Nissan Leaf za očiščenje ulic Švice

Aktualno

Po Amsterdamu, New Yorku, Mexico Cityju in Sao Paulu bo tudi Zürich v kratkem dobil vozni park popolnoma električnih taksijev Nissan LEAF, s katerimi se bodo ljudje prevažali po ulicah največjega švicarskega mesta. Za vozni park električnih taksijev je razvito tudi omrežje strateško razporejenih hitrih polnilnih naprav, vključenih v državno električno omrežje Švice. Hitre polnilne […]

Po Amsterdamu, New Yorku, Mexico Cityju in Sao Paulu bo tudi Zürich v kratkem dobil vozni park popolnoma električnih taksijev Nissan LEAF, s katerimi se bodo ljudje prevažali po ulicah največjega švicarskega mesta.

nissan leaf taxi 2013Za vozni park električnih taksijev je razvito tudi omrežje strateško razporejenih hitrih polnilnih naprav, vključenih v državno električno omrežje Švice. Hitre polnilne naprave se preko omrežja napajajo z električno energijo izključno iz obnovljivih virov. Na začetku bo za taksi prevoze namenjenih deset vozil Nissan LEAF. Že sredi leta 2013 se jim bo pridružilo še deset. Od leta 2015 pa bo vsaj 15 odstotkov taksijev v Zürichu električnih. Do takrat bo po mestu dodobra razvejano omrežje hitrih polnilnih naprav, ki zmorejo prazne akumulatorje napolniti od 30 do 80 odstotkov polnosti v pičlih 15 minutah.

Med poglavitne cilje vzpostavljanja voznega parka zelenih vozil sodi poleg zmanjšanega izpusta CO2 vsektorju taksi vozil, tudi prikaz in potrditev, da so električna vozila že na voljo kot učinkovita alternativa konvencionalnim avtomobilom. Posebej pomemben cilj je tudi promocija uporabe mobilnosti brez izpustov za osebni transport.

Zurich Green Taxi Initiative so zasnovali mladi švicarski strokovnjaki, delujoči v World Economic Forum’s Global Shapers Community. Skupino sestavljajo mladi med 20 in 30 let, ki želijo s svojim delom izboljšati kakovost življenja v lokalnih skupnostih. Nissan Europe in Zürichški del Global Shapers Community so v petek, 25. januarja, v času odvijanja Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, zagnali Zürichški program delovanja. »Veseli nas, da je prednosti voznega parka zelenih taksijev prepoznala organizacija velikega pomena, kot je Svetovni gospodarski forum,« je dejal Andy Palmer, izvršni podpredsednik Nissan Motor Co., Ltd. »S podporo Global Shapers Community bodo tisoči prebivalci in obiskovalci Züricha iz prve roke spoznali, da so električni avtomobili brez izpustov, kot je Nissan LEAF, pripravljeni spremeniti svet v katerem živimo,« je dodal.

Popolnoma električni Nissan LEAF že deluje kot taksi v številnih mestih sveta. V Amsterdamu družba Taxi-E uspešno vodi in posluje z voznim parkom taksijev Nissan LEAF. Tudi nekateri samostojni taksi prevozniki vozijo svoje stranke v avtomobilih Nissan LEAF. Poleg tega pa je bil manjši vozni park vključen v letošnjo raziskavo prilagodljivosti v New Yorku. Ob vsem tem je v fazi razvoja tudi vključitev električnega taksi vozila Nissan NV200 v vozne parke taksijev na globalni ravni.