Novo doma: Astra Sports Tourer je postala bolj prostorna in praktična

Novo doma

Astra in njena karavanska različica imata bogato in uspešno zgodovino in prav Opel je znamka, ki je prva, v takratnem kompaktnem razredu, predstavila različico, ki je bila idealna za manjša obrtna podjetja in jo poimenovala car-a-van oziroma karavan. Danes, po vseh teh letih je še vedno segment kompaktnih vozil s tržnim deležen 21 odstotkov (v […]

Astra in njena karavanska različica imata bogato in uspešno zgodovino in prav Opel je znamka, ki je prva, v takratnem kompaktnem razredu, predstavila različico, ki je bila idealna za manjša obrtna podjetja in jo poimenovala car-a-van oziroma karavan.

Danes, po vseh teh letih je še vedno segment kompaktnih vozil s tržnim deležen 21 odstotkov (v Evropi) največji in kar verjetno najbolj navdušuje predstavnike Opla je dejstvo, da je Astra zadnje generacije v Evropi požela kar 11 nacionalnih izborov za avto leta, med drugim tudi v Sloveniji ter postala evropski avto leta.

2016 06 01_AstraST-11

Astra je za zadnjo generacijo podaljšana kombilimuzina namenjena tako poslovnim uporabnikom kot tudi družinam in predstavlja kar polovico prodaje tega kompaktnega vozila.

Kljub danes drugačnim kupcem, najnovejša članica družine karavanov kompaktnega razreda Astra Sports Tourer sledi tradiciji, ki ji je Opel zvest, odkar je leta 1963 predstavil svojega prvega Kadetta A karavan.

Dva čudovita in lepo ohranjena Kadetta A, ki sta bila izdelana daljnega leta 1965, kot tudi Kadetti B, C in E ter Astre F, G, H in J, so se pridružili nove Astri Sports Tourer ob njeni predstavitvi na slovenskem trgu.

Dva čudovita in lepo ohranjena Kadetta A, ki sta bila izdelana daljnega leta 1965, kot tudi Kadetti B, C in E ter Astre F, G, H in J, so se pridružili nove Astri Sports Tourer ob njeni predstavitvi na slovenskem trgu.

Novo Astro Sports Tourer, ki je že 10. generacija Oplovega kompaktnega karavana, odlikujejo enake razvojne značilnosti, ki postavljajo nova merila in trende, kot petvratno sestro. Temelji namreč na povsem novi lahki arhitekturi vozila, s katero bo približno 190 kilogramov lažja od predhodnice. Ker je novi karavan na voljo z najnovejšo generacijo motorjev, je Astra Sports Tourer odzivnejša, živahnejša in še bolj zabavna za vožnjo.

Opel Astra Sports Tourer

Enako velika, a bolj prostorna in praktična

Zagotovo bo nova Astra Sports Tourer pritegnila poglede tudi s svojim elegantnim, vitkim in športnim oblikovanjem. Kako inteligentno sta zastavljena oblikovanje in opremljenost, dokazujejo odlične aerodinamične vrednosti. S količnikom zračnega upora 0,272 je Astra Sports Tourer enako učinkovita kot različica s petimi vrati. Poleg tega ima novinka kljub znatno prostornejši notranjosti povsem enake zunanje mere kot predhodnica. Vozniku in sovozniku je na voljo več prostora za glavo (+26mm), potniki na zadnjih sedežih imajo več prostora za kolena (+28mm)  z dodatnimi 80 litri pa je prostornina prtljažnika povečana na skupno 1630 litrov. Nova Astra Sports Tourer nudi večje vsestransko udobje, zato se odlično izkaže pri vsakdanji uporabi kot udoben službeni ali vsestranski družinski avto.

Opel-Astra-Sports-Tourer-prostornost

Opel z novo Astro Sports Tourer uvaja izjemno praktično novost, ki bo izjemno koristna pri vsakdanji uporabi: prvič je mogoče prtljažna vrata odpreti tudi brez pritiskanja na stikala ali daljinski upravljalnik. V povezavi s sistemom za vstop brez ključa za odpiranje prtljažnih vrat zadošča preprost zamah z nogo pod zadnjim odbijačem, kar je novost pri Astri.

