Navdih za barve avta so moda, pohištvo in elektronske naprave

Aktualno, Zanimivosti

Barve avtomobilov so pomembne za kupce! Tega dejstva se še kako zavedajo proizvajalci, ki nenehno iščejo nove zanimive odtenke. Na primeru novega Fordovega modela B-max bomo odkrili kako se tega lotijo v razvoju.

Barve avtomobilov so pomembne za kupce!

 
Tega dejstva se še kako zavedajo proizvajalci, ki nenehno iščejo nove zanimive odtenke. Na primeru novega Fordovega modela B-max bomo odkrili kako se tega lotijo v razvojnem oddelku podjetja.
 
Henry Ford, ustanovitelj družbe Ford Motor Company, se je zaradi hitrega sušenja črnega lakiranja originalnega Modela T v zgodovino zapisal tudi z besedami, da “lahko kupec izbere katero koli barvo, samo da je črna”.
 
Devetdeset let je prineslo ogromno sprememb v avtomobilski industriji – med njimi pa je zagotovo tudi pristop tovarn k izbiri barve. Fordovi oblikovalci se bodo ta teden v Milanu udeležili Tedna mode in spregovorili o novem B-MAX-u, kompaktnem enoprostorcu, za katerega so pri barvah poiskali navdih v svetu mode, pohištva in zmogljivih elektronskih naprav.
 
2C1A4A04-5D2B-11E1-BE9F-199C65B94067
 
“Ljudje cenijo dobro počutje in odličen videz, pa naj gre za njihovo najljubšo obleko ali občutek za volanom,” je povedala Serife Celebi, nadzornica za barve in materiale v oblikovalskem oddelku Forda Evropa, ki je s svojo ekipo skrbno spremljala najnovejše trende barv, struktur in vzorcev.
 
“Za razliko od modnih oblikovalcev ne moremo vsakih šest mesecev predstaviti nove kolekcije,” je dodala. “A lahko zagotovimo, da bodo naša vozilo povsem usklajena s sodobnim okusom in slogom ter da bodo takšna ostala tudi v prihodnje.”
 
Med barvami za B-MAX-a so tudi ‘Burnished Glow’, ‘Tectonic Silver’ in ‘Nautical Blue’, ki odražajo sodoben trend prefinjenega razkošja, kakršno utelešajo modne stvaritve iz dizajnerske hiše Gucci.
 
1EFE843E-5D2B-11E1-8DD5-199C65B94067“Burnished Glow spominja na sončen jesenski dan in izžareva izjemno naraven občutek dobrodošlice. V tem odtenku zlahka najdemo barve, ki smo jih videli na oblikovalskih salonih, kot je milanski Salon pohištva,” je povedala Celebijeva, ki je študirala oblikovanje tekstila, preden se je leta 2000 pridružila Fordovi skupini za barve in materiale. Njena strast do barv, blaga in oblikovanja ima bogate korenine, saj njena družina prihaja iz Turčije, kjer je njena babica iz ovčje volne izdelovala prejo za tkanje preprog.
 
“Tectonic Silver srebrno barvo združuje s toplim zlatim odtenkom,” je dopolnila svoj opis Serife Celebi. “Takšno razkošno barvo boste morda zagledali tudi na modni brvi, ko se bosta z novo kolekcijo predstavila Versace ali Miu Miu.”
 
“Nautical Blue je svetel in sodoben kovinski vodni odtenek, ki ga bomo pogosto videli tudi na poletnih oblačilih in stvaritvah italijanskih modnih oblikovalcev, kot je Armani.”
 
B-MAX z bogato opremo Titanium se odlikuje tudi z dovršenim drobno črtastim blagom, ki združuje navdih klasičnih krojaških mojstrov in sodobnih interpretacij, značilnih za Paula Smitha.
 
“Reliefni vzorec nam je omogočil ustvarjanje vznemirljivega kontrasta med mat in svetlečimi površinami, kar je priljubljen trend pri športnih modnih oblačilih tako za ženske kot za moške,” je povedala Celebijeva. “Kontrastne strukture smo učinkovito uporabili tudi pri sijajni črni končni obdelavi krmilnih plošč in sredinske konzole. Navdih smo našli pri sodobnih zmogljivih elektronskih napravah in snežnih deskah, ustvarili pa smo izjemno sodoben in ekskluziven videz.”
 
Novi B-MAX bo sicer javno predstavljen na Avtosalonu v Ženevi, v Evropi pa bo naprodaj v drugi polovici tega leta.