Audi Showcar – športnik v novi preobleki

Aktualno, Novosti, Saloni

Športen, kompakten in vsestranski: s temi atributi se bo januarja 2014 na Severnoameriškem mednarod­nem avtomobilskem salonu (NAIAS) v Detroitu predstavil Audijev novi Showcar.

Športen, kompakten in vsestranski: s temi atributi se bo januarja 2014 na Severnoameriškem mednarod­nem avtomobilskem salonu (NAIAS) v Detroitu predstavil Audijev novi Showcar. Dvovratnik, ki ima podvozje močno dvignjeno od tal, se uvršča v kategorijo crossover –  to je avtomobil za vse vrste cest in poti, za vsakodnevno uporabo in za športno preživljanje prostega časa.

Showcar predstavlja sistematično nadaljevanje Audijevega oblikovanja. Združuje vrsto vizualnih elementov iz prihajajočih športnih modelov ter značilni Audijev allroad-koncept in samosvojo obliko karoserije, imenovano “shooting brake” (gre za sintezo karavana in kupeja).

audi showcar 2013

4,20 metra dolgi Audi na cesti izžareva mogočnost. Precizne in jasno zarisane linije ter geometrijske površine se zlivajo v lepo, prečiščeno obliko. Zunanja lupi­na dvovratnika se zdi izklesana iz ene celote: od mreže hladilnika, preko markantne stranske tornado linije pa do kompaktnega, kupejevskega zadka. Previsa sta kratka; strešna linija je nizka in se izteka v širok C-stebriček. Izrazite vodoravne linije in velika 19-palčna platišča poudarjajo videz skoncentrirane energije.

V Showcaru funkcionalnost in oblika prehajata ena v drugo. Za allroad značilni oblikovni elementi zmanjšujejo volumen in poudarjajo terenski značaj vozila. Aluminijasta ščitnika za podvozje na sprednjem in zadnjem delu vozila poudarjata širino in varujeta vozilo na brezpotjih.

Oblikovni elementi, ki so značilni za model e-tron, na primer lamele v mreži hla­dil­nika in stranske odprtine za zajemanje zraka, se harmonično vklapljajo v celotno oblikovno zasnovo. Dvojni žarometi in satasta mreža hladilnika kažejo nove oblikovalske smernice pri modelih quattro, ki jih je Audi predstavil že z modelom Showcar Sport quattro concept septembra letos na mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA) v Frankfurtu.