Novi Peugeot 3008 postaja napredno športno terensko vozilo

Novosti

Novi Peugeot 3008 je končno razkrit. Težko pričakovani model se podaja na trg športnih terenskih vozil iz avtomobilskega segmenta C, ki je trenutno v vseh svetovnih regijah v porastu. S svojimi aduti je namenjen zahtevnim kupcem, ki se želijo razlikovati od ostalih in iščejo nove izkušnje. S svojim spektakularnim vozniškim mestom Peugeot i-Cockpit® nove generacije, […]

Novi Peugeot 3008 je končno razkrit. Težko pričakovani model se podaja na trg športnih terenskih vozil iz avtomobilskega segmenta C, ki je trenutno v vseh svetovnih regijah v porastu.

S svojimi aduti je namenjen zahtevnim kupcem, ki se želijo razlikovati od ostalih in iščejo nove izkušnje. S svojim spektakularnim vozniškim mestom Peugeot i-Cockpit® nove generacije, navdahnjenim oblikovanjem, dodelano zgradbo in visokotehnološko opremo se želi novo športno terensko vozilo Peugeot 3008 že v samem začetku uveljaviti med glavnimi v svojem razredu. Pri Peugeotu uvaja nov izbor športnih terenskih vozil, ki ga bo zastopal po vsem svetu. Novo športno terensko vozilo Peugeot 3008 bo premierno predstavljeno na naslednjem pariškem avtomobilskem salonu.

Novi Peugeot 3008 in segment C SUV (športna terenska vozila)

Že več let je trg športnih terenskih vozil vseh avtomobilskih segmentov priča skokoviti rasti. V Evropi se je v avtomobilskem segmentu C, ki postaja čedalje obsežnejši in bolj raznolik, prodaja športnih terenskih vozil od leta 2009, ko je bila prvič naprodaj prva generacija vozil Peugeot 3008, povečala za 2,5-krat. Odtlej je v Evropi ena desetina vseh prodanih vozil iz segmenta C SUV.

Športna terenska vozila utelešajo avtomobilsko sodobnost, predstavljajo statusni simbol in so tehnološko dovršena. So vir čustev in osebnega užitka v vožnji. Voznikom dajejo občutek vrednosti in njihove vrednote so usklajene z vrednotami aktualnega obdobja. Uresničujejo željo po osebnem izražanju in željo po izrazu lastnikovega uspeha, kjer se v pogledu drugih zrcali lastna vrednost. Nenazadnje izražajo željo po pobegu na lepše in doživljanju novih izkušenj, čeprav je ta ideja terenskega vozila, ki zapelje z utrjenih poti, zgolj fantazija.

Dandanes vozniki od svojega avtomobila namreč pričakujejo, da jim bo povrnil avtomobilsko doživetje. Želijo, da bi čas vožnje, ki ga dandanes vse prepogosto doživljamo kot obvezo, postal lepši zaradi doživetij, čustev in deljenja z drugimi. Želijo, da bi bila interakcija s strojem intuitivna in senzorična, kot bi vozilo razumelo potrebe svojih potnikov in se jim znalo prilagajati. Od vozila pričakujejo udoben in po meri prilagodljiv potniški prostor, tako prijeten kot notranjost njihovega lastnega doma. In katero vozilo najbolje izpolni vsa ta pričakovanja? Športno terensko vozilo, znano tudi po angleški kratici SUV za “sport utility vehicle”, katerega koncept je pravzaprav presegel svoje poimenovanje in si zgradil lasten svet.

Z novim vozilom Peugeot 3008 se znamka želi že v začetku dobro umestiti v avtomobilskem segmentu C SUV z zelo zaželeno ponudbo, ki je vredna njenega najboljšega znanja in skladna z njeno strategijo prodora na trg vozil višjega cenovnega razreda. Ta prodor na trg vozil višjega cenovnega razreda se najprej uresničuje s serijsko uvedbo novega vozniškega mesta Peugeot i-Cockpit®.

Pričakujemo lahko odlično vozniško izkušnjo

Ko je govora o užitku v vožnji, pri proizvajalcu pravijo, da se je znamka Peugeot že povsem uveljavila. Izkušeni hišni oblikovalci vedno znova ponudijo vozila, ki so prijetna za vožnjo, ne glede na njihovo velikost. Ko gre za športno terensko vozilo, seveda izziv ni majhen, večja razdalja med podvozjem in tlemi, višji položaj za vožnjo, višje težišče … V tej kategoriji vozil se stilske odločitve pogosto sprejema v škodo vožnje.

PEUGEOT_3008_1605STYP_201

Zaradi nove konstrukcijske osnove EMP2 in njenih priznanih voznih lastnosti novi Peugeot 3008 združuje udobje in vozne lastnosti, kakršnih doslej v avtomobilskem segmentu C SUV ni bilo. Podvozje je prilagojeno posameznim motorjem, da je stik s cesto vedno takšen, kot pritiče znamki Peugeot. Vozilo je bilo podvržen tudi prizadevanjem za zmanjšanje mase v prid manjši porabi goriva, boljši pasivni varnosti in zmogljivostim.

In kot vsako pravo športno terensko vozilo se izkaže z zmogljivostmi izven utrjenih poti, zlasti po zaslugi naprednega sistema za nadzor oprijema Advanced Grip Control.

