Nissanu LEAF rekord na Goodwoodu

Aktualno

LEAF se je prejšnji konec tedna zapisal med nosilce avtomobilskih rekordov. Postal je najhitrejši avtomobil na miljo v vzvratni vožnji. Z LEAF je na znani cesti na Festivalu hitrosti v Goodwoodu kaskader Terry Grant vzvratno drvel s povprečno hitrostjo 88,5 km/h.

Nissan LEAF se je prejšnji konec tedna zapisal med nosilce avtomobilskih rekordov.

 
Postal je najhitrejši avtomobil na miljo (1,6 km) v vzvratni vožnji. Z LEAF je na znani gorski cesti na Festivalu hitrosti v Goodwoodu profesionalni kaskader Terry Grant vzvratno drvel s povprečno hitrostjo 88,5 km/h. Progo dolžine 1,6 km je namreč vzvratno prevozil s časom 1.37:02.
 
42B92586-C730-11E1-9F32-281566B94067
 
Po tem, ko je postavil rekord že v petek, prvi dan festivala, je Terry svoj čas izboljšal tako v soboto kot nedeljo in ga postopoma izboljšal za neverjetnih 26 sekund.
 
Terry, ki je lani postavil svetovni rekord z Nissan Juke v vožnji po dveh kolesih, je ob novem rekordu povedal: »V določenih trenutkih nisem bil prepričan, ali prihajam ali odhajam. Vendar zahvaljujoč nizkemu težišču LEAF, avtomobil ima namreč vgrajene akumulatorje v pod, je bil ta izjemno stabilen, ne glede na smer vožnje.«
 
Rekord LEAF v vzvratni vožnji sodi v okvir Nissanove kampanje na družabnih omrežjih »The Big Turn On« (Veliki zagon) promoviranja električnih vozil s ciljem prepričanja milijona kupcev, da se odločijo za električne avtomobile v stotih dnevih. Milijonti »zagon« je bil dosežen 21. junija, 15 dni pred pričakovanim datumom.
 
Rekord Nissana LEAF v vzvratni vožnji je le eden izmed vrhuncev udeležbe Nissana na Festivalu. Dramatični, dirkaško pripravljen Nissan LEAF NISMO RC se je prav tako spopadel s štoparico (v vožnji naprej) in je ob tem postavil gorski rekord za električne avtomobile. Vozil ga je aktualni svetovni prvak kategorije FIA GT1 Michael Krumm, ki je na gorski preizkušnji nastopil tudi s svojim GT-R GT1 z največjo močjo motorja 397 kW (540 KM). Povsem nov GT-R Track Pack je nastopil na preizkušnji Supercar Run. Gledalce je ob tem navduševal še Juke-R, GT-R v obleki Jukea.
 
V okviru Jukeove zgodbe je obiskovalce izzival tudi Juke Nismo, vroči crossover zasnove Nissanovega zmogljivostnega centra, ki bo v prodajne salone zapeljal v začetku leta 2013.