Novi Seat Leon – združitev dizajna in tehnologije?

Aktualno, Novosti

Novi Leon odlikuje močna in čustvena karakteristika. To je avto, ki vas bo zapeljal s svojo vsestransko uporabnostjo. V celoti na novo zasnovan Leon je poln najsodobnejših tehnologij – na področju asistenčnih sistemov, infotainmenta, podvozja in pogona.

Novi Leon odlikuje močna in čustvena karakteristika.
 

V celoti na novo zasnovan Leon je poln najsodobnejših tehnologij – na področju asistenčnih sistemov, infotainmenta, podvozja in pogona.

C4777588-D0A3-11E1-B122-281566B94067

Dizajn – športen
 
S 4,26 metra je novi Leon okoli pet centimetrov krajši od svojega predhodnika, vendar pa se je njegova medosna razdalja povečala za skoraj šest centimetrov. To omogoča kratke previse in pripomore k opaznosti platišč – seveda optimirane dimenzije izboljšajo tudi prostornost notranjosti in prtljažnika.   
 
Ostra linija luči je značilna za novo oblikovalsko govorico znamke Seat. Luči se odlično vklapljajo v izklesano podobo Leona. V razredu kompaktnih vozil so prvič na voljo žarometi s celostno LED-tehnologijo, ki obrazu Leona pridajo edinstven izraz, med drugim tudi z markantnimi dnevnimi LED-lučmi.  
 
Stranska silhueta novega Leona je podobna elegantno zbrušeni in natančno oblikovani skulpturi na kolesih. Prek kolesnih ohišij si pot proti zadku vozila utira značilna, prekinjena “dinamična linija”, ki je napeta kot mišica dobro natreniranega atleta. Značilna za Leon sta trapezasti C-stebriček in kratko, navzgor potegnjeno tretje stransko okno.
 
Zadek novega Leona je močno preoblikovan; veliki logotip služi za odpiranje pokrova prtljažnika. Nekoliko klinasto oblikovane zadnje luči poudarjajo širino in so na voljo tudi z LED-tehnologijo. 
 
Notranjost – udobna
 
V notranjosti novega Leona se nadaljuje atletsko-športni dizajn zunanjosti – deluje jasno, lahkotno in urejeno. Armaturna plošča je nenavadna in elegantna, zaradi dvobarvne zasnove daje vtis rahlega lebdenja. Prefinjeni detajli dajejo pečat kakovostni izdelavi Leona – na primer velike prezračevalne šobe, upravljalna enota klimatske naprave ali tridimenzionalno zasnovani dekorativni elementi. Prtljažnik ima prostornino 380 litrov, kar je približno 40 litrov več kot pri predhodnem modelu.
 
Glede notranjosti je Alejandro Mesonero-Romanos, vodja oblikovanja pri znamki SEAT, povedal: “Postavili smo si cilj, da notranjost naredimo ekspresivno, elegantno in privlačno. Kakovost materialov, prefinjeni zaključki in pozornost do vseh detajlov odgovarjajo standardu višjega avtomobilskega razreda. Dizajn armaturne plošče sledi naši novi filozofiji notranjosti, ki temelji na izraziti naravnanosti na voznika. To izboljša ergonomijo in daje športni občutek. Voznik in njegov Leon naj bi se zlila v eno.”
 
B7EC356A-D0A3-11E1-8EE3-281566B94067
 
Pogon
 
Seat pošilja novi Leon v boj z  motorji TDI in TSI z gibno prostornino od 1,2 do 2,0 litra. Vsi motorji delujejo po sistemu direktnega vbrizgavanja goriva in s turbopolnilnikom; zasnovani so tako, da je notranje trenje manjše in da je faza ogrevanja krajša. V primerjavi z motorji za predhodnika se je njihova poraba zmanjšala za do 22 odstotkov. 
 
Motor 1.6 TDI razvije moč 77 kW (105 KM) in navor 250 Nm. V različici Ecomotive s sistemom start-stop in rekuperacijskim sistemom porabi po novem evropskem voznem ciklusu na 100 km le 3,8 litra dizelskega goriva, kar ustreza emisiji CO2 99 gramov na kilometer. Močno izpopolnjeni 2.0 TDI se v različici Ecomotive na 100 km povprečno zadovolji s 4,0 litra goriva. Z močjo 110 kW (150 KM) in navorom 320 Nm skrbi za dinamično in suvereno vožnjo.
 
