Nissan Micra 1.2 Acenta City

Nissan, Testi

V zadnji polovici meseca oktobra 2011 smo imeli na testu mali mestni avtomobil Nissan Micra z 1,2-litrskim bencinskim pogonskim agregatom in 5-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom…

Nissan Micra se od letošnjega aprila po slovenskih cestah vozi že v četrti izdaji.

 
B1EF6C10-20DE-11E1-B298-629466B94067Postala je konservativnejša in bolj zrela s še vedno izraženo željo, da jo kupi in vozi ženska. Kljub temu, da bodo poznavalci hitro prepoznali razlike med tretjo in četrto generacijo Micre obnova zunanjosti ni bila tako obsežna. Če primerjamo mere opazimo, da je Micra ostala v svojih majhnih dimenzijah, ki so velik plus za življenje v tesnih mestnih središčih. Prejšnjo generacijo so ženske vzljubile tudi zaradi odlične preglednosti, kar je posvojila tudi novinka.
 
Več sprememb je bila Micra deležna v notranjosti. Ohranila je prostornost v prednjem delu vozila in pridobila modernejše prikazovalnike ter osrednjo armaturno ploščo. Gumbi na volanskem obroču pa so vedno pri roku za upravljanje radia, modrozobne povezave, kot tudi tempomata. Prisotnost zadnjega omenjenega pripomočka naznanja, da se ta Micra želi tu pa tam zapeljati tudi izven mesta, a o tem malce kasneje. Prednja sedeža sta bolj namenjena hitrejšemu vstopanju oziroma izstopanju, kot pa bočni opori pri hitrejši vožnji. Prednost te Micre je tudi naslon za roke, ki olajša marsikatero dolgo vožnjo v gneči. Pred sovoznikom se nahajata dva ločena pokrita predalčka, ki pa sta manjša kot v predhodnici. Sedišče sovoznikovega sedeža se lahko dvigne in vanj skrije dokumente – priročno, če le tega tatovi ne vedo.
 
Testna Micra je bila opremljena z opremo Acenta City, kar pomeni da ima poleg ESP-ja in ojačevalca zavorne sile serijsko vgrajen že omenjeni tempomat in audio napravo z gumbi na usnjenem volanu. Omeniti velja, da ima Micra s to opremo naprej vgrajeno tudi deljivo klop v razmerju 60:40, ki je zložljiva v ravno dno. City del opreme pa za doplačilo 500 evrov vključuje še parkirne senzorje nameščene zadaj, sistem merjenja zadostne dolžine prostega parkirnega prostora ter merilnik zunanje temperature.
 
40534FBE-20DD-11E1-BA19-629466B94067Večja noviteta Nissan Micre je vsekakor 1,2-litrski trivaljni pogonski agregat PURE DRIVE, ki je po navedbah proizvajalca okolju veliko prijaznejši. Uporabnika oziroma uporabnico pa najverjetneje bolj zanima njegova ekonomičnost. Vsekakor je v kombinaciji s CVT brezstopenjskim menjalnikom ta motor potratnejši, a po mojem mnenju to ne odtehta misli, da ne bi kupili te kombinacije. Večji razlog zakaj ne bi kupili Micre s tem menjalnikom je njegova cena – 1.000 evrov. Poraba s tem menjalnikom je torej višja, a še vedno zmerna. V kombiniranem ciklu je na testu znašala povprečna poraba približno šest litrov na sto prevoženih kilometrov. Micra se v mestu izkaže, saj je vožnja s CVT menjalnikom res sila preprosta in udobna. Večji izziv je uživati na relacijski vožnji, saj Micra ni najprimernejša za višje hitrosti. Tempomat pomaga vozniku, da lažje ohranja hitrost, a pravi izziv so prehitevanja, ko je potrebno pošteno pritisniti na plin. Pri tem menjalnik prestavi tudi po dve prestavi nižje in se zavrti preko 4.000 obratov. Za večjo napetost poskrbi glasnost trivaljnika… ah ja, ima svoje čare tale Micra v kombinaciji z avtocesto.
 
Nissan Micra se po dimenzijah uvršča med segmenta vozil A in B. Tudi, če je z merami bližje manjšemu jo v večji razred potisne dejstvo, da ima pet vrat. Kakorkoli že, s ceno manj kot 12 tisoč evrov, kolikor je stala testna različica je mikaven nakup, če upoštevamo, da ima samodejni menjalnik in ostalo bogato opremo.
 
