Napoved GHD Lučine 2012 in nag. igra

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Avto moto društvo Zvezda iz Ljubljane bo od petka, 10. avgusta, do nedelje, 12. avgusta, organiziralo mednarodno avtomobilistično gorsko hitrostno dirko GHD LUČINE 2012. Pri Avto.Over.Net pa smo pripravili adrenalinsko nagradno igro s Porschejem!

Avto moto društvo Zvezda iz Ljubljane bo od petka, 10. avgusta, do nedelje, 12. avgusta, organiziralo mednarodno avtomobilistično gorsko hitrostno dirko GHD LUČINE 2012.
 

GHD Lučine je po besedah direktorja AŠ 2005 Dagmarja Šustra, ena največjih športnih prireditev v Sloveniji ter ena od 30-ih največjih avtomobilističnih prireditev v Evropi.

064CEFD0-DBAB-11E1-8183-91B165B94067Čeprav je bila še lani po izpeljavi dirke letošnja pod vprašajem, je krovno organizacijo letos prevzelo društvo Zvezda, ki je dirko doslej  soorganiziralo dirko z domačim Moto klubom Buhc. Klub je zaradi težav kmalu po izvedbi GHD Lučine 2011 prenehal z delovanjem. V AMD Zvezda so se, kot pravijo, za organizacijo odločili prav zaradi novice, da Moto klub Buhc dirke zaradi prenehanja obstajanja ne bo organiziral.
 
Odločitev je bila toliko lažja tudi zaradi želje župana Občine Gorenja vas-Poljane, Milana Čadeža, da se GHD Lučine kot uveljavljena blagovna znamka v Poljanski dolini obdrži. Občina tako organizatorju obljublja vso logistično podporo ter kar nekaj finančnih sredstev. 
 
Dirka se točkuje za FIA mednarodno gorsko hitrostno dirko – Hillclimb Challenge, FIA evropski pokal v gorskem avtomobilizmu – Hillclimb Cup, FIA mednarodni gorski pokal centralno evropske cone (CEZ), FIA mednarodni gorski pokal centralno evropske cone – historic (CEZ), državno prvenstvo Avstrije v gorsko hitrostnem avtomobilizmu, odprto državno prvenstvo Slovenije v gorsko hitrostnem avtomobilizmu in pokalno prvenstvo AŠ 2005 v gorsko hitrostnem avtomobilizmu.
 
Osrednji prireditveni prostor bo v Todražu, kjer bo na parkirišču pred rudnikom (RŽV) servisna cona, v prostorih rudnika pa vodstvo dirke in novinarsko središče. V petek, 10. avgusta, bodo v Todražu na sporedu tehnični pregledi in verifikacija voznikov, večer pa bo namenjen otvoritveni zabavi z narodnozabavno zasedbo TRIO ŠUBIC ter skupino VICTORY, ki jo pripravljajo domačini. V soboto, 11. avgusta, bodo od 11. ure dalje trije uradni treningi, v nedeljo, 12. avgusta, ob 10h prva vožnja, ob 12.45 otvoritev dirke in nato še 2 vožnji, predvidoma ob 13.30 in 15.30. 
 
Ljubitelji avtomobilskega športa boste imeli tudi letos posebno priložnost, da si iz neposredne bližine ogledate vozila in vožnje vrhunskih domačih in tujih voznikov. Za obiskovalce bo urejena tudi pot skozi bokse do štarta in naprej, poskrbljeno pa bo tudi za gostinsko ponudbo.
 
Zaradi dosedanjega dobrega sodelovanja z lokalno skupnostjo in v upanju, da se to ohrani tudi v prihodnje, so se v AMD Zvezda odločili, da bodo krajanom ob progi in bližnjih vaseh omogočili nakup dvodnevnih kart v predprodaji po znižani ceni. Za vse zainteresirane za nakup kart v predprodaji bodo le-te na voljo od sobote, 4., do četrtka, 9. avgusta, pri PGD Lučine. Za otroke in mladino do 15. leta bo vstop prost, prav tako letos prvič za invalide. Tudi letos bo potekalo žrebanje vstopnic za bogate nagrade sponzorjev. 
 
O dirki
 
Prvič so jo na pobudo Moto kluba Buhc in predsednika, Viktorja Oblaka, organizirali leta 2005, že 2 leti prej pa je gorsko hitrostna dirka v njihovi organizaciji potekala v Polhovem Gradcu. GHD Lučine poteka na cesti Gorenja vas–Lučine in sicer na skoraj štirikilometrskem odseku ceste od vasi Todraž do naselja Lučine. Proga je razgibana in ima vse potrebne tekmovalne elemente, od  360-stopinjskih do blagih hitrejših zavojev in daljših ravninskih odsekov. Dolžina proge je 3950 m, širina je 6 m, od štarta do cilja pa je 200 m  višinske razlike. 
 
Že v prejšnjih izvedbah so se na dirko prijavljali tekmovalci iz različnih držav – poleg voznikov iz Slovenije so bili na dirkah še vozniki iz Avstrije, Italije, Nemčije, Madžarske, Slovaške, Češke, Hrvaške, Luxemburga, Romunije, Črne Gore, Makedonije… Okoli sto voznikov pričakuje organizator tudi letos. Med najbolj atraktivne zagotovo sodijo vozniki z dirkalniki, ki premorejo preko 450 konjskih moči pod pokrovom motorja legendarnih Lancij, Fordov, Mitshubisijev, Subarujev, Yugov… Ne smemo pozabiti tudi voznikov prototipov in bolidov v kategoriji formule 2000 in formule 3000, ki so tudi najhitrejši na tovrstnih dirkah. 
 
Rekord proge je lani postavil češki voznik Milan Svoboda s formulo 3000 (Lola T 96/50) in znaša 2:05,34 – čas, ki ga bodo tudi letos lovili najhitrejši. 
 
Na naši facebook strani Avto.Over.Net pa si z malo sreče lahko zagotovite na dirki TAXI vožnjo s Porschejem 997 GT2 ali Fiat Grande Puntom.