s široko in nizko oblikovno zasnovo poudarjajo vodoravno linijo. Po želji je za zadnje luči na voljo LED-tehnologija.

Prehodni motorji

Pri motorjih je A3 limuzina v zanimivem položaju. Ob predstavitvi namreč nastopa z že znanimi agregati, ki jih bodo spomladi zamenjali povsem novi motorji. V času lansiranja Audija A3 limuzine v Nemčiji in Evropi so v programu motorjev trije štirivaljniki. Vsi so razviti povsem na novo in združujejo Audijeve tehnologije za večjo učinkovitost – direktno vbrizgavanje goriva, tlačno polnjenje, inovativni toplotni management in sistem start-stop. Ponudba motorjev in sistemov za prenos moči se bo kasneje še povečala, med drugim bosta vanjo vključena dva nova osnovna agregata. Motorji so kombinirani bodisi s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ali z menjal-nikom S tronic.

Notranjost in multimedija

Glede same notranjosti lahko rečemo, da je že izjemno poznana in nadaljuje filozofijo ostalih različic. Armaturna plošča z usločenim čelnim delom je vitka, sredinska konzola pa je rahlo obrnjena proti vozniku. Opcijski barvni zaslon voznikovega informacijskega sistema (VIS) se elegantno skrije v armaturno ploščo. Zaradi dolge medosne razdalje imajo potniki na zadnjih sedežih obilo prostora in tudi vstopanje je udobno. Prostornina prtljažnika znaša 425 litrov. Če podrete zložljivo zadnje naslonjalo, v katerega je opcijsko integrirana odprtina za daljše predmete, lahko prostornino še dodatno povečate. Potem ko odklenete pokrov prtljažnika, se ta samodejno odpre.

a3-03

Tako kot sestrska modela iz serije A3, se tudi za A3 limuzino uporablja novi modu-larni infotainment sistem (MIB). Na vrhu dodatne ponudbe blesti MMI navigacija plus z SSD-diskom s kapaciteto 64 GB, DVD-predvajalnikom. Na visokoločljivostnem 7-palčnem zaslonu. Posebno poglavje predstavlja Audi Connect sistem, ki omogoča po novem tudi povezavo LTE. Povezava z internetom zdaj povsod tam, kjer je to možno, poteka preko superhitrega standarda LTE. Telefonski modul LTE nadomešča dosedanji modul UMTS, zaradi česar je zdaj v avtomobilu omogočena hitrost prenosa v smeri uporabnika do 100 MBit/s.

Oprema in cene

Kupci bodo lahko izbirali med paketoma Ambition in Trend. Izvedba Ambition vključuje športno podvozje, 17-palčna aluminijasta platišča, športne sedeže in sistem Audi drive select. Izvedba Ambiente pa je opremljena s tempomatom, paketom notranjih LED-luči in s parkirnimi senzorji zadaj. Poleg naštetega ponuja Audi praktične posamične opcije – na primer panoramsko strešno okno, komfortni ključ, ogrevanje mirujočega vozila in sistem adaptive light s ksenonskimi žarometi. Slednji v kombinaciji z MMI navigacijo plus na podlagi podatkov o izbrani relaciji in glede na trenutno situacijo poskrbi za optimalno osvetlitev ceste. Prinaša pa tudi kar nekaj sistemov, ki so povzeti po večjih limuzinah Audi. Sistem adaptive cruise control (ACC) poskrbi, da A3 limuzina do hitrosti 150 km/h vzdržuje želeno razdaljo do spredaj vozečega vozila; z asistenčnim paketom, ki združuje več sistemov, pa je to območje uravnavanja povečano na hitrost do 200 km/h. V kombinaciji z menjalnikom S tronic nudi ACC tudi funkcijo Stop&Go za nižje hitrosti.

a3-01

V Sloveniji je ta štirivratnik pri trgovcih naprodaj že od začetka meseca novembra 2013. Osnovna cena bencinskega in dizelskega agregata je enaka in znaša 24.640 evrov.