Ta sistem za izboljšano vlečno moč uporablja naslednjo opremo:

  • optimiziran sistem proti spodrsavanju pogonskih koles s petimi načini oprijema (normalen, sneg, blato, pesek, ESP OFF), ki jih voznik lahko izbere z vrtljivim gumbom na sredinski konzoli;
  • posebne pnevmatike 18’’ M+S (Mud & Snow);
  • Hill Assist Descent Control (HADC), nova funkcija za pomoč pri spustu po strmini omogoča popolno in varno obvladovanje vozila in njegove smeri vožnje na strmih klancih. To je inovativen sistem, saj lahko ohranja zelo nizko hitrost vozila (3 km/h), kar zagotovi nadzor in varnost v sicer zelo stresnih in zaskrbljujočih situacijah. Funkcijo voznik vklopi s pritiskom na ustrezen gumb na sredinski konzoli.

Ta novi Peugeot je pravo povabilo na potovanje, potovanje v prvem razredu, kjer popotnike spremljata odlična zvočna izolacija in bogata oprema za udobje, ki pogosto tudi presega standarde trga:

  • udobni prednji sedeži imajo za doplačilo na voljo pnevmatski masažni sistem z osmimi blazinicami
  • veliko panoramsko strešno okno z zastorom in svetlobnimi nizi
  • vrhunski Hi-Fi sistem Premium FOCAL®, prepoznavno francosko ozvočenje

Bogat nabor sistemov za pomoč pri vožnji 

Kompakten volanski obroč še spodbuja vozno udobje in voznik lahko uživa v polnih dinamičnih zmogljivostih svojega športnega terenskega vozila po zaslugi podpore, ki mu jo nudijo številni sistemi za pomoč pri vožnji. Ti napredni sistemi za pomoč pri vožnji (ki jih označuje tudi angleška kratica ADAS oziroma Advanced Driver Assistance Systems) zadnje generacije zmanjšajo vse vire nevarnosti na cesti z opremo za varnost:

  • samodejno zaviranje v sili (Active Safety Brake) in opozorilnik za nevarnost naleta (Distance Alert),
  • opozorilnik na nenamerno menjavo voznega pasu (Active Lane Departure Warning),
  • opozorilnik na voznikovo nepozornost,
  • samodejni preklop dolgih luči,
  • prepoznavanje prometnih znakov za omejitev hitrosti in priporočeno hitrost,
  • aktivni tempomat s funkcijo Stop (s samodejnim menjalnikom),
  • aktivni sistem nadzora mrtvega kota.

Tudi med mestno vožnjo so vozniku med določenimi manevri na voljo pomagala, kot je funkcija Visio Park (Vision 360°) ali sistem pomoči pri parkiranju nove generacije Park Assist.

Izbor zmogljivih in varčnih motorjev

Trud, vložen v izdelavo konstrukcije vozila in zmanjšanje mase, je odločujoč dejavnik stalnih prizadevanj po zmanjšanju porabe goriva in emisij CO2. A to ni vse. Po zaslugi aerodinamične oblike in optimizacije zunanjih mer vozilo dosega odličen koeficient SCx 0,76 m2 (pri najboljših izvedenkah). Tudi uporaba pnevmatik z zelo majhnim kotalnim uporom (UBRR) v velikostih 17’’ in 18’’ ali celo 19’’ (205 55 R19) pripomore k učinkovitosti novega vozila Peugeot 3008.

In nenazadnje ima novo športno terensko vozilo Peugeot 3008 v Evropi na voljo bogat izbor zmogljivih in izjemno varčnih bencinskih in dizelskih motorjev Euro6.1.

Dejansko so trenutno vsi bencinski motorji v ponudbi najboljši v svojih kategorijah moči. Motor 1,2l PureTech 130 S&S dosega od 115 g CO2/km, 1.6l THP 165 S&S EAT6 pa 129 g CO2/km. V ponudbi so štirje motorji:

  • 2l PureTech 130 S&S BVM6 v standardni in v izjemno varčni izvedenki
  • 2l Pure Tech 130 S&S EAT6
  • 6l THP 165 S&S EAT6

Pri dizelskih motorjih tehnologija BlueHDi omogoča doseganje emisij med 100 in 121 g CO2/km ob moči 100, 120 in 150 KM. Tudi ponudba motorjev 1.6l BlueHDi in 2.0l BlueHDi spada med najboljše na tržišču:

  • 6l BlueHDi 100 S&S BVM5
  • 6l BlueHDi 120 S&S BVM6 v standardni in v izjemno varčni izvedenki
  • 6l BlueHDi 120 S&S EAT6
  • 0l BlueHDi 150 S&S BVM6
  • 0l BlueHDi 180 S&S EAT6

Proizvodnja v Franciji

Novi Peugeot 3008 izdelujejo v tovarni v mestu Sochaux, pogonske sklope pa ravno tako dobavljata francoska proizvodna obrata v Trémeryju in Douvrinu. Zato bo ob lansiranju vozilo prejelo oznako francoskega izvora “Origine France Garantie”.

Novi Peugeot 3008, ki bo javnosti prvič predstavljen na pariškem avtomobilskem salonu 2016, bo na mednarodnih trgih naprodaj že od oktobra.