Že znana nova generacija žarometov za novo Opel Insignio

Novosti

Opel bo s povsem novo Insignio v letu 2017 uvedel tudi naslednjo generacijo osvetlitve IntelliLux LED®. Številne prednosti, ki jih je z nagrajeno tehnologijo matrike svetil LED lani uvedla Astra, v novi Insignii dopolnjujejo še bolj prefinjeni in dovršeni žarometi z dodatnimi funkcijami za boljšo vidljivost ponoči. Ko je Opel na Avtomobilskem salonu v Frankfurtu leta […]

Opel bo s povsem novo Insignio v letu 2017 uvedel tudi naslednjo generacijo osvetlitve IntelliLux LED®. Številne prednosti, ki jih je z nagrajeno tehnologijo matrike svetil LED lani uvedla Astra, v novi Insignii dopolnjujejo še bolj prefinjeni in dovršeni žarometi z dodatnimi funkcijami za boljšo vidljivost ponoči.

Ko je Opel na Avtomobilskem salonu v Frankfurtu leta 2013 predstavil vizionarsko študijo Monza Concept in je izvršni direktor dr. Karl-Thomas Neumann napovedal, da bodo Oplovi modeli v prihodnosti opremljeni z marsikatero od funkcij konceptnega vozila, so se Oplovi strokovnjaki za osvetlitev zavedli, kako težka naloga jih čaka.

Prav takrat so se ukvarjali z zaključnimi potezami sistema prilagodljivih IntelliLux LED® matričnih žarometov (njihovo delo potrjujejo osvojene nagrade) za novo Opel Astro, ki ga sestavlja 16 segmentov s svetili LED (po osem na vsaki strani vozila), ti pa doseg in porazdelitev svetlobnega snopa samodejno in ves čas prilagajajo vsaki situaciji v prometu.

zarometi-ponoci-za-divjad

Za večjo varnost je še kako pomembno, da ob dobri vidljivosti žarometi ne zaslepijo ostale udeležence v prometu.

Monza Concept je bila res prava zvezda salona, a Oplovi strokovnjaki so si razbijali glavo, kako svojo inovativno tehnologijo matričnih žarometov za Insignio naslednje generacije spraviti v tako ultra ozke žaromete.

Na srečo prihodnjih uporabnikov Insignie so Oplovi strokovnjaki v celoti izkoristili svetlobno hiter razvoj svetil LED. V času, ko so razvijali Astro, so svetila LED postala kompaktnejša in zmogljivejša, Oplovi inženirji pa so izkoristili znatno večjo zmogljivost in so v žaromete nove Insignie, ki jasno odražajo navdih Monze Concept, namestili kar dvakrat več svetil LED (32), kot jih je v Astri.

Test: Opel Astra 1.4 Turbo ECOTEC (slovenski avto leta)

Rezultat enakomernejšega prehoda med večjim številom segmentov LED je natančnejša prilagoditev svetlobnega snopa. Prilagodljivi IntelliLux LED® matrični žarometi nove Insignie tako zagotovijo še več sijajnejše svetlobe.

Da je vidljivost izboljšana tudi pri vožnji skozi ovinke s povsem nezasenčenimi lučmi, so inženirji IntelliLux LED® matričnim žarometom nove Insignie dodali posebno funkcijo. Intenzivnost svetlobe notranjih segmentov matrike se poveča skladno z zasukom volana, da tako poveča osvetljenost ovinka.

Vsak IntelliLux LED® žaromet ima tudi reflektor, ki pri dolgih lučeh zagotovi dodaten snop z dolžino do 400 metrov in tako dodatno izboljša osvetljenost večjega območja pred novo Insignio.