Nova luksuzna limuzina bo Kia Quoris

Aktualno, Novosti

Kiina nova luksuzna limuzina (od maja naprodaj v Južni Koreji z imenom K9) se bo na ostalih trgih imenovala Quoris, pričakujemo pa jo ob koncu letošnjega leta. Ime izhaja iz angleških besed ‘core’ in ‘quality’, kar naj bi predstavljalo kombinacijo…

Kiina nova luksuzna limuzina (od maja naprodaj v Južni Koreji z imenom K9) se bo na ostalih trgih imenovala Quoris, pričakujemo pa jo ob koncu letošnjega leta.
 

Ime izhaja iz angleških besed ‘core’ in ‘quality’, kar naj bi predstavljalo kombinacijo  trdnosti, luksuza in visoke tehnologije. Novinka predstavlja pester nabor novih tehnologij, ki jih pri Kii še nismo videli.
 
CBF64946-D2F2-11E1-9FD2-C9BD65B94067
 
Quoris lahko pri želeni hitrosti ohranja določeno varno razdaljo do spredaj vozečega vozila, in se lahko, če je to potrebno, tudi popolnoma ustavi. Quoris prav tako, zahvaljujoč uporabi inovativnih zvočnih in vizualnih opozoril ter vibriranjem volanskega obroča, voznika opozori na približevanje morebitne nevarnosti.
 
Kia v Quorisu prvič predstavlja radarski tempomat (Advanced Smart Cruise Control   ASCC). Vgrajen v desni del prednjega odbijača, radarski sistem nenehno spremlja cesto pred sabo, vse do razdalje 174 metrov. Voznik lahko preprosto z uporabo stikala na volanskem obroču nastavi razdaljo z izbiro ene od štirih opcij (52, 40, 32 ali 25 metrov pri hitrosti 90 km/h). Seveda se Quoris lahko samodejno popolnoma ustavi, če je to potrebno. Če je postanek krajši od treh sekund in se promet nemoteno odvija naprej, Quoris samodejno nadaljuje z vožnjo. Če je postanek daljši od treh sekund, voznik mora ročno zagnati vozilo.
 
Sistem zaznave mrtvega kota (Blind Spot Detection – BSD) vsebuje dva radarja nameščena na zunanjih robovih zadnjega odbijača. Vsak izmed njiju je sposoben zaznati objekte oddaljene do 70 metrov za vozilom in 4 m z vsake strani. BSD sistem se aktivira pri hitrostih večjih od 30 km/h, ko voznika opozori, da vozilo prihaja v območje mrtvega kota – območje veliko približno 4 metre z vsake strani Quorisa in oddaljeno več kot 6 metrov od zadnjega odbijača. V primerjavi z obstoječimi BSD sistemi se Quorisov radarski BSD sistem lahko pohvali z daljšo zaznavno razdaljo, ki prav pride tudi pri sistemu za opozarjanje pri spreminjanju voznega pasu (Lane Change Assistance –  LCA), saj sistem LCA voznika med drugim opozarja tudi na zadaj vozeča vozila. Če sistem oceni, da bi se trk lahko zgodil v manj kot 4,5 sekunde, se opozorilo v obliki trikotnika pojavi na levem ali desnem vzvratnem ogledalu in zaslonu na vetrobranskem steklu. Če se voznik kljub temu ne odzove, pa sledi še zvočno opozorilo. Znik ima možnost izklopa omenjenih sistemov.
 
4 kamere nameščene okrog Quorisa tvorijo sistem spremljanja (Around View Monitor – AVM), ki zagotavlja maksimalno udobje in varnost pri parkiranju in manevriranju pri nižjih hitrostih. Za razliko od večine konkurenčnih sistemov, ki ponujajo ogled dogajanja okrog vozila do 270 stopinj, Quorisov sistem nudi 360-stopinjski ogled v osmih različnih načinih gledanja, ki se prikazuje na velikem zaslonu. Sistem se samodejno izklaplja pri hitrostih večjih od 20 km/h.
 
Več o motorjih in ceni pa bomo zvedeli v prihodnjih mesecih.