Spomladi 2013 sledijo 1.2 TSI v dveh različicah, s 63 kW (86 KM) in 77 kW (105 KM), 1.4 TSI z 90 kW (122 KM) in kot najzmogljivejši bencinski agregat 1.8 TSI s 132 kW (180 KM) in kombiniranim direktnim vbrizgavanjem goriva v sesalno cev. Pri dizelskih motorjih bosta paleto dopolnila 1.6 TDI s 66 kW (90 KM) in novi najzmogljivejši TDI – 2.0 TDI, ki razvije moč 135 kW (184 KM) in postreže z največjim navorom 380 Nm.
 
Za prenos moči so glede na vrsto motorja na voljo 5- ali 6-stopenjski ročni menjalnik kot tudi kompaktni in lahki avtomatski menjalnik z dvojno sklopko (DSG) s šestimi oziroma sedmimi prestavami.
 
Novi SEAT Drive Profile za Leon FR vozniku omogoča, da karakteristiko krmilne podpore, dodajanja plina in zvoka motorja (ki je moduliran prek zvočnega izvajalnika) prilagaja v treh načinih: eco, comfort in sport. Poleg tega je vozniku na voljo tudi možnost individualnih nastavitev. SEAT Drive Profile omogoča tudi uravnavanje ambientne osvetlitve v notranjosti vozila – bela za načina eco in comfort ter rdeča za način sport.
 
Infotainment – v znamenju sodobnosti in prilagodljivosti
 
Španci za novi Leon ponujajo celovit sistem najsodobnejših rešitev s področja infotainmenta. Osnovo predstavlja upravljalni sistem Easy Connect, pri katerem se funkcije za razvedrilo in komunikacijo v okviru sistema SEAT Sound System kot tudi številne funkcije vozila upravljajo prek zaslona na dotik v armaturni plošči.
 
Najbolj osnovna komponenta je Media System Touch s 5-palčnim zaslonom, radiom, režo za kartice in štirimi zvočniki. Na voljo je v kombinaciji s paketom opreme Reference. Pri različicah Style in FR je del serijske opreme Media System Colour s CD-prevajalnikom in šestimi zvočniki, ki omogoča tudi priklop zunanjih naprav prek Bluetootha, priključka USB ali vhoda Aux-in. Njegov barvni zaslon na dotik s 5,0-palčno diagonalo služi tudi za krmiljenje funkcij vozila.
 
Media System Plus ima 5,8-palčni zaslon na dotik s tridimenzionalno grafično podobo in priključkom za iPod, opcijski sprejemnik DAB za digitalne radijske programe in funkcijo glasovnega upravljanja. Sistem deluje v kombinaciji z osmimi zvočniki. Ta vrhunska rešitev vključuje navigacijski sistem; navigacijski podatki se dodatno prikazujejo tudi na barvnem zaslonu med merilnikom hitrosti in merilnikom števila vrtljajev motorja; možno je glasovno upravljanje. SEAT Sound System z desetimi zvočniki in globokotonskim zvočnikom skrbi za doživetje čistega in prodornega zvoka.
 
A6185576-D0A3-11E1-B342-281566B94067
 
Novi logotip znamke SEAT
 
Eden od popolnoma prenovljenih elementov Leona je logotip na hladilniku, zadku in volanu. Leon je tako prvi avtomobil z novim logotipom, ki je ena od referenc nedavno osvežene identitete podjetja.
 
Novi logotip z jasnim, prečiščenim dizajnom predstavlja natančnost in eleganco oblikovalske govorice znamke SEAT. Hkrati v njem odsevata tudi inženirska umetnost in proizvajalčeva težnja po kakovosti. Na zgradbah in v vizualnem gradivu podjetja bodo stari logotip znamke SEAT z novim zamenjali v mesecu septembru, sočasno z avtomobilskim salonom v Parizu.