Nova Opel Insignia Sports Tourer

Novosti

Nova Opel Insignia Sports Tourer je do 200 kilogramov lažja od predhodnice. To je omogočila predvsem uporaba lažjih materialov in učinkovitih oblog.

Nova Opel Insignia Sports Tourer je do 200 kilogramov lažja od predhodnice (dejanska razlika je odvisna od pogonskega sklopa in opreme). To je omogočila predvsem uporaba lažjih materialov in učinkovitih oblog. V povezavi z nižjim položajem voznikovega sedeža je opazno izboljšana tudi vozna dinamika. Svetovna premiera nove Opel Insignie Sports Tourer bo 7. marca na avtomobilskem salonu v Ženevi.

Tehnološko napredni asistenčni sistemi

Nova Insignia Sports Tourer je opremljena z vodilnimi tehnologijami, ki jih je že napovedala limuzinska različica Grand Sport. Med najbolj opaznimi je naslednja generacija sistema prilagodljivih Opel IntelliLux LED® matričnih žarometov, ki deluje še hitreje in natančneje kot doslej. Za večjo varnost skrbi tudi pomoč pri ohranjanju voznega pasu, ki samodejno popravi smer. Nova Insignia je prvi Opel z aktivnim pokrovom motornega prostora, ki se v primeru trčenja s pešcem v nekaj milisekundah dvigne, da poveča razdaljo do trdih delov motorja in tako zagotovi znatno večjo zaščito pešcev.

Za doplačilo sta na voljo že znana ergonomska prednja sedeža s certifikatom AGR (akcija za zdrav hrbet) z masažno funkcijo, prezračevanjem in pomnilnikom položaja, da bodo vožnje še udobnejše. Poleg tega sta lahko ogrevana tudi zunanja zadnja sedeža in vetrobransko steklo. Veliko panoramsko strešno okno omogoča neoviran pogled proti nebu. Pri Oplu so posebno pozornost namenili tudi udobnemu in čistemu natovarjanju ali raztovarjanju. Prtljažna vrata nove Insignie Sports Tourer je tako mogoče odpreti in zapreti z zamahom z nogo pod zadnjim odbijačem.

 

Privlačnost, ki nagovarja čustva

Že nova Insignia Grand Sport je prevzela številne poteze športne študije Monza Concept, a je nova generacija Insignie Sports Tourer naredila še korak dlje. Kljub malenkostnemu povečanju dolžine na 4986 milimetrov ima novinka športne in dinamične poteze. K temu vtisu prispevajo tudi za 11 milimetrov širši kolotek, izrazita prednja maska in vitki žarometi, povzeti po Monzi Concept. Izjemno lego vozila na cesti poudari za 92 milimetrov podaljšana medosna razdalja (zdaj meri 2829 milimetrov), prednji previs pa je skrajšan za 30 milimetrov. Oplovo ‘rezilo’ se začenja na prednjih vratih in z zamikom proti zadnjemu delu vodi pogled čez bok vozila.

Bližnje sorodstvo med Insignio Sports Tourer in Monzo Concept je še posebej očitno na zadnjem delu vozila, saj je oblika videti veliko lahkotnejša, novinko pa določajo čiste poteze.

 

Sodoben prtljažnik

Da bi bilo natovarjanje kar se da preprosto, je možno prtljažna vrata odpreti, ne da bi se vozila kakorkoli dotaknili. V povezavi s sistemom za vstop brez ključa zadošča za odpiranje prtljažnih vrat preprost zamah z nogo pod zadnjim odbijačem (projekcija silhuete vozila na tleh kaže ustrezno območje). Naslednji zamah poskrbi za zapiranje prtljažnih vrat. Praktična je tudi možnost programiranja višine odpiranja, če je avto v garaži. Prtljažna vrata je mogoče odpreti tudi s stikalom na voznikovi strani, tipko na zadnjem delu vozila in z daljinskim upravljalnikom na ključu.

Za povečanje prtljažnika in še prilagodljivejše konfiguracije pri natovarjanju je nova Insignia Sports Tourer za doplačilo na voljo s preklopnimi zadnjimi sedeži, deljenimi v razmerju 40:20:40. Zadnjo sedežno klop je možno preklopiti navzdol s preprostim pritiskom na gumb v prtljažniku. Na voljo je tudi paket FlexOrganizer s stranskimi vodili, predelnimi mrežami in različnimi možnostmi za pritrjevanje, da bo vsa prtljaga med vožnjo varno in urejeno shranjena. Za preprostejši dostop do prtljage se prekrivalo prtljažnika odpira navzgor.

