Novi Peugeot 108: Vsak s svojim izrazom

Aktualno, Novosti, Saloni

Po prenovi svoje ponudbe v nižjem tržnem razredu in v segmentu kompaktnih vozil Peugeot zdaj predstavlja svojega najnovejšega mestnega malčka.

Po prenovi svoje ponudbe v nižjem tržnem razredu in v segmentu kompaktnih vozil Peugeot zdaj predstavlja svojega najnovejšega mestnega malčka. 108 vnaša svež veter v dinamičen tržni razred, ki je trenutno v fazi rasti. Konkurenca mu bo seveda pravkrat predstavljeni Renault Twingo. Pričakujemo pa ga lahko že v Ženevi.

Petvratna limuzina 108 in 108 TOP ! z zložljivo streho

Najnovejše mestno vozilo znamke Peugeot je na voljo v dveh karoserijskih različicah: petvratna limuzina PEUGEOT 108 in izvedenka PEUGEOT 108 TOP ! z zložljivo streho.

peugeot 108 2014

Tako boste na primer srečali petvratno limuzino 108 v barvi Red Purple s tematskimi motivi v obliki diamanta, ki se poigravajo s svetlobo. Nekaj metrov stran bo stala trivratna izvedenka 108, ki vas bo očarala z barvo karoserije v dveh odtenkih, vijolični Red Purple in sivi Gallium na zgornjem delu.

Iz nasprotne smeri pa bo pripeljala še ena trivratna različica 108 tokrat v elegantni beli barvi Lipizan, prepleteni s cvetjem razpotegnjenih oblik. Njena platnena streha v barvi Red Purple je odprta, kar vam omogoča, da občudujete potniški prostor vozila. Okrasna letev armaturne plošče Aïkinite se razprostira vzdolž sredinske konzole v svetleče črni barvi z velikim zaslonom na dotik in sedeži prekritimi z usnjem.  

PEUGEOT 108 se s posebnim stilom in odločnostjo poigrava z mestnim prometom. Prednji del nas o tem nemudoma prepriča s svojo vzdržljivostjo. Zgrajen je okoli okrasne maske, sredinskega nosilca in spodnje odprtine za dovod zraka, kar priča o izjemno bogati opremljenosti za vozilo tega tržnega razreda.

Prednje luči se čvrsto prilegajo karoseriji. V tehnološko izpopolnjenih žarometih, ki sta na voljo za vse stopnje opremljenosti, se prepletata črna in kromana barva, kar daje 108 oster pogled. Na zgornjem delu imajo svetlobno vodilo z LED diodami. Tovrstna tehnologija je uporabljena tudi pri lučeh za dnevno osvetlitev, in sicer v križnem elementu, kjer je vstavljena prednja meglenka.

Zaradi natančno posnetega roba je okvir okrasne maske videti, kot da je izdelan iz enega kosa, krasi pa ga podpis znamke. Nad njim se razteza podoba leva, ki je ponosno umeščen med naborkoma na širokem pokrovu motornega prostora, ki s svojima napetima izbočenima predeloma nakazuje na dinamične lastnosti 108 in iznad katerega se v tekočih linijah vzpenja vetrobransko steklo. Iz profila kompaktnost poudarjata tudi maksimalno skrajšana previsa. Vstop v vozilo je izjemno enostaven zaradi vrat, ki se razprostirajo skoraj od prednjih do zadnjih koles. Njegovo dinamičnost dodatno poudarja kromana okrasna letev, ki sega iz prednjih blatnikov in se razteza vse do spodnjega dela steklene površine.

Linije se proti zadnjemu delu prepletajo preko luči, ki se začnejo že na bokih in vključujejo vse funkcije vključno z lučmi za vzvratno vožnjo in meglenkami. Zaradi svojega 3D učinka izvabijo iz karoserije svetlobno podobo treh levjih krempljev, značilno za znamko Peugeot. Skupaj z odbijačem vodoravnih linij prispevajo k stabilnosti PEUGEOTA 108.

