Neustavljiva rast segmenta športnih terenskih vozil

Zanimivosti

Zakaj so tolikim ljudem všeč športni terenci? Kaj imajo ti avtomobili, da se toliko kupcev odloča zanje? Po mnenju strokovnjakov lahko odgovore poiščemo v spreminjanju naših potreb in navsezadnje so bili avtomobili “vedno odsev družbe”, trdi Lluís Puerto, tehnični vodja španskega avtomobilskega kluba RACC. Enakega mnenja je Jordi Brunat, profesor strategije načrtovanja na španski poslovni […]

Zakaj so tolikim ljudem všeč športni terenci? Kaj imajo ti avtomobili, da se toliko kupcev odloča zanje? Po mnenju strokovnjakov lahko odgovore poiščemo v spreminjanju naših potreb in navsezadnje so bili avtomobili “vedno odsev družbe”, trdi Lluís Puerto, tehnični vodja španskega avtomobilskega kluba RACC.

Enakega mnenja je Jordi Brunat, profesor strategije načrtovanja na španski poslovni šoli ESADE, ki je tudi strokovnjak za avtomobilski sektor:

Avtomobili so podaljšek ljudi, njihove osebnosti, življenjskega sloga, navad, finančnih okoliščin, družbenih pogledov in poistovetenja z družbo.” Zaradi tega sta razvoj družbe in avtomobilov vedno potekala z roko v roki.

Med svojo več kot 100-letno zgodovino je avtomobil opravljal različne funkcije. Po mnenju Lluísa Puerta je bil najprej statusni simbol, prevozno sredstvo za višje družbene sloje. Skozi leta so pričakovanja družbe do avtomobilov postajala vse višja. Poleg dejavnikov, kot je varnost, ki ji danes posvečamo največ pozornosti, je eden od najnovejših trendov povezljivost.

Ta je izjemnega pomena pri razumevanju obdobja naslednjih desetih let, je povedal Puerto. Storitve, ki so trenutno povezane z mobilnimi telefoni, brez katerih si življenja skorajda ne moremo več predstavljati, je seveda treba integrirati v avtomobile in natanko to se dogaja,” je še dodal.

Avtomobilska industrija se nenehno prilagaja spremembam v družbi. Zdaj živimo v dobi kompaktnih športnih terencev (SUV). Po mnenju strokovnjaka iz španskega avtomobilskega kluba RACC se ta segment vedno bolj uveljavlja zaradi “prilagodljivosti, funkcionalne zasnove, ki ustreza potrebam celotne družine, in možnosti, ki jih ponuja za dolga potovanja in mestno vožnjo.”

suv-vozila-notranjost

Arantxa Alonso meni, da so kupcem športnih terencev pomembne predvsem štiri značilnosti: večji občutek varnosti zaradi robustne zasnove vozila, sodobnejši dizajn, večja prilagodljivost in večja prostornost. Pojasnila je še, da tem lastnostim dajejo poudarek predvsem moški kupci, v povprečju stari 52 let, čeprav je mogoče opaziti, da jih cenijo tudi ženske.

Zaradi visokega položaja sedenja imajo ženske večji občutek varnosti. Ta prednost je tako pomembna, da odpravlja strah pred mestno vožnjo. Človek ima občutek, da sedi v trdnjavi, je še dodala Arantxa Alonso.

Po podatkih, ki jih ima španska znamka, se bo prodaja v segmentu športnih terenskih vozil do leta 2020 predvidoma povečala za 25 odstotkov, kar pomeni, da bo v Zahodni Evropi prodanih več kot 1.550.000 vozil te vrste. Po mnenju Arantxe Alonso je to dokaz, da športni terenci niso le trenutni trend, pač pa se bodo uspešno obdržali.