Nova Porsche 911 Turbo in 911 Turbo S

Aktualno, Novosti

Modelska ofenziva v jubilejnem letu modela 911 se približuje novemu mejniku. Pred 50 leti se je na mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA) v Frankfurtu svetovni javnosti premierno predstavila “enajstica”. Že deset let pozneje se je prav tako na IAA predstavil prvi prototip 911 Turba. Ob 40. obletnici tega dogodka Porsche predstavlja novo generacijo modelov 911 Turbo […]

Modelska ofenziva v jubilejnem letu modela 911 se približuje novemu mejniku. Pred 50 leti se je na mednarodnem avtomobilskem salonu (IAA) v Frankfurtu svetovni javnosti premierno predstavila “enajstica”. Že deset let pozneje se je prav tako na IAA predstavil prvi prototip 911 Turba. Ob 40. obletnici tega dogodka Porsche predstavlja novo generacijo modelov 911 Turbo in 911 Turbo S, z vidika tehnološke naprednosti in vozne dinamike vrhunec te modelske serije.

Nov štirikolesni pogon, aktivno krmiljenje zadnje preme, prilagodljiva aerodinamika, LED-žarometi ter 6-valjni bokser motor z dvojnim tlačnim polnjenjem in močjo do 412 kW (560 KM) – to so odlike, ki novo generacijo modela 911 Turbo utrjujejo v vlogi nosilca najsodobnejših tehnologij na dirkalnih stezah in tudi v cestnem prometu. K temu pomembno prispeva povsem na novo zasnovana lahka karoserija s 100 mm daljšo medosno razdaljo in 20-palčnimi platišči. Dinamiko še povečuje aktivno stabiliziranje nagibanja Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC), ki je za modela 911 Turbo na voljo prvič. Pri Porscheju 911 Turbo S je PDCC del serijske opreme, tako kot paket Sport Chrono z dinamičnim vpetjem motorja in keramičnimi zavorami  PCCB – vsa ta oprema je opcijsko na voljo tudi za 911 Turbo. Rezultat: novi 911 Turbo S prevozi Severno zanko na Nürburgringu bistveno hitreje kot v 7:30 min – s serijskimi pnevmatikami, seveda. Posebej intenzivno doživetje vožnje pa ustvarja serijski Sound Symposer. Preko membrane v notranjost vozila prenaša zvok, ki ga turbomotor povzroča pri vsesavanju zraka.

porsche 911 turbo 2013

Večja moč, za 16 odstotkov manjša poraba goriva 

Za vrhunske vozne zmogljivosti skrbijo izpopolnjeni motorji in novi sistem štirikolesnega pogona PTM. 3,8-litrski 6-valjni bencinski motor z direktnim vbrizgavanjem goriva in tlačnim polnjenjem razvije v Porscheju 911 Turbo  moč 383  kW (520 KM), v S-modelu pa 412 kW (560 KM). Porsche kot edini avtomobilski proizvajalec kombinira dva turbopolnilnika z variabilno turbinsko geometrijo in bencinski motor. Pogonsko silo prenaša 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko (PDK), ki pri tem najzmogljivejšem modelu serije 911 omogoča, da sistem start-stop motor izključi že pri upočasnjevanju v prostem teku in pri vožnji z izkoriščanjem kinetične energije. To skupaj z novim toplotnim managementom za turbomotor in menjalnikom PDK zmanjšuje porabo goriva za do 16 odstotkov – na 9,7 l/100 km pri obeh modelih (po novem evropskem voznem ciklusu). 

Nov štirikolesni pogon z elektrohidravličnim krmiljenjem 

Za hitrejšo in natančnejšo porazdelitev pogonske sile med obe premi so pri Porscheju razvili nov štirikolesni pogon (PTM) z elektronsko krmiljeno lamelno sklopko. Sistem ima novo tekočinsko hlajenje in zaradi učinkovitejšega ohlajanja lahko prenaša še več navora na sprednjo premo. Hkrati optimizirano sodelovanje med motorjem, menjalnikom in štirikolesnim pogonom vrhunskima modeloma 911 omogoča še boljše pospeške: 911 Turbo z opcijskim paketom Sport Chrono od 0 do 100 km/h pospeši v 3,2 sekunde – desetino hitreje kot dosedanji 911 Turbo S.  Njegov naslednik pa potrebuje samo 3,1 sekunde. Največja hitrost znaša do 318 km/h. 

