Novi Ford Tourneo Custom naprodaj še letos

Aktualno, Novosti

Fordv je objavil, da bo novi Tourneo Custom v drugem delu leta naprodaj v Evropi in na drugih globalnih trgih. Elegantni kombi za prevoz oseb je kot koncept požel veliko občudujočih pogledov na Avtosalonu v Ženevu, zdaj…

Fordv je objavil, da bo novi Tourneo Custom v drugem delu leta naprodaj v Evropi in na drugih globalnih trgih.

 
Elegantni kombi za prevoz oseb je kot koncept požel veliko občudujočih pogledov na Avtosalonu v Ženevu, zdaj pa predstavlja prvi korak v izpolnjevanju Fordove zaveze, da bo do leta 2014 osvežil celotno paleto svojih gospodarskih vozil. Proizvodno različico Tournea Custom bodo predstavili aprila na Avtosalonu gospodarskih vozil 2012 v Birminghamu.
 
7BB6D49A-7326-11E1-9B68-D43D65B94067
 
Tourneo Custom ima napreden, aerodinamičen profil, ki temelji na istem “kinetičnem” oblikovnem pristopu, s katerim so oblikovalci poskrbeli za poteze priljubljenih Fordovih osebnih vozil. Med njimi so športna drža, smelo dviganje ramenske linije, poravnana zasteklitev, prepoznavna trapezoidna maska motorja in izrazite obrobe blatnikov. 
 
V različici z osmimi ali z devetimi sedeži nudi Tourneo Custom tudi možnost izbire med krajšo (4,97 metra) in daljšo (5,34 metra) medosno razdaljo, obe pa navdušujeta z obilico prostora za potnike in prtljago.
 
Skoraj štirje dodatni decimetri pri različici z daljšo medosno razdaljo zagotavljajo dodatno prostornost za prtljago za tretjo sedežno vrsto. Ker v višino meri manj kot dva metra, se Tourneo Custom brez težav izogne vsem omejitvam višine na večini parkirišč.
 
Tourneo Custom v razred vozil za prevoz oseb s povsem novo notranjostjo prinaša slog in dovršenost, ki sta sicer značilna za limuzine. Elegantna armaturna plošča je osredotočena na voznika, tehnologije pa so zelo podobne tistim v paleti Fordovih osebnih modelov. Dodatna prednost kokpita je možnost natančnega nastavljanja voznega položaja, saj je tudi volan nastavljiv po višini in globini.
 
Zadnji sedeži so povsem na novo zasnovani in jih je mogoče preprosto preklopiti v različne konfiguracije, sedeže pa lahko odstranimo po posameznih segmentih ali v celoti. Potniki v zadnjem delu vozilu lahko uživajo v prostornem in udobnem okolju povsem oblazinjene kabine.
 
V paketu tehnologij, s katerimi je na voljo Tourneo Custom, so tudi:
• Tehnologije ECOnetic – Fordove napredne funkcije za zmanjšanje izpustov CO2, vključno s sistemom Auto-Start-Stop in pametnim regenerativnim polnjenjem pri vseh vozilih emisijskega razreda V.
• Sistem SYNC z glasovnim upravljanjem in možnostjo povezovanja naprav v vozilu – omogoča povezavo mobilnih telefonov in glasbenih predvajalnikov z vozilom ter njihov nadzor z glasovnim upravljanjem.
• Pomoč v sili – ta nova funkcija, ki jo omogoča SYNC, je zasnovana za pomoč pri klicu reševalne službe v primeru nezgode in posreduje podatke o položaju vozila.
• Napreden varnostni sistem za zadrževanje – vključuje varnostne blazine za voznika in sovoznika, stranske varnostne blazine in varnostne zavese.
• Kamera za pogled nazaj – vgrajena je v vzvratno ogledalo.
• Opozorilo za zapuščanje voznega pasu in nadzor voznikove zbranosti – najnovejši funkciji za pomoč, ki voznika opozorita, če sistem zazna nenamerno zapuščanje voznega pasu, ali če je voznik med vožnjo preveč utrujen.
 
Pogon zagotavlja izboljšana različica Fordovega 2,2-litrskega dizelskega motorja Duratorq TDCi, ki je na voljo v treh izvedbah: z močjo 74 kW (100 KM), 92 kW (125 KM) in 114 kW (155 KM). S 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in standardnim sistemom Auto-Start-Stop porabi Tourneo Custom 6,9 l/100 km, izpusti CO2 pa znašajo 182 g/km.
 
Tourneo Custom temelji na novi Fordovi globalni platformi, ki je bila zasnovana za zagotavljanje dinamike osebnih avtomobilov, vključno z gibčnim, odzivnim vodenjem, izboljšanim voznim udobjem in zmanjšano hrupnostjo. Vozilo odlikujejo funkcionalnost, trpežnost in nizki stroški lastništva, ki jih omogočajo tudi ekonomični intervali med servisnim vzdrževanjem, saj je to potrebno samo na vsaki dve leti oziroma na 50.000 prevoženih kilometrov.
 
Tourneo Custom in druga povsem nova Fordova gospodarska vozila bodo predstavljeni v letu 2012, prvi zastor pa bo padel na aprilskem Avtosalonu gospodarskih vozil v Birminghamu.
 
Ford bo pozneje v letu 2012 predstavil tudi večje Transite s povečano nosilnostjo. Ti modeli bodo naprodaj po vsem svetu, vključno s Severno Ameriko, na voljo pa bodo tudi s pogonom na zadnja kolesa.
 
Proizvodnja novega Tournea Custom se bo začela sredi leta 2012, izdelovali pa ga bodo v Fordovem obratu Kocaeli v Turčiji. Naprodaj bo v drugi polovici tega leta.