Nastja in Megane GrandCoupé: Izzivi poslovnih žensk

Blog, Renault, Testi, Top

Tema, ki postaja čedalje bolj aktualna, me je navdihnila, da se je dotaknem. Tako, kot me je navdihnil poslovno drzni Megane GrandCoupé, sem tokratni blog-test obarvala nekoliko bolj poslovno… Mislim, da ni potrebno poudarjati, kako velika je razlika med spoloma v svetu – mar? Se pa definitivno vsi, ne glede na spol, slej ko prej […]

Tema, ki postaja čedalje bolj aktualna, me je navdihnila, da se je dotaknem. Tako, kot me je navdihnil poslovno drzni Megane GrandCoupé, sem tokratni blog-test obarvala nekoliko bolj poslovno…

Mislim, da ni potrebno poudarjati, kako velika je razlika med spoloma v svetu – mar? Se pa definitivno vsi, ne glede na spol, slej ko prej srečamo s takšnimi in drugačnimi izzivi, ki nam jih življenje “podari”.

“Večji kot je izziv, večja je priložnost. Več izkusiš, več se naučiš, bogatejši si.”

Kmalu bom 28 in življenje je bilo (do mene) precej radodarno – vsaj kar se tiče izzivov. Opažam, da nekateri izzivi – še posebej tisti bolj poslovno obarvani – niso tuji marsikateri izmed mojih sovrstnic.

Čedalje več žensk prevzema čedalje odgovornejša mesta v svetu. Ženskam v poslu ni lahko – še posebej tistim mlajšim, ki so v poslovnem svetu še “frišne”. Tokrat z vami delim štiri največje izzive, s katerimi sem se soočila v poslovnem svetu in nekaj nasvetov kako jim biti kos:

Izziv številka 1:

So te ocenili za “prenežno”, ko se dogovarjaš za obetaven posel? Ali morebiti naivno in vodljivo, ker si sila prilagodljiva in ker skušaš razumeti zadevo iz vseh zornih kotov? Imaš občutek, da dvomijo v tvoje sposobnosti, ker si še “mladič”?

Nočem stereotipizirati, a v očeh ljudi, ki so starejši od tebe, si in vedno boš mladenka.  In takšni ljudje bodo imeli vedno pomisleke glede tvojih sposobnosti – še posebej, ko bo šlo za večja in odgovornejša opravila – vse dokler se jim sama ne dokažeš! Zato pa:

  • Nastopaj odločno. Telesna govorica pove več, kot si misliš in primeren ton glasu je ključ, ki odpre nemalokatera vrata. Kljub vsemu pa najpomembnejše – bodi to, kar si in obenem verjemi vase. Sčasoma bodo verjeli vate tudi drugi okoli tebe.
  • Obleka naredi človeka. Malenkost resnejši outfit, malenkost resnejša ti. Vedno pa naj bo tvoj stil prilagojen stilu podjetja. Ob tem ne pozabi na urejenost. 
  • Odgovorno poprimi za delo, bodi iznajdljiva in ga čimbolje opravi. Če potrebuješ pomoč, angažiraj še koga poleg. Na koncu pokaži rezultat!
  • Sprašuj in se iz vsake situacije nekaj nauči. Nihče ne pričakuje, da vsi vedo vse. Z vprašanji se povzpeš lažje ali rešiš še tako neprijetne situacije.

“Nikoli ne boš vedel, kaj zmoreš, dokler ne narediš prvega koraka in nato pogumno nadaljuješ pot naprej.”

Dokazovanje je prisotno vsepovsod. Ne dovoli, da stereotipi živijo v nedogled in ti otežujejo karierno pot, ker so pač nekoč pred davnimi časi obveljali! Časi se spreminjajo, na vsakem koraku je možnost dodatnega izobraževanja in živeti je treba s tokom, kajne?

Izziv številka 2:

So moški tvojo prijaznost razumeli narobe? Nemara mislijo, da se z njimi spogleduješ? Zakaj?

Ne išči razloga zakaj. Narava dela svoje (smeh!). Takšnim situacijam se je nemogoče izogniti. Lahko pa jih “ukrotiš” na preprost način:

  • Prijazno se nasmej in usmeri nit pogovora na resnejše tematike – vprašaj za strokoven nasvet ali karkoli resnega – z resnim, tudi morebiti zaskrbljenim izrazom na obrazu.

Verjemi, vse neresnosti bodo hitro pozabljene in čez čas bodo razumeli, kakšen odnos od njih tudi pričakuješ.

