Novi Cayenne GTS

Novosti

Novi Cayenne GTS skriva športnost že v svojem imenu. Kratica GTS izvira od slavnega modela 904 Carrera GTS iz leta 1963. Kot prvi Porschejev model novega časa jo je leta 2007 v življenje spet obudil Cayenne GTS. Od tedaj naprej kratica GTS pri Porscheju označuje izrazito športne izpeljanke modelov. Sočasno bo ponudbo Cayennov obogatil nov vstopni […]

Novi Cayenne GTS skriva športnost že v svojem imenu. Kratica GTS izvira od slavnega modela 904 Carrera GTS iz leta 1963. Kot prvi Porschejev model novega časa jo je leta 2007 v življenje spet obudil Cayenne GTS. Od tedaj naprej kratica GTS pri Porscheju označuje izrazito športne izpeljanke modelov. Sočasno bo ponudbo Cayennov obogatil nov vstopni model z že znanim 3,6-litrskim bencinskim motorjem V6.

Kdor se odloči za vozilo znamke Porsche, prisega na športnost – pa naj gre za dvo- ali štirivratni model športnega avtomobila. Izvedba GTS je z okrog enajstimi odstotki tudi pri Cayennu predstavljala visok delež v modelskem spletu serije, ki je trenutno Porschejeva najuspešnejša serija. Štirivratni športni avtomobili že tako ali tako ogromno prispevajo k dobičkonosni rasti družbe Porsche. Obenem so zagotovilo za prihodnje investicije v široko avtomobilsko ponudbo izrazito dinamičnih modelov na ravni celotne modelske palete.

phorsche-cayane

Mogočno pa ne zveni samo ime Cayenna GTS. 3,6-litrski biturbomotor V6 je izpopolnjena različica agregata, ki je bil predstavljen v novem Cayennu S in ki je zasnovan za doseganje izjemnih zmogljivosti. Ima manjšo porabo in izboljšane vozne lastnosti. V primerjavi s prejšnjim modelom z atmosferskim motorjem V8 se je moč povečala za 20 KM na 440 KM, navor pa za 85 Nm na 600 Nm, medtem ko se je poraba zmanjšala za do 0,9 l/100 km. Cayenne GTS pospeši od nič do 100 km/h v 5,2 sekunde, z opcijskim paketom Sport Chrono pa v samo 5,1 sekunde. To je 0,5 oz. 0,6 sekunde hitreje kot pri predhodniku.

Njegova največja hitrost znaša 262 km/h. Serijski je športni izpušni sistem, ki ustvarja značilni mogočni zvok modelov GTS.

Cayenne GTS nenazadnje tudi zaradi svojega podvozja navdušuje z neprekosljivo prečno dinamiko. Aktivni sistem blaženja Porsche Active Suspension Management (PASM) je nastavljen športno. S serijskimi jeklenimi vzmetmi je karoserija vozila spuščena za 24 milimetrov, z opcijskim zračnim vzmetenjem pa za 20 milimetrov. Del serijske opreme je tudi zavorni sistem iz modela Cayenne Turbo, ki vključuje zavorne kolute s premerom 390 milimetrov na sprednji premi (zadaj 358 milimetrov) in rdeče lakirane zavorne čeljusti, značilne za Turbo.

Serijsko ima sprednji del narejen po vzoru izvedbe Turbo, tj. z velikimi odprtinami za zajemanje zraka, poleg tega je opremljen s paketom Sport Design, ki med drugim vključuje močno poudarjene stranske pragove in razširitve kolesnih ohišij. Te so, tako kot usmernik zraka na robu strehe in spodnji del zadka, lakirane v barvi vozila Za markantne kontraste poskrbi črna barva: vsi napisi so črni, enako tudi 20-palčna platišča z dizajnom RS Spyder, izpušne cevi, notranje zaslonke biksenonskih žarometov in zatemnjene zadnje LED-luči. Novost sta prepoznavna napisa GTS na sprednjih vratih.

Novi osnovni model Cayenna bo poganjal že znani 3,6-litrski atmosferski motor V6 s 300 KM, ki vozilo od nič do 100 km/h pospeši v 7,7 sekunde – oz. v 7,6 sekunde, če ima vozilo opcijski paket Sport Chrono. To je 0,2 sekunde hitreje kot doslej. Njegova največja hitrost znaša 230 km/h in je enaka kot pri predhodniku. Tako kot vsi novi modeli Cayenna, se lahko tudi ta pohvali z ukrepi za večjo učinkovitost, kot so funkcija jadranja (tj. vožnje z izkoriščanjem kinetične energije), sistem Auto-Start-Stop in toplotni management, zaradi katerih se je poraba v primerjavi s prejšnjim modelom znižala za 0,7 na 9,2 l/100 km.

V primerjavi s predhodnikom ima novi Cayenne lahko pohvali tudi bogatejšo serijsko opremo. Ta zdaj poleg novega 8-stopenjskega menjalnika Tiptronic S s funkcijo Auto-Start-Stop in funkcijo jadranja vključuje tudi biksenonske glavne žaromete s štiritočkovnimi dnevnimi LED-lučmi ter večfunkcijski športni volan s prestavnima tipkama in avtomatsko odpiranje pokrova prtljažnika.

Cayenne in Cayenne GTS bosta svetovno premiero doživela 19. novembra na avtomobilskem salonu Los Angeles Auto Show 2014. Prodaja obeh modelov bo v Nemčiji stekla konec februarja 2015. Cena osnovnega modela Cayenne bo znašala 65.427 evrov, cena Cayenna GTS pa 98.152 evrov (obe ceni vključujeta DDV in deželno opremo).