Novi Tiguan prejel najvišjo oceno pet zvezdic

Zanimivosti

Neodvisna evropska organizacija za varstvo potrošnikov Euro NCAP je novemu Tiguanu podelila najvišjo oceno pet zvezdic. Najnovejša generacija priljubljenega športnega terenskega vozila (SUV) je zahtevna varnostna testiranja, ki jih opravlja Euro NCAP, prestala z odliko in se je tako uvrstila med najvarnejše avtomobile v Evropi. Novi Tiguan je za svojo varnostno zasnovo prejel skupno oceno […]

Neodvisna evropska organizacija za varstvo potrošnikov Euro NCAP je novemu Tiguanu podelila najvišjo oceno pet zvezdic. Najnovejša generacija priljubljenega športnega terenskega vozila (SUV) je zahtevna varnostna testiranja, ki jih opravlja Euro NCAP, prestala z odliko in se je tako uvrstila med najvarnejše avtomobile v Evropi.

Novi Tiguan je za svojo varnostno zasnovo prejel skupno oceno pet zvezdic. Skupna ocena je sestavljena iz rezultatov v štirih kategorijah: varnost odraslih potnikov, varnost otrok, varnost pešcev ob trku z avtomobilom in asistenčni varnostni sistemi.

Euro NCAP že od leta 1997 naprej velja za eno najpomembnejših meril za varnost vozil v Evropi. Letos so pogoje testiranj še dodatno zaostrili. Pri obširnem preverjanju varnosti odraslih potnikov je novi Tiguan prejel 96 odstotkov vseh možnih točk, ob tem pa je moral opraviti naslednja varnostna testiranja:

  • čelno trčenje v aluminijasto oviro s hitrostjo 64 km/h in 40-odstotnim prekrivanjem
  • čelno trčenje v nezmečkljivo oviro s hitrostjo 50 km/h in 100-odstotnim prekrivanjem
  • bočno trčenje s hitrostjo 50 km/h v stranski del vozila
  • bočno trčenje v steber s hitrostjo 32 km/h
  • zaščita vratne hrbtenice pri naletu od zadaj
  • avtomatsko zaviranje v sili pri nevarnosti trčenja v vozila in pešce

Odličen rezultat – 84 odstotkov vseh možnih točk – je novi Tiguan dosegel tudi pri ocenjevanju varnosti otrok. Letos so bile na testiranjih prvič uporabljene nove otroške lutke. S serijskimi pritrdišči ISOFIX in Top Tether ter z zategovalniki varnostnih pasov v drugi sedežni vrsti je otrokom v primeru čelnega in bočnega trčenja zagotovljena zelo dobra zaščita.

V kategoriji varnost pešcev je Tiguan skupno osvojil 72 odstotkov vseh možnih točk. Pri tem so bile še posebej dobro ocenjene določene konstrukcijske rešitve, ki zmanjšujejo nevarnost poškodb pri pešcih. Mednje sodi t. i. aktivni pokrov motornega prostora, ki v primeru trčenja pomaga zmanjšati tveganje, da bi pešec utrpel nevarne poškodbe glave.

Na področju asistenčnih varnostnih sistemov je Tiguan prepričal s serijskim sistemom ESC, opozorilnikom za nepripete zadnje varnostne pasove, sistemom za zaviranje v sili Front Assist in asistenco za ohranjanje smeri Lane Assist. Prejel je 69 odstotkov vseh možnih točk.

Novi Tiguan, ki ga je v Nemčiji mogoče naročiti od januarja naprej, se ponaša z bogato serijsko varnostno opremo. Ta vključuje čelni varnostni blazini za voznika in sovoznika (z možnostjo izklopa sovoznikove varnostne blazine in vključno s kolensko varnostno blazino na voznikovi strani), sistem varnostnih blazin za glavo za potnike na sprednjih in zadnjih sedežih ter stranske varnostne blazine. Na sprednjih sedežih sta vgrajena vzglavnika z izboljšanimi varnostnimi lastnostmi, ki pri naletu od zadaj zmanjšujeta nevarnost poškodb vratne hrbtenice, raven varnosti pa pomembno zvišujejo tudi opozorilniki za varnostne pasove na vseh sedežnih mestih. Novi Tiguan je poleg tega opremljen s sistemi, kot so elektronski stabilizacijski program (ESC) s krmilno asistenco, vključno z ABS z zavorno asistenco, funkcija večnaletnega zaviranja in sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah.

V številnih državah je serijsko na voljo tudi proaktivni sistem za zaščito potnikov, ki prepozna kritične situacije s povečanim tveganjem za nezgodo ter zategne pripeta sprednja varnostna pasova in zapre odprta okna oz. pomično strešno okno (do varnostne reže).