Novi BMW Z4

Aktualno, Novosti

Igra klasičnih razmerij in vrhunske tehnologije opredeljuje edinstven karakter BMW Z4 – sedaj pa je posodobljena različica Roadster, oborožena s številnimi dodatnimi inovacijami pogonskega sklopa in opreme, pripravljena na akcijo. Novi BMW Z4 predstavlja že uveljavljene, a vseeno privlačno sodobne interpretacije tradicionalnega koncepta roadster. Novi elementi zunanjosti, detajlno oplemenitena notranjost, nov paket opreme Design Pure […]

Igra klasičnih razmerij in vrhunske tehnologije opredeljuje edinstven karakter BMW Z4 – sedaj pa je posodobljena različica Roadster, oborožena s številnimi dodatnimi inovacijami pogonskega sklopa in opreme, pripravljena na akcijo. Novi BMW Z4 predstavlja že uveljavljene, a vseeno privlačno sodobne interpretacije tradicionalnega koncepta roadster. Novi elementi zunanjosti, detajlno oplemenitena notranjost, nov paket opreme Design Pure Traction, nov osnovni model sDrive18i in najnovejši dodatki iz sklopa BMW ConnectedDrive skupaj zagotavljajo svež elan in navdahnejo BMW Roadster z privlačnostjo in individualnostjo.

Novi BMW Z4 prihaja na prizorišče 25 let po legendarnem BMW Z1. Tisti Roadster je navduševal že na svoji premieri leta 1987 na mednarodnem avtomobilskem salonu International Motor Show v Frankfurtu – ne samo zaradi revolucionarnega koncepta vrat, ampak tudi s svojim agilnim in natančno krmiljenim upravljanjem. Z BMW Z1 se je začelo najnovejše poglavje v zgodovini modelov BMW Roadster – tradiciji, ki sega daleč nazaj v 1930-ta in jo beleži prvi izmed številnih vrhuncev z BMW 328 (zmagovalec dirke Mille Miglia leta 1940) in BMW 507 iz 1955. BMW Z3 in BMW Z8 sta sprožila nov val navdušenja s klasičnim konceptom dvosedežnika z odprto streho v 1990-ih. Prav tako sta modela orala ledino prvi generaciji BMW Z4 in njegovemu nasledniku, prvemu modelu Roadster blagovne znamke s premično trdo streho.

bmw z4 spredaj 2103

Klasična razmerja, navdahnjena s sodobnim značajem

Uspeh sodobnih modelov BMW Roadster temelji v natančni izvedbi koncepta oziroma procesa, ki je zapustil sledi tako na obliki kot pri voznih značilnostih vseh avtomobilov in je pri novem BMW Z4 jasno opazen. Nežno ukrivljen pokrov motorja, dolga medosna razdalja, nizka bočna linija in nizko usločen zadek igrajo opazno in osredotočeno vlogo pri oblikovanju videza v primerjavi z ostalimi konkurenti v tem razredu vozil. Nizek položaj sedenja tik nad zadnjo premo ponuja vozniku in sovozniku posebno intenzivno doživetje vzdolžnih in prečnih sil, ki delujejo na zadnja kolesa. Ta občutek, biti »del vozila« prav tako omogoča vozniku, da z občutkom in natančnostjo odmeri moč, ki se prenaša na zadnjo premo. To je recept za roadster občutek v stilu BMW.

Zložljiva trda streha se prav tako neopazno zlije z obliko avtomobila. Zaprta gladko zaključi tekočo linijo strehe, medtem ko velika okenska stekla optimizirajo vidljivost v vse smeri in občutek prostornosti znotraj avtomobila. Pri odprti strehi se elementa strehe kompaktno zložita eden na drugega v nizek zadek Roadster. A-stebrička – v subtilni črni barvi – prav tako poudarjata nizko usločeno silhueto novega BMW Z4, še posebej pri odprti strehi. V sklopu dodatne opreme zložljiva trda streha BMW Individual – na voljo v dveh kontrastnih barvah, nekovinski Black in kovinski Titanium Silver – ponuja raj za oči v zaprtem položaju. Zložljiva trda streha se lahko odpre s pritiskom na gumb pri hitrosti avtomobila do 40 km/h v 19-sekundnem avtomatiziranem procesu.

Edinstveni dvojni okrogli žarometi se povežejo s širokimi ledvičkami BMW in oblikujejo tipično roadster interpretacijo značilnega BMW videza sprednjega dela. Osnovni bi-ksenonski žarometi novega BWM Z4 imajo izjemno vitko obliko in se raztezajo daleč v oboke sprednjih koles. Sestavljajo jih LED obroči, ki oddajajo dnevne luči v značilnem stilu blagovne znamke. Poleg tega imajo sedaj luči navdušujočo tridimenzionalno obliko, ki poudarja kompleksno tehnologijo žarometov. Preko zgornjega roba žarometov so zvrščene LED akcentne luči, katerih kovinski vložek nosi napis BMW. Integrirane smernike obdaja kromiran okvir, ki dodatno poudarja sofisticiran značaj svetlobnih enot. Poleg tega novo oblikovan, ošiljen okvir stranskih smernikov doda dinamičnost odprtinam za zrak na sprednjih stranskih površinah avtomobila.

