Nov motor 1.5 dCi za Nissan Juke

Aktualno, Novosti

Večji navor, manjša poraba goriva, nižje emisije, manjši hrup in vgradnja sistema Stop/Start – to je le nekaj prednosti novega motorja 1.5 dCi, ki se odslej vgrajuje v vozila Nissan Juke.

Večji navor, manjša poraba goriva, nižje emisije, manjši hrup in vgradnja sistema Stop/Start – to je le nekaj prednosti novega motorja 1.5 dCi, ki se odslej vgrajuje v vozila Nissan Juke. Preverite test s prejšnjim motorjem v rubriki Testi.

Nova generacija nagrajenega dizelskega motorja z neposrednim vbrizgavanjem goriva, ki ga je razvil Nissanov partner Renault, vozilu Juke zagotavlja večjo zmogljivost in nudi več udobja ter užitkov med vožnjo.

Od 330.000 vozil Juke, kolikor jih je bilo prodanih od začetka prodaje tega modela konec leta 2010, je bilo več kot 132.000 primerkov (približno 40 odstotkov) opremljenih z motorjem 1.5 dCi. Prihod novega motorja ima zato še toliko večji pomen. 

S spremembami pri njegovi šesti generaciji se je za 20 Nm povečal navor motorja, ki zdaj dosega do 260 Nm, 80 odstotkov tega pa je na voljo že pri 1500 vrt/min za boljše vozne zmogljivosti. Ta motor nove generacije je med vozili Juke tudi najbolj energetsko učinkovit, saj njegova emisija CO2 dosega le 109 g/km, ob nizki porabi goriva s samo 4,2 l/100 km pri kombinirani vožnji.

Izboljšave so dosežene s številnimi tehničnimi spremembami.

Izboljšave so dosežene s številnimi tehničnimi spremembami.

Te vključujejo vgradnjo izboljšanih piezo-električnih šob za vbrizgavanje goriva, ki imajo zdaj natančnejši vzorec vbrizgavanja za boljše zgorevanje (s kar 15 % manj nezgorelega goriva), ter novega, bolj odzivnega turbinskega polnilnika s spremenljivo geometrijo in majhnim vztrajnostnim momentom, katerega oskrbuje bolj neposreden – in bolj učinkovit – dovod polnilnega zraka. 

Poleg tega je ta motor tudi skladen s predpisi prihajajočega emisijskega razreda Euro 6, saj je opremljen z zaprtim nizkotlačnim sistemom za povratno vodenje izpušnih plinov (EGR), pri katerem se izpušni plini ohladijo, še preden so usmerjeni nazaj v dovodni krogotok.

Druge spremembe vključujejo novo termostatično krmiljeno oljno črpalko s spremenljivo delovno prostornino, ki zmanjšuje notranje trenje s samodejnim prilagajanjem glede na potrebe motorja in viskoznost olja.

V skladu z vodilnim položajem, ki so ga dosegli inženirji za Nissanove visokozmogljive bencinske motorje, se novi dizelski motor odlikuje po manjšem trenju z uporabo obloge DLC (diamond-like carbon) na dročnikih ventilov. Omenjena tehnologija izvira iz Formule 1.

Motor je po novem opremljen tudi z Nissanovim samodejnim sistemom Start/Stop z visokoučinkovito tehnologijo elektronskega upravljanja, ki motorju omogoča vnovično zaganjanje v 0,5 s po pritisku na pedal sklopke. Manjši hrup zgorevanja dodatno povečuje splošno kakovost motorja.

Spremenjena so tudi prestavna razmerja menjalnika. 1. in 2. prestavno razmerje sta nekoliko krajši in zagotavljata hitrejše odzive pri manjši hitrosti, obenem pa izboljšujeta užitek v vožnji z vozilom Juke. Ostala štiri prestavna razmerja so nekoliko daljša, da bi izkoristili povečan navor motorja in tako omogočali boljšo energetsko učinkovitost. Pri kombinirani vožnji novi Juke 1.5 dCi dosega 4,2 l/100 km porabe goriva, kar je za 12.5 % manj v primerjavi s predhodnikom s 4,8 l/100 km.

Energetsko učinkovitost izboljšuje tudi Nissanov sistem za aktivni nadzor delovanja, ki vozniku omogoča izbiranje med tremi načini delovanja motorja – varčni, običajni in športni način. Ta sistem ne izbere samo ustrezne občutljivosti pedala za plin v varčnem in športnem načinu, ampak omeji tudi največji navor motorja v varčnem načinu pri 220 Nm … celoten navor 260 Nm pa je še vedno na voljo ob pritisku na pedal plina do konca.

Ohranjena je celotna izhodna moč motorja 110 KM (81 kW) in zmogljivostne značilnosti (najvišja hitrost 175 km/h, pospešek od 0–100 km/h v 11,2 s) ostajajo nespremenjeni.

Motor nove generacije bo na voljo za vse stopnje opremljenosti vozila Juke, vključno s posebno izvedenko N-TEC, ki se ponaša z novimi tehnologijami, kot je najnovejši komunikacijski sistem Nissan Connect.