Velika zastekljena prtljažna vrata, ki slovijo po svoji priročnosti, se raztezajo od spojlerja, v katerega so vgrajeni tečaji, vse do praga. Na spodnjem delu prtljažnih vrat pa neprosojna vgravirana površina zakriva pogled v prtljažni prostor.

Notranjost…

Voznik ima tik pred seboj na voljo vse potrebne informacije za hitro odčitavanje. Ohišje števca je pritrjeno na po višini nastavljiv volanski drog in prekrito s ščitnikom, ki zagotavlja brezhibno odčitavanje v vseh razmerah. V njem sta koncentrično razporejena analogni števec in LCD zaslon. Na eni in drugi strani sta v podaljških umeščena merilnik vrtljajev in indikator spreminjanja prestavnega razmerja (Gear Shift Indicator).

Ko voznik sede na svoj po višini nastavljiv sedež, lahko povsem enostavno dostopi do različnih upravljalnih stikal. Z eno roko lahko upravlja naprave na sredinski konzoli, kot so veliki 7-palčni zaslon na dotik, stikalo za zagon sistema za prostoročni dostop in zagon vozila ter samodejna klimatska naprava. Tik za volanom lahko intuitivno najde stikalo omejevalnika hitrosti vozila, medtem ko lahko preko armaturne plošče enostavno dostopi do stikala lopute nalivne odprtine za gorivo in stikala za nastavitev električnih in ogrevanih zunanjih ogledal. Seveda ima na dosegu roke tudi stikala za električni pomik obeh prednjih stekel, svojega in na strani prednjega sopotnika, ki so zbrana na upravljalni plošči voznikovih vrat.

Nenazadnje lahko z dvigom roke na stropu zatipa stikalo za električni pomik platnene strehe in po želji streho odpre (80 cm po širini in 76 cm po dolžini). Poleg tega je možno streho odpreti do kateregakoli položaja: zgolj nad prednjima sedežema, nad vsemi štirimi sedeži itd. Od odpiranju platnene strehe se samodejno razpre zračno-akustični usmernik zraka, ki omeji vrtinčenje zraka po potniškem prostoru.

Oblikovanje po meri

S 108 pa ne gre uživati zgolj zaradi njegovega stila. Ponuja tudi številne možnosti za kombiniranje po želji kupca. Kdor se odloči za 108 TOP, lahko sam izbere barvo platnene strehe. Črna, siva ali Red Purple? Vsak se lahko odloči po lastnem okusu glede na izbrano barvo karoserije. Med osmimi razpoložljivimi barvami sta tudi dve ekskluzivni: zlato bakrena Aïkinite in čisto nova vijolična barva Red Purple. Ekskluzivno za trivratno limuzino sta na voljo dva dvobarvna odtenka: Red Purple in siva Gallium ali bela Lipizan in Aïkinite.

Ko stori prvi korak, se lahko kupec odloči iti še dlje in svojega 108 sestavi po svojem okusu s pomočjo sedmih tematskih motivov za individualizacijo podobe in treh kombinacij notranjosti. Med tematskimi motivi za individualizacijo podobe najdemo nalepke za zunanje površine in ohišja zunanjih ogledal, nalepke za notranjost, preproge, ohišja za ključ (mehanski, daljinski upravljalnik ali kartica za prostoročni dostop in zagon) ter tri kombinacije notranjosti z različnimi barvami dekorativnih dodatkov za armaturno ploščo in sredinsko konzolo.

Med sedmimi tematskimi motivi za individualizacijo podobe po lastni izbiri so na voljo trije, ki ponazarjajo klasičnost tekstila. Tematski motiv Dressy reinterpretira brezčasni pepita vzorec s 3D učinkom, ki ga ustvari kontrast motivov z izjemno natančnimi potezami. Tematski motiv Dual ponazarja motiv izvezenega vzorca. Ekskluzivno je na voljo za PEUGEOT 108 v dveh barvah in na karoseriji povezuje oba barvna odtenka. V tematskem motivu Kilt pa se prepleta karo vzorec s črtkanimi črtami.