3B2408CA-20DE-11E1-8DC4-629466B94067

S foruma…

V zadnji polovici meseca oktobra 2011 smo imeli na testu mali mestni avtomobil Nissan Micra z 1,2-litrskim bencinskim pogonskim agregatom in 5-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Vsa vprašanja v zvezi s tem avtomobilom ste lahko postavili na našem forumu Avtomobilizem in F1 – tema: Na testu: Nissan Micra 1.2 Acenta City.

Vprašanje uporabnika poraba: Kakšna je poraba te Micre, saj ima avtomatski menjalnik? Ali je kaj višja zaradi tega?
Odgovor: Micra 1.2 s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom ima zagotovo nižjo porabo, saj se samodejni t.i. CVT menjalnik pogosto rad zaganja v višje obrate kot je to potrebno. V mestni vožnji porabi Micra po uradnih tehničnih podatkih 6,7 l/100km, medtem ko z ročnim menjalnikom 6,1. Nekoliko nižja je razlika izven mesta, ko Micra s CVT menjalnikom porabi 4,6 oziroma z ročnim menjalnikom 4,3 litra. V kombiniranem ciklu znaša primerjava 5,4 proti 5,0 litrov v prid ročnemu menjalniku.
 
Vprašanje uporabnika “naš ati socialistični…”: Koliko stane s tem menjalnikom?
Odgovor: Točno takšna, kot je naša testna Micra z 1.2 motorjem in CVT menjalnikom, opremo Acenta City stane slabih 13.000 evrov. Okroglih 1.000 evrov pa je po ceniku vreden samodejni CVT menjalnik.
 
Vprašanje uporabnice starejša mama: Bi predlagali avtomatika starejši osebi nad 60 let?
Odgovor: Vsekakor, če vam le ni odveč doplačati 1000 evrov za samodejni menjalnik. Vožnja po mestu, kot drugod je z njim preprostejša, hkrati pa še manj trpi sklopka. Glede na to, da gre že za zelo preizkušene menjalnike je bojazen, da bo “crknil” povsem odveč. Menim, da je celo večja možnost, da sami sklopko “skurite” pri navadnem menjalniku, kot poškodujete samodejni menjalnik, kaj šele da ga povsem uničite.
 
Vprašanje uporabnice starejša mama: Kako pa se prestavlja? Ali je potrebno plin spustiti, ko prestavi? Sklopke ni? 
Odgovor: Micro s CVT menjalnikom vozite kot vsak drug sodoben avtomobil z avtomatskim menjalnikom. Imate le stopalko za plin in zavoro. Med pospeševanjem ne spuščate plina in se praktično ne obremenjujete z menjavo prestav. Torej ena “skrb” odveč. Odlično se to izkaže v mestni gneči, ko obstojite in se po polžje premikate naprej. Takrat vam ni potrebno v nevtralno prestavljati, le pritisnete na zavoro in avto stoji pri miru.Ob spustu zavore se Micra prične samodejno počasi premikati .
 
Vprašanje uporabnice starejša mama: Kakšne funkcije ima prestavna ročica oziroma kako se z njo dela?
Odgovor: Prestavna ročica se vzdolžno pomika in ima naslednje možnosti: 
– P (parking – v tem načinu lahko avto varno zaustavite in parkirate) 
– R (vzratna prestava, po domače “vrikverc”) 
– N (nevtralna, po domače “ler”) 
– D (samodejni način prestavljanja) 
– L (počasen hod uporaben recimo za vleko vozila) 
Na prestavni ročici sta dva gumba. Večji se uporablja za premikanje po zgornjih navedenih možnostih. Nanj ni potrebno pritisniti le, ko želite prestaviti iz N v D ali obratno. Pod njim se nahaja manjši črn gumb s katerim vklopite način SPORT. Ta napis se vam ob vklopu prikaže tudi na armaturni plošči. V tem načinu menjalnik prestavlja malenkost hitreje, ob zaviranju hitreje prestavlja navzdol in se zaganja v višje vrtljaje.
 
320019C4-2114-11E1-BF56-629466B94067
_______
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.2, bencinski PURE DRIVE (59 kW/80 KM, 110 Nm) / 5. st. samodejni CVT
Poraba po ECE: 6,7 / 4,6 / 5,4 l (CO2: 125 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 161 km/h / 14,5 sekund
Dolžina / širina / višina: 3780 / 1675 / 1525 mm
Medosna razdalja: 2450 mm
Teža: 980 kg
Posoda za gorivo: 41 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 265-1132 l
 
Osnovna cena: 8.990,00 EUR
Cena testnega vozila: 11.990,00 EUR
(dodatna oprema, ki ni všteta v ceno testnega vozila: nalepke – 104,15 EUR)