Nova, lahkotna Opel Astra

Novosti

Ob večji prostornosti je nova Opel Astra postala kompaktnejša, lažja in gospodarnejša ter dosega najbolj zaostrena merila učinkovitosti. Povedano na kratko, nova Astra je v primerjavi s prejšnjo, do 200 kg lažja. Osnovni del zgradbe, oziroma karoserije je za 20 odstotkov lažji. Njegova masa je bila s 357 kg zmanjšana na 280 kg. Dodatnih 50 kilogramov […]

Ob večji prostornosti je nova Opel Astra postala kompaktnejša, lažja in gospodarnejša ter dosega najbolj zaostrena merila učinkovitosti. Povedano na kratko, nova Astra je v primerjavi s prejšnjo, do 200 kg lažja.

Osnovni del zgradbe, oziroma karoserije je za 20 odstotkov lažji. Njegova masa je bila s 357 kg zmanjšana na 280 kg. Dodatnih 50 kilogramov je bilo prihranjeno z novo zasnovo elementov podvozja. Zanje so uporabili posebej lahko, a sočasno trdno jeklo. Kompaktnejši je pomožni nosilni okvir. Manjši masi pa prispevajo veliko tudi modifikacije elementov vpetja prednjih in zadnjih koles. Obloge dna vozila so bile nadomeščene z dodatno optimizacijo aerodinamike elementov podvozja in pogona. Končni rezultat vsega pa ni le manjša masa, marveč so manjši tudi stroški izdelave, česar bodo kupci avtomobilov deležni z ugodnimi cenami.

Nadaljnja optimizacija mase je bila dosežena z manjšim sprednjim in zadnjim previsom ter za 25 odstotkov, oziroma za 4,5 kilogramov lažjim izpušnim sistemom. Manjša masa platišč in pnevmatik je omogoča nadaljnjo zmanjšanje mase do 11,5 kg. Svoje doda tudi nov zavorni sistem. Glede na to, da mora zmanjševati hitrost lažjega vozila, je njegova zasnova kompaktnejša, masa pa približno 10 kg lažja. Ob tem so njegove zmogljivosti boljše, saj je učinkovitost zaviranja večja.

Večanju učinkovitosti dodajo svoj delež tudi motorji nove generacije. Izstopajo s kompaktnostjo in zasnovo višje učinkovitosti. Novi motor 1.4 ECOTEC Direct Injection Turbo, premierno vgrajen v novo Astro, ima tako občutno manjšo maso, kot ostali primerljivi motorji. Samo blok motorja iz aluminija je za deset kilogramov lažji, kot blok motorja iz sive litine, Astre dosedanjega rodu. Zahvaljujoč kompaktni zgradbi prispevajo odločnemu zmanjšanju mase avtomobila tudi občutno lažji, najsodobnejši menjalniki nove generacije.

nova-astra-zadaj-s-strani

Zmanjšanje mase, ob vsem ostalem, botruje tudi občutno večji poskočnosti, vodljivosti in odzivnosti. Zato je vožnja z novo Astro v še večji užitek, kot doslej, ob sočasnem odločnem zmanjšanju izpusta CO2. Novi motor 1.0 Turbo in menjalnik Easytronic 3.0 sta združena v pogonski sklop najbolj gospodarnega in čistega avtomobila z bencinskim motorjem razreda. Trivaljnik z največjo močjo 77 kW (105 KM) je zmanjšal porabo avtomobila v kombiniranem ciklu na 4,2 l/100 km. Posledično je izjemno majhen tudi izpust, saj znaša le 96 g CO2/km.

Skozi odločen program zmanjševanja teže je šla tudi notranjost avtomobila. Po petih letih napornega dela posebne skupine strokovnjakov so sedeži ob sočasnem zagotavljanjem večje notranje prostornosti večje funkcionalnosti kompaktnejše zgradbe in manjše mase. Zasnovali so jih z najsodobnejšimi postopki preračunavanja. Ob tem pa uporabili lažjo poliuretansko peno, posebej lahko, a sočasno trdno jeklo nosilne konstrukcije in robustne obloge. Masa sprednjih in zadnjih sedežev nove Astre je približno za deset kilogramov manjša od sedežev prejšnjega modela.