Opel-Astra-Sports-Tourer-297449

Motorna paleta

Novinka je na voljo izključno z motorji najnovejše generacije s prostornino od 1,0 do 1,6 litra in z razponom moči od 70 kW/95 KM do 147 kW/200 KM. Zadnji, ki se je tej ponudbi motorjev nazadnje pridružil je najzmogljivejši 1,6-litrski dizelski motor z dvostopenjskim turbopolnilnikom. Izjemno kompaktni 1.6 BiTurbo CDTI s 118 kW/160 KM. Astra Sports Tourer s tem motorjem pospeši od 80 do 120 km/h v samo 8,1 sekunde.

Opel-Astra-biturbo-motor

Inovativne tehnologije

Prav tako kot z najsodobnejšimi motorji postavlja nova Astra Sports Tourer merila tudi glede varnosti, sistemov za informacije in razvedrilo ter udobja. Večkrat nagrajeni inteligentni IntelliLux LED® matrični žarometi nove Astre so še ena popolna novost v kompaktnem segmentu. Zunaj naselij omogočajo trajno vožnjo z dolgimi lučmi brez slepljenja drugih voznikov, saj sistem izklaplja posamezne module svetil LED, če zazna promet na nasprotnem pasu ali vozila neposredno pred sabo. Za nadaljnjo pomoč vozniku skrbijo številni inovativni asistenčni sistemi, ki temeljijo na najnovejši naprej usmerjeni kameri Opel Eye, od prepoznavanja prometnih znakov z natančnejšim delovanjem in razširjenim naborom, pomoči pri ohranjanju voznega pasu s samodejnim aktivnim popravkom krmiljenja, če je to nujno, pa vse do opozorila na oviro pred vozilom s samodejnim zaviranjem v sili.

Na voljo sta tudi dva nova sistema IntelliLink. Najnovejša generacija sistemov za informacije in razvedrilo IntelliLink je združljiva z aplikacijama Apple CarPlay in Android Auto (slednji še ni na voljo v Sloveniji). Vozniki, ki se pogosto odpravijo na dolge vožnje, bodo cenili dodatno udobje novih ergonomskih sedežev s certifikatom AGR z možnostjo nastavljanja bočne opore, masažno funkcijo, prezračevanjem in pomnilnikom položaja.

Ponudba Astre Sports Tourer v Sloveniji

V primerjavi s petrvratno različico je za Sports Tourer potrebno doplačati 750 evrov. Tako se ponudba Astre Sports Tourer prične pri 15.740 evrih, ki velja za različico Selection z motorjem 1.4 ECOTEC® 74 kW/100 KM in 5-stopenjskim ročnim menjalnikom in jo uvršča  med najdostopnejše karavane v segmentu. Njena bogata oprema vključuje tudi klimatsko napravo, Radio R 300 Bluetooth, centralno zaklepanje z daljinskim upravljanjem, električni pomik stekel spredaj ter ogrevani zunanji vzvratni ogledali z električnim nastavljanjem in ročnim preklopom v barvi vozila.

2016 06 01_AstraST-05

Doplačilo za dizelski motor (primerljive moči) je od 1100€ dalje, za avtomatski menjalnik je potrebno odšteti od 700 do /1200€ in za zelo priljubljene IntelliLux matrične žaromete 1200€ (v kombinaciji z navigacijo IntelliLink Navi 900 v paketu Innovation pa 1550€).

Presek dosedanjih 800 prodanih Aster v Sloveniji kaže, da se več kupcev odloča za bencinski motor (60%), kjer je najbolj priljubljena izbira močnejši 1.4 Turbo ECOTEC® z močjo 110 kW/150 KM, na dizelski strani (40%) pa največ kupcev izbere prav tako močnejšo različico 1,6-litrskega CDTI ECOTEC® motorja z 100 kW/136 KM. Več kot polovica prodanih Aster ima najbolj bogato opremo Innovation in kar 35% kupcev se je odločilo za IntelliLux LED matrične žaromete.

Od začetka prodaje v Sloveniji novembra lani se je delež Astre v segmentu kompaktnih vozil podvojil glede na lanske prodajne številke in s prihodom karavanske različice Astre, je le-ta priljubljeni Oplov model na dobri poti, da postane eden glavnih igralcev segmenta.