Novi Peugeot 508: V znamenju značaja

Novosti

Peugeot je 18. junija v Londonu predstavil pomembno posodobitev svoje velike limuzine iz avtomobilskega razreda D. Peugeot 508 je bil javnosti prvič predstavljen leta 2010 na avtomobilskem salonu v Parizu. Prvotno sta bili na voljo limuzinska in karavanska izvedenka, katerima se je leto kasneje pridružila še tretja odločno inovativna karoserijska različica. Po zaslugi serijsko vgrajene tehnologije HYbrid4, […]

Peugeot je 18. junija v Londonu predstavil pomembno posodobitev svoje velike limuzine iz avtomobilskega razreda D. Peugeot 508 je bil javnosti prvič predstavljen leta 2010 na avtomobilskem salonu v Parizu.

Prvotno sta bili na voljo limuzinska in karavanska izvedenka, katerima se je leto kasneje pridružila še tretja odločno inovativna karoserijska različica. Po zaslugi serijsko vgrajene tehnologije HYbrid4, ki je na voljo tudi za limuzino, je Peugeot 508 RXH nekaj posebnega.

508-peugeot

Izrazitejši stil zunanjosti za še bolj intenziven značaj

Prenovljena okrasna maska je najpomembnejši stilski element novega Peugeota 508. Umeščena je nekoliko bolj vertikalno in odslej na sredini vsebuje Peugeotov simbol leva, s čimer več kot očitno spominja na slavne predhodnike iz serije 5. Poleg tega daje prednjemu delu novega Peugeota 508 veliko bolj samozavestno in prestižno podobo, ki bo uvedena pri prihodnjih modelih blagovne znamke.

Pokrov motornega prostora je bil preoblikovan in ima bolj horizontalne linije, tako da vse tri karoserijske različice umešča med vozila visokega razreda, pri limuzini pa izboljša ravnovesje med prednjim in zadnjim delom.

Limuzinska različica ima tudi veliko bolj strukturiran zadnji del z oblikovno prenovljenim odbijačem, po katerem ga ločimo od izvedenke s pokrovom prtljažnika, istočasno pa poveča njegovo zaščitniško funkcijo.

Pri limuzini so bile preoblikovane tudi zadnje luči, ki so odslej bolj horizontalne kot prej, gledano od strani ali neposredno od zadaj. Opalno rdeča črta v sklopu luči v obliki treh krempljev zagotavlja hitro prepoznavnost in tehnološko dovršen učinek.

Bogatejša tehnološka oprema za več modernosti

Tudi notranjost se je precej spremenila. Na armaturni plošči je odslej 7-palčni zaslon na dotik, ki na intuitiven način združuje večino funkcij vozila. Posledično je na sredinski upravljalni plošči nekaj manj gumbov, v konzoli pa je na voljo nov zaprt predal.

Novi Peugeot 508 se ponaša tudi z izboljšanimi možnostmi za komunikacijske povezave. Vozilo uporablja novo generacijo povezljivih storitev na osnovi tehnologije mobilnega interneta: Peugeot Connect Apps. Po zaslugi ergonomske oblike zaslona na dotik je dostop do aplikacij enostaven, njihova uporaba pa intuitivna. Voznik ima informacije na razpolago v realnem času, kar mu olajša vsakodnevno vožnjo: prosta parkirna mesta v neposredni bližini, cena goriva na bližnjih bencinskih servisih, prometne informacije, vremenska napoved, turistične informacije iz vodiča Michelin ali Trip Advisor, imenik in pa tudi aplikacija Coyote (odvisno od države).

Intenzivnejši užitki v vožnji za večjo dinamičnost in učinkovitost

Za ta izbor vozil so na voljo bencinski in dizelski motorji zadnje generacije.

Med bencinskimi motorji je za novega Peugeota 508 na voljo nov motor Euro 6, 1.6 l THP 165 S&S, ki se vgrajuje skupaj s šeststopenjskim ročnim menjalnikom ali pa je opremljen z novim šeststopenjskim samodejnim menjalnikom EAT6. Nov motor s 165 konjskimi močmi, ki bo nadomestil motor 1,6 l THP 156 Euro5, je omogočil znižanje emisij CO2 na 129 g/km (šeststopenjski ročni menjalnik), medtem ko so pri prejšnji generaciji znašale 144 g/km.

Tako motor 2,0 l BlueHDi 150 s šeststopenjskim ročnim menjalnikom, katerega emisije CO2 tako pri limuzini kot tudi izvedenki SW dosegajo komaj 105 g/km, velja za najboljšo ponudbo tržnega razreda za to stopnjo moči. Podobno je tudi nov motor 2,0 l BlueHDi 180 z menjalnikom EAT6 za limuzinsko izvedenko pridobil homologacijo z emisijami CO2 111 g/km, s čimer ponuja enega izmed najboljših razmerij med močjo in porabo goriva v tem tržnem razredu.

Tehnologija HYbrid4, ki do danes ostaja edinstvena ponudba v tem tržnem razredu, je bila seveda prenesena tudi v limuzino in izvedenko RXH. Zahvaljujoč pestri ponudbi vozil Peugeot 3008, 508 in 508 RXH, si je znamka priborila celo drugo mesto med prodanimi hibridnimi vozili v Evropi. Dizelski motor z notranjim zgorevanjem 2,0 l HDi s 163 konjskimi močmi in elektromotor/generator s 37 konjskimi močmi, ki je povezan z zadnjimi kolesi, lahko delujeta izmenično ali istočasno in na uporabniku povsem transparenten način. Štirje razpoložljivi načini vožnje (ZEV, 4WD, Sport in Auto) zagotavljajo vozniku udobno uporabo in povsem novo izkušnjo v vožnji.

Novega Peugeota 508 proizvajajo v mestu Rennes za evropski trg in v obratu Wuhan za Kitajsko. Prodaja bo v raznih evropskih državah stekla 10. septembra 2014, na Kitajskem pa bo novi Peugeot 508 lansiran v januarju 2015.