Novi barvni zaključki, paket opreme Design Pure Traction, lahka aluminijasta platišča in Paket M Sport

Skupno je za novi BMW Z4 na voljo 11 barvnih zaključkov zunanjosti, vključno z novimi kovinskimi barvami Mineral Grey, Glacier Silver in Valencia Orange, ki se jih lahko izbere le z dodatno opremo Design Pure Traction. Nov paket opreme navda Roadster z izjemno živahno avro; notranjost se na primer ponaša z energičnim kontrastom črne in oranžne. Umerjena okrasna letev vrat Alcantara, kot tudi spodnji del instrumentne plošče sta na voljo v oranžni barvi. Črne usnjene sedeže krasijo kontrastni šivi v barvi Valencia Orange in akcentna črta preko sredine naslonov za hrbet in sedežnih blazin. Ta črta, obdana z dvema belima linijama, je prav tako oranžna. Okrasna letev vrat in spodnji del instrumentne plošče je v sklopu dodatne opreme na voljo tudi v črni barvi. Naslednji ekskluzivni element paketa Design Pure Traction je kovinsko spletena okrasna letev, ki se jo lahko poveže z dodatnimi dekorativnimi elementi v črni barvi z visokim sijajem za vratne kljuke in prestavno ročico. Nov paket opreme nadomesti predhodni paket Design Pure Impulse in je prav tako v sklopu dodatne opreme na voljo v kombinaciji z ostalimi barvnimi zaključki zunanjosti.

Novi elementi notranjosti poleg osnovnih vključujejo okvirje v črni barvi z visokim sijajem za osrednje odprtine za zrak in zložljivi nadzorni prikazovalnik krmilnega sistema iDrive, ki je del dodatne opreme navigacijskega sistema Professional. Prav tako je v sklopu dodatne opreme na voljo tudi izbrani les Fineline Antracite za notranje okrasne letve novega BMW Z4. BMW Z4 sDrive28i, BMW Z4 sDrive35i in BMW Z4 sDrive35is so na voljo z okrasnim usnjem Kansas, ki ga je mogoče izbrati kot dodatno opremo v preostalih dveh modelih.

Nove različice lahkih aluminijastih platišč so se prav tako pridružile sklopu dodatne opreme in vključujejo novo oblikovana 17-palčna in 18-palčna kolesa v obliki V-spoke, obe različici pa je mogoče opremiti s kombiniranimi pnevmatikami.

Privlačen značaj Roadster, ki deluje kot orodje v rokah voznika, je še posebej poudarjen tudi z dodatnim paketom M Sport, ki ponuja podvozje M Sport, 18-palčna M lahka aluminijasta platišča in M aerodinamični paket z velikimi odprtinami za zrak na sprednjem delu in intarzijo zadka v kovinski barvi Anthracite. Dodatno mero športnega elana pa v notranjost prinašajo elementi, kot so na primer športni sedeži, M usnjen volan, M naslon za nogo na strani voznika, M zaključki pragov vrat in stropna obloga v barvi Anthracite. Okrasna letev Aluminium Carbon, usnjena M glava prestavne ročice in sive številčnice instrumentne plošče dodajo piko na i ambientu notranjosti. Novi BMW Z4 sDrive35is je osnovno na voljo s posebno različico paketa M Sport.

Motorji

BMW Z4 bo že od samega vstopa na trg na voljo z večjo, petčlansko serijo bencinskih motorjev, stranke pa bodo lahko izbirale med tremi štirivaljnimi in dvema šestvaljnima pogonskima enotama. Najpomembnejši skupni imenovalec pa je tehnologija BMW TwinPower Turbo, ki zagotavlja izjemno učinkovito ravnovesje med užitkom v vožnji in porabo goriva skozi celoten obseg moči. Vse različice novega BMW Z4 že izpolnjujejo – v sklopu osnovne opreme – pogoje emisijskega standarda EU6, ki bo vstopil v veljavo leta 2014.

BMW Z4 sDrive18i prihaja na trg kot novi osnovni model. Poganja ga 2,0-litrski motor s tehnologijo BMW TwinPower Turbo in največjo močjo 115 kW/156 KM pri 5.000 vrt/min. Nova različica štirivaljne enote ponudi največji navor 240 Newton metrov med 1.250 in 4.400 vrt/min. BMW Z4 sDrive18i je v sklopu osnovne opreme opremljen s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, medtem kot je mogoče v sklopu dodatne opreme izbrati tudi 8-stopenjski športni avtomatski menjalnik. Novi model pospeši od 0 do 100 km/h v 7,9 sekunde (avtomatski menjalnik: 8,1 sekunde) in doseže največjo hitrosti 221 km/h (220 km/h). Povprečna poraba goriva BMW Z4 sDrive18i po evropskem testnem krogu je 6,8 litra na 100 kilometrov tako pri izbiri ročnega kot avtomatskega menjalnika. Emisije CO2 znašajo 159 gramov na kilometer.

