Nova Opel Zafira Tourer

Aktualno, Novosti

Opel Zafira Tourer bo doživela svetovno premiero na 64. Mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu, med 15. in 25. septembrom 2011. Z dognano združitvijo uporabnosti in dobrega počutja, vnaša Zafira Tourer v razred enoprostorcev merila…

1D44F0E2-81DF-11E0-8738-646066B94067Opel Zafira Tourer bo doživela svetovno premiero na 64. Mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu, med 15. in 25. septembrom 2011. Z dognano združitvijo uporabnosti in dobrega počutja, vnaša Zafira Tourer v razred enoprostorcev merila in vrednote premijske kakovosti Insignie, inovativne tehnologije in filozofijo Oplovega dizajna, »kiparska umetnost združena z nemško natančnostjo«.

Oznaka Tourer izpostavlja quantum leap, torej odločen korak naprej. S celostno prenovo sistema sedežev Flex7, tretji rod Oplovega kompaktnega enoprostorca postavlja nova merila za prilagodljivost notranjosti in kakovost. Toda v metamorfozi je naredila še korak naprej v zasnovi in z večjo prilagodljivostjo notranjosti. Opravljena je bila celostna nadgradnja. Sproščenost v vožnji je z novim dizajnom, atmosfero zračne notranjosti, izboljšanim podvozjem in inovativnimi tehnologijami za večje udobje in varnost oplemenitena s premijskimi značilnostmi.

Nova merila prilagodljivosti zagotavljajo potnikom zadaj občutek potovanja v prvem razredu

Ko je leta 1999 zapeljal med kupce prvi rod Opel Zafire, ni bil le prvi tovrstni avtomobil s sedmimi sedeži. Postavil je povsem nova merila za prilagodljivost notranjosti. Odpravil je odstranjevanje in hranjenje težkih sedežev. Od takrat do danes je Opel v Evropi prodal 2,2 milijona Zafir dveh rodov. Skupaj z Merivo, vodilnim evropskim avtomobilom med majhnimi enoprostorci, je Zafira uveljavila Opel kot izdelovalca, ki postavlja merila prilagodljivosti enoprostorcev.

Oplovi inženirji so nadgradili domiseln koncept sedežev Flex7. Od tem, da je tretjo vrsto sedežev mogoče še vedno zložiti v dno prtljažnika, je druga vrsta zasnovana povsem na novo. Po novem to ni več enovita klop, marveč so v drugi vrsti trije posamični sedeži, ki jih je mogoče povsem neodvisno zložiti v raven pod. Ob tem imajo vsi trije 210 milimetrov vzdolžnega pomika.

Potniki v drugi vrsti so lahko za doplačilo, deležni tudi prednosti enkratnega sistema Lounge Seating, ki v slogu klubskih sedežev zagotavlja limuzinsko razkošno veliko prostora in udobja. Zahvaljujoč domiselnemu mehanizmu zlaganja, je mogoče naslonjalo srednjega sedeža te izvedbe preklopiti naprej in zasukati. Tako pridobita potnika na dveh zunanjih sedežih posebej udobno naslonjalo za roke. Vzdolžni pomik dveh zunanjih sedežev je v tem primeru, v primerjavi z izhodiščno izvedbo povečan za 70 mm in znaša 280 mm, kar je 80 mm več, kot v dosedanji Zafiri. Ob vsem je mogoče zunanja sedeža poriniti za 50 mm proti sredini notranjosti, kar predstavlja popolno novost v razredu.

Izvirne rešitve večajo, že tako veliko prilagodljivost Zafite Tourer

Zahvaljujoč veliki notranji prostornosti in prilagodljivem sistemu razporeditve in zlaganja sedežev ponuja Zafira Tourer, ob petih sedežih, 710-litrski prtljažnik (65 litrov več kot pri dosedanji Zafiri) in vse do 1860 litrov (40 litrov več), če so sedeži v drugi vrsti zloženi.

58FEBE1A-81DF-11E0-BAC0-646066B94067

Ob tem uporabnikom zagotavlja tudi revolucionarno, večnamensko, prostorno konzolo FlexConsole in izboljšan inovativen sistem FlexRail, ki je bil prvič uporabljen lani v Merivi. Ta inovativna rešitev, je kot del serijske ponudbe, le eden izmed mnogih dokazov izjemne prilagodljivosti Zafire Tourer. Naslon za roke, ki se premika po vzdolžnih aluminijastih vodilih med prednjima sedežema, združuje predal za hrambo različnih predmetov in utora za kozarce in zagotavlja najlažjo dosegljivost in veliko uporabnost.