Izziv številka 3:

Si pri določeni nalogi dobesedno zablestela in nato doživela “hladen tuš”? Ali pa morda drugim daješ občutek, kako sposobna si in obenem pripravljena trdega dela za dosego še tako težkega cilja, in te zaradi tega ljudje vidijo kot “trn v peti”?

“Če se izkažemo za pametne, se nas ustrašijo. V nas vidijo tekmeca še preden spoznajo, da smo pa vendar na njihovi strani!”

Dobri odnosi v delovnem kolektivu so izjemnega pomena. Z nekaterimi se ujamemo lažje kot z drugimi. Zato pa:

  • “Prebij led” in jim postavi nekaj vljudnostnih vprašanj.
  • Pokaži jim, da si prijetna, pozitivna in neškodljiva. Tvoja telesna govorica naj bo odprta in jasna.

“Lepa beseda lepo mesto najde. Tvoja energija te predstavi še preden spregovoriš.“

Izziv številka 4:

Ti po vsem tem času še vedno radi “mečejo polena pod noge”?

Nekateri ljudje radi nagajajo. Takšni pač so. Nasmej se in “skoči”, namesto da se “spotakneš” ob takšna in drugačna “polena”. Verjemi v dobro in deli dobro z drugimi. Naj karma naredi svoje.

Vsekakor se pa ne trudi preveč, da boš nekomu všeč. Ljudje smo si različni in nekaterim ne bomo nikoli ugajali. To je povsem normalno. S takšnimi se osredotočaj predvsem na delo in vsi skupaj poskrbite, da je “volk sit in koza cela”. Bodi najboljša verzija sebe, četudi ni vedno lahko…

Odločno v svet z novim Renault Megane GrandCoupé-jem!

Navdušil me je v vseh desetih pogledih:

1. Zunanje ostre in dinamične linije s poudarki v kromu pritegnejo pozornost. Z dnevnimi lučmi v obliki črke C s 3D učinkom poskrbi za še prodornejši pogled.

“Izstopaj iz množice! Bodi viden in obenem previden.”

2. Dizelski motor Energy dCi 130 doseže svoj maksimalni navor (320 Nm) pri 1750 obratih, kar zagotavlja odločno in učinkovito pospeševanje ne glede na naklon terena.

3. 6-stopenjski ročni menjalnik je pri višjih prestavah zelo natančen, pri prestavi iz 1. v 2. pa hmm… Včasih ne najbolj!

4. Poraba goriva se je v času testa gibala med 5,2 in 6,4 litra na 100 km. Funkcija Stop&Start je med čakanjem na “zeleno luč” še dodatno poskrbela za varčevanje z gorivom.

5. Z udobjem v vožnji premika meje užitka. Za tiste, ki radi kombinirajo trdost podvozja, je tu vrhunski Multi-Sense sistem, ki omogoča 5 načinov vožnje:

  • povečana odzivnost motorja v načinu “Sport”,
  • zmanjšan upor volana in možnost uporabe masažnih funkcij sedežev v načinu “Comfort”,
  • za minimalno porabo goriva je tu način “Eco”,
  • tu sta še način “Neutral” in pa način izključno po tvojih željah – “Perso”.

6. Imate več voznikov pri hiši? Električno nastavljivi sedeži omogočajo shranitev nastavitev vozniškega sedeža do šest različnih profilov!

7. Ambientalna osvetlitev je prilagodljiva in na voljo v raznolikih barvah (v zeleni, modri, peščeni, rdeči ali vijolični barvi) – kar ustvari vzdušje po tvoji meri in obenem poudari lepo oblikovane elemente potniškega prostora. (Fotografije na to temo najdeš v galeriji spodaj…)

8. Panoramsko strešno okno razširja vaša obzorja in poveča občutek prostornosti.

9. Prostornina prtljažnika znaša 503 litrov, ko pa poklopimo zadnjo sedežno klop, dobimo skupno kar do 987 litrov prtljažnega prostora.

10. S kartico za prostoročno upravljanje se vrata samodejno odklenejo, ko se vozilu približaš, in samodejno zaklenejo, ko se s kartico od vozila oddaljiš. Odpiranje prtljažnika v prisotnosti kartice deluje z gibom noge v območju pod zadnjim odbijačem.

Preživi nepozabne trenutke z njim tudi ti! Prijavi se na testno vožnjo in si na avtoklik.si priklikaj kopico ponudb od vseh pooblaščenih prodajalcev po Sloveniji! Mogoče bo nekoč tvoj!

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.