To je nova (inteligentna) Nissan Micra – peta generacija

Novosti, Saloni

Nissan bo na pariškem avtomobilskem salonu 2016 razkril drzno in hkrati revolucionarno vozilo Micra pete generacije, ki bo po besedah proizvajalca povsem spremenilo dosedanje predstave o vozilih Micra. Micra pete generacije cilja na Evropo, največji svetovni trg dvoprostorskih limuzin, kjer bo s svojo značilno vznemirljivo linijo po celotni dolžini zagotovo pritegnila poglede mimoidočih. Je nižja, […]

Nissan bo na pariškem avtomobilskem salonu 2016 razkril drzno in hkrati revolucionarno vozilo Micra pete generacije, ki bo po besedah proizvajalca povsem spremenilo dosedanje predstave o vozilih Micra.

Micra pete generacije cilja na Evropo, največji svetovni trg dvoprostorskih limuzin, kjer bo s svojo značilno vznemirljivo linijo po celotni dolžini zagotovo pritegnila poglede mimoidočih. Je nižja, širša, daljša in ima prostornejšo notranjost kot njeni predhodniki. Ima tudi nove, napredne turbomotorje z zmanjšano gibno prostornino, prožno podvozje in ponuja celovit izbor inovativnih varnostnih funkcij.

Ko se je pred več kot 30 leti pojavila prva Micra, je v razredu malih dvoprostorskih limuzin povzročila pravi preobrat in začelo se je novo poglavje Nissanove zgodbe. Peta generacija vozil Micra je enako revolucionarna in bo dvignila pričakovanja kupcev glede dvoprostorskih limuzin,” pravi Carlos Ghosn, izvršni direktor družbe Nissan Motor Company.Najnovejša Micra gre po sledeh prepoznavnih vozil, kot sta Qashqai in Juke, ter tako krepi Nissanov vodilni položaj na področju avtomobilskega dizajna. Z njo tudi sporočamo, da nameravamo tekmovati v samem vrhu evropskega trga vozil razreda B, največjega in najbolj tekmovalnega trga vozil tega razreda na svetu.”

Videz

Micra pete generacije ostaja zvesta konceptu Sway, predstavljenem na ženevskem avtomobilskem salonu 2015, in s svojo čutno oblikovano karoserijo in oblikovnimi značilnostmi popolnoma uteleša Nissanov najnovejši oblikovalski slog. Med njene oblikovne značilnosti spadajo prepoznavna rešetka “V-motion”, od koder po boku do zadnjega dela vozila poteka značilna ostra linija, luči v prelomljeni obliki in plavajoča streha, še eden izmed Nissanovih oblikovalskih pečatov, ki poskrbi za občutek razsežnosti. Poleg tega so kljuke njenih zadnjih vrat skrite v zadnjih stebričkih, ima pa tudi podaljšano strešno linijo s prehodom v spojler, ki izboljša aerodinamičnost in pripomore k še večji privlačnosti vozila.

K njenemu vznemirljivemu videzu se odlično poda izbor desetih prefinjenih in živih barv karoserije, vključno z oranžno Energy. Z dodatnimi ponudbami za prilagoditev notranjosti in zunanjosti vozila lahko kupci ustvarijo 125 različnih možnosti in tako na vozilu Micra pustijo svoj osebni pečat.

Veliko pozornosti smo namenili udobju pri vožnji, položaj za vožnjo pa smo znižali, da bi ustvarili boljši občutek varnosti. Vozilo ponuja več možnosti za nastavitev sedežev, povsem nastavljiv volan in optimalen položaj pedalov in prestavne ročice, da lahko voznik po svoji meri preprosto nastavi popoln položaj za vožnjo. Zaradi svoje širine in večje medosne razdalje se lahko Micra pohvali z enim najrazsežnejših potniških prostorov v svojem razredu. Armaturna plošča v obliki razprtih kril pa v potniškem prostoru poskrbi za občutek lahkotnosti, elegance in prostornosti.

