Nova Seat Ibiza Cupra

Novosti

“Ibiza Cupra je ikona med modeli znamke Seat. Njen markantni dizajn in suverena dinamika zagotavljata užitek v vožnji na vsakem kilometru,” je povedal Jürgen Stackmann, predsednik uprave družbe Seat, S.A. Prva generacija Ibize Cupre je na ceste zapeljala leta 1996, odtlej pa so izrazito dinamični modeli Cupra postali jedro znamke Seat. Nova Ibiza Cupra odpira […]

“Ibiza Cupra je ikona med modeli znamke Seat. Njen markantni dizajn in suverena dinamika zagotavljata užitek v vožnji na vsakem kilometru,”

je povedal Jürgen Stackmann, predsednik uprave družbe Seat, S.A.

Prva generacija Ibize Cupre je na ceste zapeljala leta 1996, odtlej pa so izrazito dinamični modeli Cupra postali jedro znamke Seat. Nova Ibiza Cupra odpira naslednje poglavje te zgodbe, 141 kW (192 KM), elektronska zapora diferenciala XDS, visokozmogljive zavore, sistem CUPRA Drive Profile z nastavljivim blaženjem in napredna tehnologija. V poglavju nareden tehnologije vsekakor velja izpostaviti nove multimedijske sisteme, ki s funkcijo Full Link in aplikacijo Seat ConnectApp ponujajo ekskluzivne rešitve za optimalno integracijo pametnih telefonov.

Motor

Novi motor 1.8 TSI s turbopolnilnikom in kombiniranim direktnim/indirektnim vbrizgavanjem je kompakten visokotehnološki pogonski agregat, ki z močjo 141 kW (192 KM) zagotavlja izjemno suverene vozne zmogljivosti. V primerjavi s predhodnikom je moč večja za 12 KM, v še večji meri pa je bil izboljšan navor, ki namesto 250 Nm odslej znaša 320 Nm, v nadvse širokem razponu med 1.450 in 4.200 vrt./min.

Če pri tem omenimo še, da za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 6,7 sekunde in da najvišja hitrost znaša 235 km/h, ni več nobenega dvoma, da je to eden najzmogljivejših kompaktnih športnih avtomobilov. Kljub temu Ibiza Cupra v povprečju porabi le 6,0 litra goriva na 100 kilometrov.

CUPRA Drive Profile s prilagodljivim podvozjem

Ibiza Cupra je serijsko opremljena s 17-palčnimi platišči in vzmetenjem, ki zagotavlja maksimalno dinamičnost in natančnost. Ena od novosti v ponudbi serijske opreme je sistem za izbiro voznega profila CUPRA Drive Profile, ki vozniku omogoča, da karakteristike kompaktnega športnega avtomobila s pritiskom na tipko prilagodi individualnim željam. Del sistema je CUPRA Selective Suspension, prilagodljivo uravnavanje podvozja, ki omogoča izbiranje med poudarjeno komfortno in izrazito športno nastavitvijo, dodatno pa prilagodi tudi delovanje krmilnega sistema. Elektronska zapora diferenciala XDS zmanjšuje nagnjenost k podkrmiljenju in izboljšuje vodenje, še zlasti pri hitri vožnji skozi ovinke.

Del serijske varnostne opreme pri novi Ibizi Cupri so nadalje še elektronski stabilizacijski program (ESP), asistenca za speljevanje na klancu, funkcija večnaletnega zaviranja in sistem za zaznavanje utrujenosti voznika. Ibiza je na poskusnih trčenjih Euro-NCAP prejela najvišjo oceno – pet zvezdic.

Dinamična oblika

Dinamična oblika že na prvi pogled razkriva značaj nove Ibize Cupre. Kompaktni športni model se na cesti ponaša s suvereno in energično zunanjo podobo. Ta zunanji dizajn je še vedno nadvse aktualen in je pri kupcih in interesentih odlično sprejet. Ostra linija serijskih biksenonskih luči je značilna za nov oblikovalski slog znamke Seat. Luči so optimalno integrirane v izklesano podobo Ibize. Dnevne LED-luči sledijo liniji žarometov in vozilu dajejo edinstven svetlobni pečat, kar velja tudi za zadnje luči v LED-tehnologiji.

Ob pogledu s strani so prepoznavni znak trivratnega kupeja ostre linije in svetlobni robovi. Izrazita ramenska linija na zadnjem delu in ekskluzivna 17-palčna platišča poudarjajo zmogljivost vozila. Zunanji ogledali sta lakirani s črnim lakom in tvorita izrazit kontrast z barvo zunanjega laka.

Bistveno posodobljena notranjost

Bolj opazne so posodobitve v novo zasnovani notranjosti. V novi oblikovalski koncept sodi harmonično ravnovesje ekspresivnosti, funkcionalnosti in natančnosti, ki se ga občuti prav v vsaki liniji in vsaki površini nove notranjosti.

Vodoravna proporcionalna razmerja in proti vozniku usmerjena armaturna plošča prepričajo z optimalno razporeditvijo vseh elementov in s površino, ki je nadvse prijetna na dotik. Natančnost izdelave je mogoče zaznati prav v vsaki podrobnost, na novem volanu, ki je enak kot pri modelski seriji Leon, prezračevalnih šobah, novi armaturni plošči in multimedijskih sistemih. Prav ta novi “vmesnik” z jasno funkcionalnostjo in intuitivnim upravljanjem ustvarja močno vez med voznikom in tehnologijo. Navdih za zasnovo notranjosti je bila Barcelona, kjer domuje Seat. Rezultat je dizajn, ki s karizmatično preprostostjo pooseblja občutenje znamke Seat.

Nova aplikacija Seat DriveApp

Nova aplikacija Seat DriveApp je bila razvita ekskluzivno za uporabnike funkcije Seat Full Link in tehnologije MirrorLink. Ponuja vrsto inovativnih funkcij, ki jih je mogoče uporabljati bodisi v Ibizi Cupri ali zunaj nje. Tako je na primer zaslon na dotik mogoče individualno prilagoditi s prikazom lokalnih vremenskih poročil ali kontaktov.

Poleg tega Seat DriveApp uporablja funkcijo “text to speech” in tako lahko prebere najnovejše objave na Facebooku ali Twitterju. Funkcija Challenger z zanimivimi nalogami pomaga vozniku izboljšati način vožnje in doseči večjo učinkovitost. Ko voznik zapusti vozilo, funkcija “where is my car” shrani trenutno lokacijo in lahko kadarkoli znova najde, kje je parkirana Ibiza.