Novo doma: Abarth 595 (vročekrvni Italijan v Sloveniji)

Novo doma

Znamko Abarth, ki združuje majhne, okretne avtomobile z močnimi majhnimi motorji so nekateri v Sloveniji nestrpno, če ne že kar čustveno čakali.  Zmogljivosti Abartha ne izhajajo le iz moči, temveč tudi iz možnosti dodatnega uglaševanja in spreminjanja nastavitev za pridobivanje maksimuma iz vsakega motorja. Ideja se je rodila leta 1949 z vizijo Carla Abartha, ki je […]

Znamko Abarth, ki združuje majhne, okretne avtomobile z močnimi majhnimi motorji so nekateri v Sloveniji nestrpno, če ne že kar čustveno čakali. 

Zmogljivosti Abartha ne izhajajo le iz moči, temveč tudi iz možnosti dodatnega uglaševanja in spreminjanja nastavitev za pridobivanje maksimuma iz vsakega motorja.

Ideja se je rodila leta 1949 z vizijo Carla Abartha, ki je zasnoval vozila močnega, odločnega in nezlomljivega značaja, v skladu s svojim astrološkim znamenjem. Znak škorpijona se je naprej pojavil v logotipu, kasneje pa je postal zaščitni znak avtomobilov edinstvenih dimenzij, oblik, hitrosti in videza.

Znamka Abarth je svoj ponovni preporod doživela leta 2007. Raziskovanja, razvoj in želja po ustvarjanju edinstvenih modelov so omogočili, da znamka Abarth suvereno vstopa v prihodnost, pripravljena na nove izzive in nove zmage. V minulem letu je bilo v EMEA regiji prodanih več kot 8.900 vozil Abarth 500, kar je dobrih 59% več kot leto poprej. V Sloveniji ga je možno kupiti le pri Avto Triglavu (Ljubljana), za prvo leto pa predvidevajo, da bo bodo prodali okoli 10 primerkov.

Abarth v vozila cestnega programa prenaša bogate izkušnje iz sveta dirkanja. Voznikovo »delovno okolje« je prenešeno iz dirkalnega vozil, npr. skladnost volanskega obroča s preprosto dostopnimi stikali ter posebni enodelni športni sedeži Corse by Sabelt®, ki so del serijske opreme pri (višjem) nivoju Competizione. Sodoben 7-palčni TFT zaslon vozniku ponuja nazoren pregled informacij, povezanih z vozilom (bočni pospešek, odstotek uporabe pedala za plin…), omogoča pa tudi prilagoditve po željah voznika. Športnost modelov poudarjajo številni dodatki iz kompletov za prilagoditve.

Paleta vozil Abarth 595 na slovenskem trgu obsega tri nivoje opreme: Elaborabile, Turismo in Competizione.

Notranjost različice Competizione

Notranjost različice Competizione

Abarth 595 je na voljo tudi kot kabriolet. Model opremlja motor 1.4 T-jet, izdelan v štirih različicah, ena za vsak nivo opreme: s 103 kW (140 KM), 118 kW (160 KM) ter s 132 kW (180 KM). Motor je na voljo v kombinaciji s 5-stopenjskim ročnim ali MTA robotiziranim menjalnikom. Slednjega kontrolira krmilna enota, ki optimizira menjavo prestave ter izboljša mehanski izkoristek. Na voljo sta dva načina vožnje: »auto« za vsakodnevno udobje ter »manual« za športno dinamično vožnjo, z uporabo obvolanskih ročic.