Drugi rod ekskluzivnega Oplovega integriranega nosilca koles FlexFix je prav tako namenjen novi Zafiri Tourer. Do danes se je za ta izjemno uporaben, v zadnji odbijač integriran nosilec, ki se preprosto izvleče, odločilo že približno 60.000 Oplovih kupcev. Razvit na osnovi sistema prvega rodu, je nosilec posodobljen tako, da s hitrejšim izvlekom in potiskom nazaj v odbijač, omogoča preprostejšo uporabo z večjo stopnjo funkcionalnosti.

Zafira Tourer izstopa z dinamično športno podobo

Vpadljiv sprednji del je poudarjen z dvema stiliziranima bumerangoma, ki se raztezata od zgornjega dela sprednjih luči, do spodnjega dela meglenk. Značilna Oplova osrednja oblikovna guba in trapezoidna maska motorja ustvarita dinamično, progresivno podobo, nenavadno za enoprostorec. Tako kot pri vseh ostalih avtomobilih Oplove ponudbe združujejo sprednje luči dnevna svetila v obliki krila.

Aerodinamično učinkovita zunanjost daje Zafiri Tourer silhueto, ki spominja na vlak velike hitrosti. Na boku se odločna oblikovna črta zaključi navzgor, kot palica za hokej, kar veča občutek nagnjenosti vozila naprej. Prav tako s strani, značilno Oplove oblikovne »zareze« dodajajo poseben občutek gibanja.

Poteze v obliki krila so s prednjih luči prenesene na zadnje, kar uspešno poudarijo svetila LED. Prečna letvica iz kroma, na kateri je nameščen Oplov logo, odločno razdeli zadnje luči in daje tako Zafiti Tourer široko, športno podobo, s premijsko razsežnostjo tudi zadaj.

Vidno polje voznika je odločno povečano s tanjšim sprednjim stebričkom strehe, večjimi stranskimi steklenimi površinami in novo namestitvijo zunanjih vzvratnih ogledal na vrata.

V notranjosti, ki jo zaznamuje posebej visoka raven kakovosti, prevladujejo odločne dinamične poteze in občutek velike prostornosti. Občutek zračnosti svetle potniške kabine Zafire Tourer je mogoče povečati s panoramskih strešnim oknom, Oplovo inovacijo iz leta 2005, najprej uporabljeno v Astri GTC, ki je del dodatne opreme.

Prilagodljiv nadzor podvozja FlexRide veča udobje in varnost

Mehatronsko podvozje Zafire Tourer je bilo zasnovano za zagotavljanje izjemne ravni udobja in varnosti, kot osnove posebej sproščene vožnje. V primerjavi s prejšnjim rodom, so medosna razdalja in koloteka občutno povečani, kar prav tako zagotavlja številne prednosti pri voznem udobju, dinamiki in stabilnosti. Medosna razdalja meri 2760 mm (+ 57 mm). Širina sprednjega koloteka znaša 1584 mm (+ 96 mm), širina zadnjega 1588 mm (+ 78 mm).

Zafiri Tourer so namenili sprednje podvozje Insignie, s posebnim nosilnim okvirjem in vzmetnima nogama McPherson. Izvedba podvozja zadaj je za enoprostorce povsem izvirna in nekaj posebnega. Tako kot pri Astri združuje poltogo premo z Wattovo povezavo. Tovrstna rešitev ima številne prednosti. Zagotavlja izjemen nadzor in stabilnost, veliko udobje, učinkovito duši hrup, je ob vsem lažja od prostorske preme in v primerjavi z njo zavzema manj prostora. Slednje je pri Zafiri Tourer še posebej s pridom izkoriščeno za integrirani nosilec koles FlexFix.

Še vedno redka rešitev pri enoprostorcih, zagotavlja inteligenten, popolnoma prilagodljiv sistem nadzora vzmetenja FlexRide, večje udobje in varnost. Sistem se samodejno prilagaja razmeram na cesti, hitrosti vožnje skozi zavoje, odklonom vozila in individualnemu slogu vožnje za zagotavljanje večje stabilnosti. Ponuja možnost izbire med tremi načini delovanja, izhodiščnim Standard, za zagotavljanje udobja posebej prilagojenem programu delovanja Tour in programu delovanja, skladnim z bolj dinamično vožnjo Sport.

Inteligentni sistemi zagotavljajo izjemno stopnjo varnosti

Številni sistemi namenjeni pomoči vozniku odločno večajo udobje in celostno varnost nove Zafire Tourer.

