Novi Opel Karl 2015

Novosti

Avtomobil Karl s petimi vrati in prostorom za pet bo premierno predstavljen med 5. in 15. marcem 2015 na avtomobilskem salonu v Ženevi. Vsebino mu bogati oprema s tehnologijami za zagotavljanje udobja, ki jih doslej ni bilo mogoče zaslediti v segmentu mini avtomobilov. Z dolžino le 3,68 metra in višino 1,48 metra združuje Opel Karl […]

Avtomobil Karl s petimi vrati in prostorom za pet bo premierno predstavljen med 5. in 15. marcem 2015 na avtomobilskem salonu v Ženevi.

Vsebino mu bogati oprema s tehnologijami za zagotavljanje udobja, ki jih doslej ni bilo mogoče zaslediti v segmentu mini avtomobilov. Z dolžino le 3,68 metra in višino 1,48 metra združuje Opel Karl idealno notranjo prostornost in kompaktno zunanjost. Poganja ga sodoben, trivaljni bencinski motor najnovejše generacije, z delovno prostornino enega litra in izpustom le 99g CO2/km.

2015-01-16_KARL_Zeneva_2015

Novi trivaljnik 1.0 ECOTEC

Kupci bodo izbirali med tremi stopnjami opremljenosti, Essentia, Enjoy in Cosmo. Novi Opel Karl si bo ob tem mogoče omisliti z desetimi različnimi barvami zunanjosti. Od »Night Violet« do »Kiwi Green«. Pod motornim pokrovom je tako skrita najnovejša generacija Oplove pogonske tehnologije. Novi motor 1.0 ECOTEC največje moči 55 kW/75 KM. Povsem iz aluminija izdelan bencinski trivaljnik delovne prostornine enega litra, izjemno učinkovitega in uglajenega delovanja. Petstopenjski ročni menjalnik omogoča voznikom natančno uravnavanje delovanja motorja. Posebej prepričljiv je paket opreme ecoFLEX, z aerodinamično optimizacijo zunanjosti. S pomočjo njega se Karl postavlja z izjemno omejenim izpustom, le 99g CO2/km. To pomeni, da je poraba goriva zmanjšana na le 4,3 litra goriva na 100 kilometrov. Med elemente paketa opreme ecoFLEX sodijo tudi energetsko učinkovite pnevmatike.

Dodatno raven udobja zagotavljata tudi široka koloteka, spredaj 1410 mm, zadaj 1416 mm in dolga medosna razdalja 2385 mm. Kljub majhni masi 939 kg, se petvratni Karl postavlja z veliko notranjo prostornostjo. Asimetrično deljivo naslonjalo zadnjih sedežev v razmerju 40/60, je del serijske opreme Cosmo (za doplačilo pri opremi Enjoy) in omogoča odločno povečanje prtljažnika z zloženimi naslonjali sedežev na skoraj 1000 litrov.

Sistemi podpore in pomoči

Karlu so namenjeni številni najsodobnejši sistemi zagotavljanja varnosti in udobja. Ob serijskem sistemu Hill Start Assist, preprečevanja pomika vozila nazaj ob speljevanju navkreber, nudi vozniku pomoč v vožnji tudi sistem Lane Departure Warning, združen s kamero spredaj. Z zvočnim opozorilom in utripanjem rumene ikone na plošči z merilniki, opozori voznika na vožnjo preko vzdolžnih cestnih oznak.

Tako kot Adam in Corsa, je tudi Karl opremljen s sistemom Mestni način (City mode) za zmanjševanje potrebne moči za obračanje volana, s katerim se močno olajša manevriranje v mestu. Sistem Parkirni pomočnik (Park Assist) pomaga vozniku z zvočnimi opozorili odkrivati skrite ovire v mrtvih kotih in za vozilom ob parkiranju. Del serijske opreme od stopnje opremljenosti Enjoy je tempomat z omejevalnikom hitrosti (Cruise control with speed limiter). Sistem je posebej uporaben v urbanih okoljih, v območjih omejitve hitrosti vožnje na 30 km/h. Meglenke izboljšujejo vidljivost v zaostrenih vremenskih razmerah, medtem ko vgrajena funkcija osvetlitve ovinkov (Cornering Light) zagotavlja osvetlitev neposredne bližine vozila ob spreminjanju smeri vožnje. Zagotavlja večjo varnost tako vozniku, kot drugim udeležencem v prometu. Paket opreme Enjoy Plus združuje meglenke, sistem Lane Departure Warning, 15-palčna kolesa posebnega dizajna platišč in asimetrično deljivo (40/60) naslonjalo zadnjih sedežev. Pri stopnji opremljenosti Cosmo so del paketa opreme tudi 15-palčna platišča iz lahke litine.

Oplov najmanjši model bo v Sloveniji dopolnil ponudbo majhnih avtomobilov znamke letos poleti. Združil bo vse, kar se da za manj kot 10.000 evrov, kolikor bo potrebno odšteti za vstopni model.