Elaborabile (140 KM)

osnovni-abarth-595

Turismo (160 KM)

Competizione (180 KM)

competizione-abarth-595

1,4-litrski motor iz motorne družine T-Jet predstavlja srce in dušo Abarthovih serijskih in tekmovalnih modelov, saj je tekmovanje na dirkalnih stezah bistveni del Abarthove DNK. Zato tega motorja ne najdemo le pod motornimi okrovi cestnih različic, temveč tudi v številnih pokalnih dirkalnikih. Z njim so opremljeni vsi dirkalniki, ki trenutno nastopajo v nekaterih evropskih pokalnih serijah (Trofeo Abarth, nemška ADAC Formel 4 serija in italijanska Formula 4). Udejstvovanje v avtomobilskem športu predstavlja tudi eno izmed najpomembnejših poslovnih strategij znamke Abarth, ker so kupci na ta način deležni prenosa naprednih tekmovalnih tehnologij v serijska vozila.

Električno servokrmiljenje Dualdrive™ s funkcijo SPORT, ki je na voljo pri vseh nivojih opreme, poudari športne vozne zmogljivosti vozila. Spremeni odzivnost motorja, volan postane bolj tog ter skrajša čas prestavljanja in s tem prinaša boljšo odzivnost. Odličen oprijem, obvladovanje vozila, večjo stabilnost ter večje udobje v vožnji omogočajo amortizerji s FSD ventilom. Ta prilagaja pretok olja glede na frekvenco, s katero se raztegujejo in krčijo amortizerji. S spreminjanjem podlage, po kateri vozimo, se spreminja tudi odzivnost samih amortizerjev.

Zavorni sistem Brembo® z izboljšano porazdelitvijo pritiska med zavornimi ploščicami in rotorjem ter s sistemom za hitrejše odvajanje toplote, ki nastane pri zaviranju, zagotavlja visoko učinkovitost ter izboljša odzivnost vozila med zaviranjem. K temu največ pripomorejo plavajoči zavorni koluti in večje čeljusti.

Bogata serijska oprema

Abarth 595 že v svoji vstopni različici ne pozablja na varnost in ob tem ponuja bogato serijsko opremo, med drugim :

 • 7 varnostnih blazin,
 • ESP+ASR+MSR+HBA+Hill Holder za pomoč pri speljevanju navkreber,
 • TTC kontrolo prenosa navora,
 • hlajeni prednji zavorni koluti,
 • dvojno izpušno cev,
 • lita platišča R16,
 • usnjen volan in prestavno ročico,
 • klimatsko napravo,
 • tipala za parkiranje zadaj,
 • športne sedeže,
 • infotelematski sistem Blue&Me™ z USB in AUX vhodom,
 • gumb »sport«,
 • 7-palčni TFT zaslon …
Dodatna oprema Turismo paket

Dodatna oprema – paket Turismo

Kaj je še zares edinstvenega pri modelih Abarth?

Njihov močan in agresiven zvok. Izpušni sistem Record Monza (serijsko pri nivoju opreme Competizione, na voljo tudi kot dodatna oprema) z dvojnim načinom delovanja izboljša zvok motorja pri številu obratov nad 4.000 vrt./min. Ta sistem, ki ima mehanski dvosmerni ventil vstavljen v zgornji del izpušne cevi, optimizira in izboljša krivuljo izpušnega protitlaka ter omogoča optimizacijo navora in moči v ovinkih.

Znamka Abarth poleg serijskih vozil kupcem ponuja tudi različne komplete za povečanje motorne moči ter še veliko ostale originalne dodatne opreme, ki bo lahko zadovoljila potrebe vseh ljubiteljev te znamke. Pred časom so se podali tudi na področje motociklističnega športa, kjer znamka Abarth sponzorira Yamahino tovarniško ekipo (moštvo Movistar Yamaha), v naslednjih dveh letih pa bo tudi ekskluzivni dobavitelj vozil, ki jih bosta vozila zvezdnika karavane MotoGP prvenstva Valentino Rossi in Jorge Lorenzo.

Vstopni model Abarth 595 Elaborabile 1.4 T-Jet 16v s 103 kW (140 KM) je na voljo za 18.490 evrov.

Že letos jeseni pa pričakujemo novi “facelift” tega vročekrvnega Italijana.