  • Novost v ponudbi Opla, prilagodljivi radarski tempomat Adaptive Cruise Control (ACC) sistem, s samodejnim zaviranjem za preprečitev naleta Collision Mitigating Braking (CMB) nenehno nadzira oddaljenost od spredaj vozečega vozila. Če se zmanjša varnostna razdalja, sistem samodejno zmanjša hitrost vožnje in v skrajnih primerih prepreči nalet z zaviranjem.

Drugi rod sistema Opel Eye, s kamero na sprednjem delu bo prav tako najprej namenjen Zafiri Tourer. Sistem podpira številne druge, kot je že znan sistem nadzora vožnje preko vzdolžnih cestnih oznak Lane Departure Warning (LDW). Posodobljen je tudi sistem prepoznavanja prometnih znakov Traffic Sign Recognition (TSR). Kamera ob vsem omogoča še številne druge funkcije:

  • Following Distance Indication(FDI), vizualno opozorilo za pravšnjo varnostno razdaljo.
  • Forward Collision Alert(FCA), opozorilo možnosti naleta, ki voznika opozarja na možnost naleta s svetlobnimi in zvočnimi opozorili.
  • Intelligent Light Ranging(ILR), nova funkcija biksenonskih žarometov Advanced Forward Lighting (AFL+), za samodejno prilagajanje višine svetlobnega snopa zasenčenih luči, glede na oddaljenost spredaj vozečega vozila, kar izboljšuje osvetlitev ceste in odpravlja možnost zaslepitve.

V Zafiri Tourer bodo premierno vgrajeni še nekateri drugi inovativni sistemi za pomoč vozniku.

  • Side Blind Spot Alert(SBSA), sistem pokrivanja mrtvega kota opozarja voznika na nevarnost trka ob menjavi voznega pasu.
  • Advanced Park Assist(APA) pomaga vozniku najti pravšnje parkirno mesto in ga vodi ob parkiranju. Rear View Camera, kamera za nadzor prostora za vozilom spreminja posebej zahtevno tesno parkiranja v otročje lahko opravilo.

Izjemno učinkoviti dizelski in bencinski motorji

Opel Zafira Tourer bo zapeljala na trg s tremi izvedenkami dizelskega motorja 2.0 CDTI, s skupnim vodom za gorivo in turbinskim polnilnikom, znanimi iz Astre in Insignie. Dosežejo 81 kW (110 KM) in 96 kW (130 KM), najbolj zmogljiva različica pa je bila prilagojena za Zafiro Tourer in doseže največjo moč 121 kW (165 KM). V bencinsko ponudbo sta vključena dva, glede porabe goriva posebej učinkovita motorja zmanjšane delovne prostornine s turbinskim polnilnikom 1.4 ECOTEC. Dosežeta največji moči 88 kW (120 KM) in 103 kW (140 KM). Na voljo so ročni in samodejni šeststopenjski menjalniki.

Oplova nova tehnologija Start/Stop zagotavlja dodatne prihranke pri porabi goriva, posebej v urbanem okolju, za katerega je značilna vožnja s številnimi ustavljanji in speljevanji. Na voljo je z motorji 1.4 Turbo in 2.0 CDTI.

Kmalu po začetku prodaje bo ponudba Zafire Tourer razširjena še, glede porabe goriva posebej učinkovitim sistemom ecoFLEX in različicami na stisnjen zemeljski plin (CNG) in tekoči naftni plin (LPG). Nekaj mesecev kasneje bodo na voljo še zmogljivejši motorji, vključno z bencinskimi možnostmi novega rodu.

V Oplovo razširjeno ponudbo enoprostorcev bosta vključeni dve Zafiri

Glede na to, da razred kompaktnih enoprostorcev od začetka 2010 ponovno raste in da bo Opel spodbudil dodatno rast, bo dosedanja Opel Zafira ostala v ponudbi, skupaj z bolj rafinirano novo Zafiro Tourer. Odločitev je skladna s pričakovanji kupcev, ki stavijo na tradicionalne, preverjene rešitve, saj bodo s tem deležni vsestransko uporabnega in prilagodljivega kompaktnega enoprostorca za posebej ugodno ceno.

Oplovo ponudbo enoprostorcev bodo tako sestavljali mini Agila (dolžina 3,74 m), mala Meriva (4,29 m), kompaktna Zafira (4,47 m) in Zafira Tourer (4,66 m).

Obe Zafiri bodo ekskluzivno izdelovali v Oplovi nemški tovarni v Bochumu.