Novi Golf 4MOTION: najvarčnejši 4×4?

Aktualno, Novosti

Volkswagen širi ponudbo novega Golfa: po modelih s pogonom na sprednji kolesni par, ki so bile predstavljene konec leta 2012, v začetku leta 2013 prihajajo izvedbe s stalnim štirikolesnim pogonom 4MOTION. Volkswagen tako nadaljuje dolgoletno tradicijo – prvi Golf s pogonom na vsa štiri kolesa so izdelali že leta 1986. Najnovejša izvedba Golfa 4MOTION uporablja […]

Volkswagen širi ponudbo novega Golfa: po modelih s pogonom na sprednji kolesni par, ki so bile predstavljene konec leta 2012, v začetku leta 2013 prihajajo izvedbe s stalnim štirikolesnim pogonom 4MOTION.

Volkswagen tako nadaljuje dolgoletno tradicijo – prvi Golf s pogonom na vsa štiri kolesa so izdelali že leta 1986. Najnovejša izvedba Golfa 4MOTION uporablja izpopolnjeno, že peto generacijo sklopke Haldex. Pogon 4MOTION z inteligentnim krmiljenjem tehta 1,4 kilograma manj kot prejšnji sistem, nima tlačnega zbiralnika in se hitro odziva na vse možne dejavnike, ki vplivajo na pogon.

15 odstotkov manjša poraba goriva

Volkswagen Golf 4Motion 2013Novi Golf 4MOTION je v Evropi na voljo v treh izvedbah (Trendline, Comfortline, Highline) in z dvema varčnima turbodizelskima motorjema (TDI), ki ju odlikuje velik navor.  Štirivaljna agregata z vbrizgavanjem goriva preko skupnega voda razvijeta moč 77 kW (105 KM) oz. 110 kW (150 KM) in za 100 kilometrov poti porabita le 4,5 oz. 4,7 litra goriva. Učinkovitost Golfa s štirikolesnim pogonom nazorno pokaže primerjava med prejšnjim Golfom 4MOTION TDI s 103 kW (140 KM) in novim modelom z močjo 110 kW (150 KM): za 7,3 kW (10 KM) močnejši Golf 4MOTION iz leta 2013 porabi 0,8 litra (15 odstotkov) manj dizelskega goriva. 

Tako kot izvedbe s pogonom spredaj so tudi novi modeli 4MOTION serijsko opremljeni s sistemom start-stop in sistemom za rekuperacijo. Serijska oprema že v osnovi (Trendline) vključuje na primer štirikolesni EDS (elektronska zapora diferenciala na obeh premah), prečno zaporo na sprednji in zadnji premi (XDS), elektronski stabilizacijski program, funkcijo večnaletnega zaviranja, sedem varnostnih blazin, dnevne luči, klimatsko napravo, električni pomik vseh stekel, večfunkcijski prikazovalnik (potovalni računalnik) in TFT-zaslon z upravljanjem na dotik. Doplačilo za stalni štirikolesni pogon pri modelu Golf 4MOTION, ki je na voljo izključno s štirimi vrati, znaša v Nemčiji 1.800 evrov.