Nissan Note 1.4 Acenta City

Nissan, Testi

V prvi polovici meseca oktobra 2011 smo imeli na testu malo družinsko enoprostorsko vozilo Nissan Note z 1,4-litrskim bencinskim pogonskim agregatom PURE DRIVE in 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom ste lahko…

Majhne družine so vse prepogosto prezrle Nissana Note, ko se je bilo potrebno odločiti za nakup novega avtomobila. Uvoznik je zato letos z nekoliko močnejšim oglaševalskim prijemom uspel spremeniti ta trend, saj je Note v drugačni luči oglasov izpadel kot “kulski” avtomobil.

 
A02990B4-20D4-11E1-BDC1-629466B94067O zgornjem smo se tudi sami prepričali. Spomnim se, ko sem prvič pred približno tremi leti vozil Nissana Note in si mislil: “Joj, ta avtomobil je res za penzioniste.” Sedaj menim, da je k takšnemu mišljenju botrovala slaba oglaševalska kampanja, ki je ne le name ampak tudi na številne druge vplivala, da gre za dolgočasen avtomobil. Z letošnjim letom so se pojavili oglasi Nissana Note v živahnih barvah, ki poskočno šviga naokrog. Avtomobil že na prvi pogled postane takoj zelo všečen, še toliko bolj če je obut v lahka lita platišča kot je bil testen.
 
Bolj kot zunanjost, ki je bila v primeru testne različice obarvana v črno, nas je Note presenetil s svojo prostorno notranjostjo, kljub majhnim zunanjim kompaktnim meram. V dolžino meri približno toliko kot Citroen C3 Picasso in je hkrati daljši za približno 20 centimetrov od koncernskega sorodnika Renault Modusa. Od obeh omenjenih pa ima najdaljšo medosno razdaljo, kar mu omogoča precejšno prostornost za do pet potnikov. Voznik bo cenil, da ima Note kljub majhni širini vozila dodano ozko naslonjalo za komolc. Ker se sedi nekoliko višje bodo ta avtomobili vzljubili tisti, ki so manjši ali pa že težje izstopajo iz prenizkega – limuzinsko – oblikovanega avtomobila. Zaradi visokega stropa lahko po Nissanu Note sežejo tudi kakšni košarkarji.
 
Vozniku bo všeč armaturna plošča, če jo želi pregledno in funkcionalno. Večja čustva do nje je težko navezati. Uporaben je predalček na vrhu osrednjega dela armaturne plošče kamor lahko spravimo manjše predmete. Načeloma je odlagalnih mest več kot dovolj, le tisti predal pred sovoznikom bi lahko bil malenkost še večji. Sprednja sedeža imata na hrbtni strani poklopljivi mizici primerni za otroke.
 
Večja prednost Nissana Note je tudi premična zadnja klop, saj zaradi tega lahko osnovno velikost prtljažnika iz 280 povečamo na 437 litrov. V kolikor podremo v celoti tretjinsko deljivo klop pa pridobimo končno velikost tovornega prostora maksimalnih 1.332 litrov. Tu ga sicer zgoraj omenjeni C3 Picasso prekaša, saj ponuja maksimalnih 1510 litrov. Pri Nissanu Note velja omeniti še polički s pomočjo katerih dveh lahko pregradimo prtljažnik ali pa le ločimo spodnji in zgornji del – s tem pridobimo tudi ravno nakladalno površino.
 
60B2B3B8-09FD-11E1-983A-5B1B66B94067Testni Nissan Note je bil opremljen s šibkejšim bencinskim pogonskim agregatom v ponudbi, ki s prostornino 1,4 litra ponuja 65 kW moči. Za umirjeno mestno vožnjo ponuja več kot dovolj moči in navora, predvsem zgovorna pa je poraba, ki je na testu znašala okoli 6 litrov 95 oktanskega bencina na sto prevoženih kilometrov. Super? Vsekakor, a le do avtoceste, ko želimo malce hitreje potovati pri 130 km/h. Tu se poraba hitro dvigne tudi do 8 litrov. Hkrati pa je potrebno za boljše pospeške motor priganjati v višje vrtljaje, nad 3.500. Pri tem se 5-stopenjski ročni menjalnik izkaže kot natančen in pri hitrostih do 100 km/h ekonomičen. Pri višjih potovalnih hitrostih bi šesta prestava zagotovo pomagala do nižje porabe.
 