Glamurozni tematski motiv Diamond se na štirih stranicah prizem poigrava z mat in svetlečimi odtenki. S tem ustvari učinek prostornosti in gibanja, ki je videti, kot da se poraja iz karoserije. Moderne črtne kode tematskega motiva Barcode se zabavajo z barvami.

Elementi tematskega motiva Sport poskrbijo za športni videz mestnega vozila. Pokrov motornega prostora in zadnja blatnika krasi motiv šahovnice v prelivajočih se odtenkih. Za potniški prostor so na voljo vzvratno ogledalo z ohišjem v lakirani črni barvi z rdečo obrobo in posebne preproge.

Tematski motiv Tattoo brez kakršnihkoli predsodkov prikazuje skoraj kovinsko cvetje z izjemno natančnimi potezami. Njihove linije so napete in živahne. Igra črtkanih potez vsakega posameznega cvetnega lista podkrepi njihovo prepričljivost.

Pri kombinaciji notranjosti Porcelaine so dekorativni profili armaturne plošče in sredinske konzole v nesvetleči beli barvi. Pri kombinaciji notranjosti Aïkinite se barva karoserije Aïkinite na armaturni plošči prepleta s svetlečo črno barvo na sredinski konzoli. Medtem ko je pri kombinaciji notranjosti Porcelaine Aïkinite armaturna plošča odeta v nesvetlečo belo barvo, sredinska konzola pa v bakreno zlato Aïkinite.

Za 108 je na voljo pet vrst oblazinjenja. Blago Curitiba je ekskluzivno na voljo za stopnjo opremljenosti Access. Pri stopnjah opremljenosti Active in Allure je za petvratno limuzino PEUGEOT 108 na voljo oblazinjenje v blagu Carolight s karo vzorcem, za PEUGEOT 108 TOP ! z zložljivo streho pa oblazinjenje v blagu Rayura Aïkinite. Oblazinjenje v usnju je na voljo za izvedenko Allure, kar velja za obe karoserijski različici.

Povezava novega PEUGEOTA 108 s pametnim telefonom

108 je poskrbel za vstop mestnega avtomobila v novo dobo po zaslugi velikega zaslona na dotik, ki veličastno krasi sredinski del armaturne plošče. 7-palčni zaslon, ki je pri izvedenki Active na voljo za doplačilo pri izvedenki Allure pa serijsko, je vzpostavil novo razmerje med vozilom in voznikom. Ima vlogo vmesnika za avtoradio, potovalnega računalnika in se uporablja za nastavitev parametrov vozila. In seveda omogoča še veliko več kot zgolj te funkcije!

Pametni telefon je kot izredno osebni dodatek, uporaben v kateremkoli trenutku. Odslej ga je možno uporabljati tudi v vozilu. Uporabnik ga lahko priklopi na dva načina: preko Bluetooth® povezave, kar je še posebej primerno za funkcije telefona in predvajanje glasbe s prenosnega aparata, in preko funkcije Mirror Screen za aplikacije združljive z uporabo v avtomobilu. Funkcija Mirror Screen deluje preko tehnologije MirrorLinkTM [1] za telefone s sistemom Androïd, RIM in Windows ter preko tehnologije AppInCar za telefone s sistemom iOs.

Po zaslugi funkcije Mirror Screen postane zaslon na dotik PEUGEOTA 108 zrcalo telefona, ki je z njim povezan. Magično! Voznik upravlja pametni telefon preko zaslona na dotik tega mestnega malčka: karkoli zaukaže temu uporabniškemu vmesniku se posreduje pametnemu telefonu. Odvisno od priklopljenega telefona je aplikacije možno upravljati tudi z glasom po zaslugi sistema za prepoznavanje govora.

Iz varnostnih razlogov je do aplikacij možno dostopiti na različne načine, odvisno od stanja vozila. Med vožnjo lahko voznik uporablja aplikacije koristne za vožnjo, kot je na primer navigacijski sistem, oziroma aplikacije za razvedrilo in zabavo, kot je PEUGEOT Music, spletni radio znamke, ki je bil lansiran ob tej priložnosti.