Udobje in možnosti povezav za voznika in sopotnike

Pozornost do podrobnosti je opazna tudi v kabini. Tako je prostor za glavo povečan za 31 milimetrov, za ramena je na voljo dodatnih 25 milimetrov in za boke 27 milimetrov. Dodatno razkošje zagotavlja panoramsko strešno okno (za doplačilo) z dimenzijami 1400 x 860 milimetrov, ki se razteza nad glavami potnikov na zadnjih sedežih. Prvič je na voljo tudi ogrevanje obeh zunanjih zadnjih sedežev Insignie.

Kokpit je povsem osredotočen na voznika, ki v novi Insignii Sports Tourer sedi niže kot v predhodnici, instrumenti in sredinska konzola pa ga povsem obdajajo, da se počuti kot v nadzornem centru. Čiste linije in površine v skladu z Oplovo oblikovalsko filozofijo prispevajo pomemben delež k dobremu počutju in eleganci. Proti vozniku usmerjen zaslon na dotik sistema IntelliLink je brez okvirja in odraža prvorazredni značaj. Poleg upravljanja prek zaslona na dotik intuitivno uporabo omogočajo tudi tri vrstice tipk. Zgornja vrstica tipk je rezervirana za sistem Infotainment, srednja vrstica ogrevanju, prezračevanju in klimatski napravi, spodnja pa sistemom za pomoč vozniku.

Za odlično razvedrilo in povezljivost poskrbijo najnovejši sistemi IntelliLink, združljivi s funkcijama Apple CarPlay in Android Auto (slednji še ni na voljo v Sloveniji). Ko je pametni telefon povezan s sistemom za informacije in razvedrilo v vozilu, se lahko tudi brezžično polni. Seveda je ‘na krovu’ tudi revolucionarni sistem za povezave in storitve Opel OnStar, ki nudi široko paleto storitev od samodejnega klica pri trčenju do pomoči v primeru kraje vozila. Z novo Insignio prihaja tudi nova storitev, ki uporabnikom omogoča, da svetovalcu sistema OnStar naročijo izbiro hotela in rezervacijo sobe ter poiščejo prosto parkirno mesto. Dostopna točka 4G LTE Wi-Fi v sklopu sistema OnStar (še ni razpoložljiva v Sloveniji) potnikom v Insignii omogoča, da svoje naprave povežejo z internetom.

Štirikolesni pogon z nadzorom vektorjev navora in pestra ponudba pogonskih sklopov

Uživanje v vožnji in varnost v vseh pogojih sta zajamčena z Insigniinim novim sistemom inteligentnega štirikolesnega pogona z nadzorom vektorjev navora, ki naj bi bil najbolj dovršen v tem razredu.

Dve elektronsko nadzorovani večlamelni sklopki v sistemu štirikolesnega pogona nadomeščata običajni diferencial zadnje osi in zagotavljata natančnejši prenos moči posameznemu zadnjemu kolesu, ne glede na to, ali je podlaga utrjena, mokra, poledenela ali zasnežena. Pri vožnji skozi ovinke se dodaten navor dodeli zunanjemu zadnjemu kolesu, kar občutno zmanjša podkrmiljenje in omogoča natančnejši nadzor. Ob pritisku na pedal za plin se sistem odziva v delčku sekunde in zagotovi, da ostane vozilo stabilno in ga je preprosteje krmiliti v vsaki situaciji. Dodatno izpopolnjeno podvozje FlexRide je osnova za situaciji prilagojeno vožnjo. FlexRide neodvisno ali glede na način ‘Standard’, ‘Sport’ ali ‘Tour’, ki ga je izbral voznik, nadzira in prilagaja blažilnike, krmiljenje, odziv dušilne lopute in točke prestavljanja (pri samodejnem menjalniku). Srce in duša prilagodljivega podvozja je nova osrednja programska oprema ‘Drive Mode Control’, ki nenehno analizira informacije senzorjev in nastavitev ter prepoznava posameznikov vozni slog.

Ko bodo začeli sprejemati naročila, bo Insignia Sports Tourer na voljo z vrsto bencinskih in dizelskih turbomotorjev, ki jih bo dopolnjevala najnovejša generacija menjalnikov. Kupci bodo lahko prvič izbrali tudi učinkovit osemstopenjski samodejni menjalnik, ki navdušuje z najudobnejšim prestavljanjem v razredu, najprej pa bo na voljo samo v kombinaciji s štirikolesnim pogonom.