Pohvaliti je potrebno še lego na cesti, ki je kljub relativno visokemu avtomobilu dobra in predvsem vozniku vliva dovolj zaupanja. Seveda pa Note ni primeren za športno-dinamično vožnjo.
 
Če potegnemo črto je Nissan Note 1.4 primeren avtomobil za vse, ki si želijo varčen in ekonomičen avtomobil z bencinskim motorjem, ki ni potreben zahtevnega vzdrževanja. Voznikom Nissana Note je pomembna še praktičnost, preprosta zasnova in visoko sedenje. Njegov dodaten atribut pa je tudi nizka cena.
 
37C0B6C4-20D4-11E1-BA19-629466B94067

S foruma…

V prvi polovici meseca oktobra 2011 smo imeli na testu malo družinsko enoprostorsko vozilo Nissan Note z 1,4-litrskim bencinskim pogonskim agregatom PURE DRIVE in 5-stopenjskim ročnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom ste lahko postavili na našem forumu Avtomobilizem in F1 – tema: Na testu: Nissan 1,4 Acenta City.

Vprašanje uporabnika prtljažnik?: Ima prtljažnik ravno dno? V mislih imam nakladalno površino in kako je praktičen Note ter če ima kakšno mrežo notri za pripeti tovor?
Odgovor: Nakladalna površina Nissana Note je ravna v kolikor imamo vstavljeni dve ločeni polički. Pod njima se skriva manjši prostor za manjše, drobnejše predmete. Če ti dve odstranimo pridobimo na skupnem prostoru. Polički sta uporabni tudi za ločevanje predmetov, ki jih prevažamo. Prtljažnik v osnovi meri 280 litrov, če odstranimo omenjeni polički se poveča na 437. Maksimalna prostornina prtljažnika z zloženimi sedeži znaša 1332 litrov.

Vprašanje uporabnika nissannote: Gledam cenik in ne najdem dizelske različice Nissana Note, ga imajo sploh v ponudbi?
Odgovor: Trenutno se vozila Nissan Note prodajajo samo z bencinskima motorjema prostornin 1,4 in 1,6 litra.
 
Vprašanje uporabnika Zoki: Zanima me kakšna je poraba, ker ima tako ekonomično ime PURE DRIVE?
Odgovor: Najnižja zabeležena povprečna poraba pri testnem Nissanu Note je znašala 5,5 litra na sto prevoženih kilometrov. Skupno povprečje pa je bilo 6,1 litra v mešanem ciklu.
 
Vprašanje uporabnika “cena note”: Koliko stane ta Nissan note?
Odgovor: Testen Nissan Note je opremljen z bencinskim motorjem 1.4 (euro 5, 65 kW/89KM) in Acenta City opremo, ki stane 13.330 evrov. Kot opcijo ima dodano samo še kovinsko barvo proti doplačilu 380 evrov in seveda potrebno je kriti stroške transporta in priprave vozila v višini 200 evrov. Opremljen pa je z vsemi pomembnimi pripomočki, ki jih potrebuje povprečen uporabnik. Žal je brez EPS-ja, ki je dobavljiv v najvišji opremi Tekna NC z motorjem 1.6, ki stane 15.440 evrov. 
 
B6C4B596-20D5-11E1-A14A-629466B94067
 
_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.4 16v E5 bencinski (65 kW/89 KM, 128 Nm) / 5. st. ročni menjalnik
Poraba po ECE: 7,3 / 5,1 / 5,9 l (CO2: 139 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 165 km/h / 13,4 sekund
Dolžina / širina / višina: 4100 / 1691 / 1550 mm
Medosna razdalja: 2600 mm
Teža: 1092 kg
Posoda za gorivo: 46 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 280–1332 l
 
Osnovna cena  vozila (1.4 Visia): € 10.990
Osnovna cena testnega modela: € 13.330
Cena testnega vozila z dodatno opremo: € 13.910

(dodatna oprema: kovinska oziroma biserna barva, stroški transporta in priprave vozila)

Iztok Franko

Iztok Franko

Nekdanji urednik portala Avto.Over.Net deluje na področju avtomobilističnega novinarstva že vse od leta 2005. V svoji karieri je preizkusil že preko tisoč različnih avtomobilov. Najraje pa, kot pravi, sede v dirkalnike. V posebno čast si šteje, da je uspel dirkati proti asom svetovnega kova kot sta Fernando Alonso in Pedro De La Rosa... Trenutno živi in dela v Dubaju.

Sorodne vsebine