426154208_micra_gen5-1

Vgrajena tehnologija

Micra pete generacije kot prvo izmed Nissanovih vozil razreda B s svojim obsežnim izborom naprednih varnostnih funkcij, ki so na voljo pri vseh različicah, uresničuje vizijo Nissanove inteligentne vožnje. Tehnologije, ki so običajno na voljo v večjih avtomobilih, kot je na primer opozorilnik za nenamerno skrenitev z voznega pasu, so novost v tem razredu vozil. Je tudi prvo Nissanovo vozilo na evropskem trgu, ki ponuja inteligentni sistem pomoči pri zaviranju v sili s funkcijo prepoznave pešcev, vključuje pa tudi inteligentni sistem za nadzor okolice vozila, funkcijo prepoznavanja prometnih znakov, sistem za preklapljanje dolgih luči in opozorilo pred vozili v mrtvem kotu. Te napredne varnostne funkcije tlakujejo pot do avtonomne vožnje in so sestavni del Nissanove inteligentne mobilnosti.

Micra pete generacije vključuje tudi ekskluziven, povsem nov sistem ozvočenja Bose® Personal® s šestimi zvočniki, ki je bil razvit v tesnem sodelovanju z družbo Nissan. Ta sistem ozvočenja je kot prvi svoje vrste kar najbolj prilagojen vozniku: zvočnika Bose UltraNearfield™ sta skupaj z virtualno avdiotehnologijo Bose PersonalSpace™ vgrajena v vzglavnik voznikovega sedeža, ki mu zagotavljata nepozabno in polno zvočno izkušnjo. Poskrbljeno pa je tudi za udobje preostalih potnikov v vozilu – v leva in desna sprednja vrata sta vgrajena zvočnika Bose Super65, ki poudarjata nizke tone, visokotonska zvočnika v sprednjih stebričkih pa poskrbita za jasnost zvoka.

Micra pete generacije vključuje 7″ polnobarvni osrednji zaslon, prek katerega je možen dostop do avdio sistema, satelitske navigacije, funkcij mobilnega telefona, aplikacij, ki jih je mogoče prenesti s spleta, ter funkcije Siri za glasovno upravljanje prek multimedijskega sistema Apple CarPlay.

Podvozje in pogonski sklop

Micra pete generacije za še več udobja ponuja aktivni nadzor vožnje, za zmanjšanje podkrmarjenja in odzivnejšo vožnjo pa je na voljo tudi aktivni nadzor notranjih koles. Te inovacije, ki užitek pri vožnji združujejo z občutkom varnosti, so bile do zdaj na voljo le pri Nissanovih vozilih Qashqai in X-Trail. Micra poleg tega ponuja še nov odzivnejši servovolan z brezkrtačnim elektromotorjem za še boljši občutek pri krmiljenju.

426154322_micra_gen5_dynamic

Veliko pozornost smo posvetili tudi zmanjševanju hrupa v potniškem prostoru. Med drugim smo poskrbeli za neverjetno zvočno izolacijo in optimizirali aerodinamične lastnosti vozila. Izredno aerodinamičnost zagotavljata streha in spojler vozila. Nova Micra ima tako količnik zračnega upora 0,29, kar je vrhunski dosežek za dvoprostorsko limuzino.

Eden naših glavnih ciljev pri razvoju Micre pete generacije je bila večja učinkovitost motorja. Ob začetku prodaje bodo kupci lahko izbirali med 0,9-litrskim trivaljnim bencinskim turbomotorjem in 1,5-litrskim dizelskim motorjem, pri čemer oba ponujata 90 KM. Kmalu bo na voljo tudi 1,0-litrski atmosferski motor s 73 KM. Ti motorji skupaj z učinkovito aerodinamiko predstavljajo še en korak v smeri Nissanove inteligentne moči.

Micra pete generacije bo s svojo edinstveno kombinacijo vpadljivega dizajna, nove intuitivne tehnologije in samozavestne, okretne zmogljivosti pri vožnji popolnoma spremenila pričakovanja kupcev glede vozil razreda B. Zaradi svojega vpadljivega videza in drznih barv bo izstopala iz množice, njena prostorna notranjost in napredne funkcije pa bodo privabile kupce, ki od dvoprostorskih limuzin iz razreda B pričakujejo še kaj več, pa tudi kupce, ki se odločajo za nakup manjšega vozila.

Novo Nissan Micro bodo proizvajali v Evropi, v Renaultovi tovarni v francoskem mestu Flins, ki je del zveze Renault-Nissan. V Evropi se bo prodaja začela marca 2017.

Proizvajalec nas je opozoril, da se tehnični podatki v prispevki lahko razlikujejo glede na trg saj še niso homologirani.