Paket tehnologije BMW TwinPower Turbo za nov BMW Z4 sDrive18i vključuje turbinsko polnjenje z dvojno spiralo, sistem neposrednega vbrizgavanja goriva HPI, povsem spremenljivo krmiljenje ventilov VALVETRONIC in stalno spremenljivo krmiljenje odmičnih gredi dvojni Vanos. Enaka različica tega paketa tehnologije se uporablja tudi pri motorjih – prav tako 2,0-litrskih enotah – pod pokrovom BMW Z4 sDrive20i in BMW Z4 sDrive28i. Ti motorji so namesto osnovno vgrajenega 6-stopenjskega ročnega menjalnika v sklopu dodatne opreme na voljo tudi z 8-stopenjskim športnim avtomatskim menjalnikom s prestavnimi stikali na volanu. Avtomatski menjalnik je optimiziran in ponuja boljši pospešek od 0 do 100 km/h.

Obstoječe različice motorjev – sDrive20i, sDrive28i, sDrive35i in sDrive35is – ohranjajo svoja mesta v modelni seriji.

Oprema za povečanje udobja

Novi BMW Z4 zagotavlja strankam, ki prisegajo na užitek v vožnji, to kar pričakujejo od blagovne znamke BMW in navdušuje tako s športno zmogljivostjo kot z udobjem. Vozniki lahko z osnovno vgrajenim stikalom za uravnavanje vozne dinamike izberejo konfiguracijo, ki je najbolj primerna dani situaciji in zadostijo lastnim željam. Načini vožnje COMFORT, SPORT in SPORT+ se lahko prikličejo preko stikala na sredinski konzoli. Poleg prilagoditve odzivnosti motorja in sistema stabilnosti DSC lahko različni načini vožnje prav tako spremenijo prestavne karakteristike avtomatskega menjalnika, odzivnosti funkcije Servotronic in karakteristični diagram elektronsko nadzorovanih blažilnikov. Načini vožnje omogočajo vozniku, da izbere iz seznama edinstvenih in jasno različnih nastavitev avtomobila.

bmw z4 2013

Ostali elementi osnovne opreme so ksenonski žarometi, klimatska naprava, ogrevano zadnje okensko steklo, avtomatska funkcija Soft Close za pokrov prtljažnika in pnevmatike Runflat z indikatorjem za predrto pnevmatiko. Radio BMW Business – ki vključuje CD predvajalnik, priključek AUX-IN in šest zvočnikov – je del osnovne opreme pri vseh različicah Roadster, stranke pa se lahko odločijo tudi za radio BMW Professional in sistem Hi-Fi Professional s 14 zvočniki. Prav tako v sklopu dodatne opreme navigacijski sistem Professional omogoča prikaze zemljevida v visoki ločljivosti – izpopolnjene s 3D prikazom – na 8,8-palčnem prikazovalniku iDrive. Navigacijski podatki za sistem se shranijo na avtomobilski trdi disk, ki ponuja tudi 12 GB prostora za osebne glasbene zbirke.

Obseg sistemov za pomoč vozniku in mobilnih storitev v sklopu BMW ConnectedDrive se je znova povečal. Novi BMW Z4 je mogoče opremiti z elementi, kot so senzor za dež, prilagodljiv snop žarometov in pomočnik za dolge luči. Tempomat s funkcijo zaviranja in sistem za pomoč pri parkiranju (PDC) s senzorji na sprednjem in zadnjem delu avtomobila sta prav tako na voljo. Možnost ConnectedDrive Services ob izbiri navigacijskega sistema Professional omogoča uporabo informativnih in zabavnih spletnih vsebin znotraj vozila. Ta sistem je potrebno vgraditi, da bi se omogočil dostop do portala BMW Online in Apps preko nadzornega prikazovalnika in krmilnika iDrive. Funkcija Real Time Traffic Information je prav tako na voljo in ponuja vozniku aktualna opozorila o zgoščenem prometu ter mu predlaga obvozne poti. Lastniki Apple iPhone lahko uporabljajo BMW Apps na primer za sprejem spletnih radijskih postaj, si prikazujejo objave Facebook in Twitter na zaslonu in si jih predvajajo. Obseg sklopa BMW ConnectedDrive, ki je na voljo za novi BMW Z4, prav tako vključuje BMW TeleServices, BMW Remote Services, Concierge Services in inteligentni klic v sili z avtomatskim lociranjem vozila in prepoznavanjem resnosti nesreče.