Najširša karoserija izmed vseh modelov 911 

Izrazito dinamiko obeh novih modelov 911 Turbo odraža tudi dizajn. Značilna široka zadnja blatnika sta pri novi generaciji Porscheja 911 Turbo še 28 mm širša kot pri modelih 911 Carrera  4. Med C-stebričkom in zunanjim robom je več kot za dlan velika skoraj ravna površina. Med razlikovalne elemente sodijo tudi dvobarvna kovana 20-palčna platišča, ki so pri 911 Turbu S opremljena s centralnim zaklepom.

911 Turbo S je poleg tega prepoznaven po novih LED-žarometih s 4-točkovnimi dnevnimi lučmi in dinamičnim krmiljenjem dolgih luči na osnovi kamere – za 911 Turbo so na voljo kot dodatna oprema.

Krmiljenje zadnje preme za oba modela Turbo v veliki meri izboljšuje vozne lastnosti tako na dirkalni stezi kot tudi na cesti. Sistem sestavljata dva elektromehanska izvajalnika, ki sta namesto običajnih krmilnih drogov nameščena na levi in desni strani zadnje preme. Kot zasuka zadnjih koles se odvisno od hitrosti vožnje prilagaja v območju do 2,8 stopinj. Ko voznik z volanom zasuče sprednji kolesi, sistem pri hitrosti do 50 km/h zadnji kolesi zasuče v nasprotno smer. S tem se medosna razdalja navidezno skrajša za 250 mm. Porsche 911 Turbo je zaradi tega izjemno okreten. Hitreje vstopi v ovinek in omogoča bolj dinamično vožnjo skozi ovinek. Bistveno lažja sta tudi manevriranje in parkiranje.

Pri hitrosti več kot 80 km/h pa sistem zadnji kolesi zasuče v isto smer kot sprednji kolesi. Tako se medosna razdalja navidezno podaljša za kar 500 mm, kar vozilu predvsem pri velikih hitrostih zagotavlja izjemno stabilnost. Ko voznik zasuče volan, začnejo stranske vodilne sile na zadnjo premo delovati prej, zaradi česar vozilo bolj spontano in harmonično spremeni smer.

Za nova modela 911 Turbo so pri Porscheju razvili aktivni aerodinamični sistem, imenovan Porsche Active Aerodynamics (PAA). Sestavljata ga robusten tristopenjski sprednji usmernik zraka, katerega segmenti se lahko pnevmatsko dvignejo, in pomični usmernik raka na zadku s tremi krmilnimi položaji. Aerodinamične lastnosti Porscheja 911 Turbo je skladno z voznikovimi zahtevami mogoče prilagoditi za optimalno učinkovitost (položaj Speed) ali največjo možno vozno dinamiko (položaj Performance).

V položaju Performance so vsi segmenti sprednjega usmernika zraka dvignjeni in prvič ustvarjajo občuten vzgon na sprednji premi. Hkrati je tudi usmernik zraka na zadku dvignjen v najvišji položaj in pod največjim kotom, da tudi na zadnjo premo deluje večji pritisni tlak. S tem se vozna dinamika izboljša v tolikšni meri, da vozilo že samo po zaslugi tega sistema Severno zanko na Nürburgringu prevozi do dve sekundi hitreje.

Nova notranjost s prestižno opremo 

Notranjost je pri obeh modelih 911 Turbo zasnovana povsem na novo, temelji pa na družini modelov 911 Carrera.  Predvsem S-model se lahko pohvali z bogato opremo, ki med drugim vključuje ekskluzivno dvobarvno notranjost (črna / carrera rdeča) in 18-smerno nastavljiva in prilagodljiva športna sedeža plus s pomnilniško funkcijo. Naslonjala sedežev so oblečena v usnje in prešita s francoskimi šivi, različni elementi notranjosti pa so zasnovani v imitaciji karbona. Avdiosistem Bose je tako kot pri prejšnjem modelu vgrajen serijsko, opcijsko pa je prvič na voljo tudi avdiosistem  Burmester. Ponudba dodatne opreme vključuje radarski sistem za avtomatsko uravnavanje razdalje ter sistem, ki na osnovi posnetkov kamere prepoznava prometne znake in omejitve hitrosti.

Nova modela serije 911 bosta kupcem na voljo konec septembra 2013. V Nemčiji bo treba za novi 911 Turbo odšteti 162.055 evrov, za novi 911 Turbo S pa 195.256 evrov (cena vključuje DDV in deželno opremo).