Nakup rabljenega vozila – postopek in nasveti

Zanimivosti

Nakup rabljenega vozila je lahko prijetna izkušnja ali nočna mora. V poplavi ponudbe je pogosto težko izbrati pravega.

Po nasvete smo se obrnili na Center rabljenih vozil Summit Avto, kjer imajo bogate izkušnje in pravijo, da se še kako zavedajo izzivov ter težav kupcev pri nakupu rabljenega vozila.

“Ko se stranke odločajo za nakup rabljenega vozila, je potrebno nakupovalno izkušnjo narediti čim boljšo in čim manj stresno.”

Katarina Meglič, direktorica prodaje novih in rabljenih vozil – Summit avto

Postopek ob nakupu rabljenega vozila

  1. Določitev proračuna in odločitev za način financiranja.
  2. Izbor potencialnih modelov in analiza morebitnih težav.
  3. Ogled avtomobila in testna vožnja.
  4. Nakup vozila.

Proračun

Pri tem, prvem koraku je večinoma še najmanj težav. Glavno pravilo je, da si proračun sestavite po realnih finančnih zmožnostih in pri tem upoštevate rezervni fond, ki ga boste potrebovali za morebitna popravila oziroma servis.

V kolikor boste nakup opravili s pomočjo kredita ali lizinga upoštevajte svojo zmožnost odplačevanja.

Pred nakupom obvezno naredite pregled svojih prihodkov in stroškov ter realno ocenite letne ali mesečne stroške, ki jih boste imeli z vzdrževanjem in uporabo avtomobila.

Ste vedeli, da:

Slovenci v povprečju za nakup, vzdrževanje in uporabo avtomobila na leto namenimo približno 3500 €?

ZPS, maj 2018

Pogosto je smiselno določiti mesečni obrok zadolževanja, ki naj ne presega 10 odstotkov mesečnih prihodkov.

Izbor in analiza

Izbor potencialnih avtomobilov začnite z izbiro tipa (limuzina, karavan, SUV …), seveda glede na vaše potrebe. Preden pridete do končnega modela je potrebno, glede na vaš proračun, realno določiti robne pogoje, kot so letnik avtomobila, prevoženi kilometri, nivo opreme … Pametno se je tudi pozanimati o najpogostejših težavah, ki jih lahko ima določen model vozila.

Nasvet: Pri avtomobilih, ki imajo preko 100.000 prevoženih kilometrov povprašajte ali je bil generalni oziroma tako imenovani veliki servis že opravljen in kdaj. Velik servis po navadi vključuje menjavo vodne črpalke, menjavo jermena (če ga ima), olja in oljnega filtra … zato lahko pričakujete strošek v višini najmanj 500 € ali več, če avto pri teh kilometrih ni imel opravljenega velikega servisa.

Pri izboru sta poleg izbire blagovne znamke dve večji dilemi:

  • Kupiti vozilo na bencinski ali dizel agregat?
  • Kupiti vozilo od fizične ali pravne osebe?

Izbira tipa motorja zavisi predvsem od predvidene količine uporabe vozila. Najpomembnejši podatek je, kako dolge relacije načrtujete. Zmotno je razmišljanje, da odločitev zavisi samo od ekonomskega učinka.

Pri dizelskem agregatu po koncu izgorevanja nastanejo manjši trdi delci, ki jih ujame poseben filter trdih delcev (DFP). Ta filter na kratkih razdaljah (pod 20 km) ne sproži samodejne regeneracije in se posledično zamaši. Cena novega filtra znaša od 800 € do 3000 €. Pri bencinskem agregatu te težave ni, zato so bolj primerni za krajše relacije.

Primer: Če boste z vozilom delali krajše dnevne relacije in na leto naredili do 15.000 km, potem bo vozilo z bencinskim agregatom bolj primerna izbira.

Med nakupom vozila od fizične ali od pravne osebe je velika razlika. Danes se obravnava nakup od pravne osebe kot racionalna in pametna odločitev na dolgi rok.

Pri nakupu vozila od fizične osebe velja klavzula v kupoprodajni pogodbi »videno kupljeno«, pri nakupu od pravne osebe pa kupca varuje zakonska regulativa, ki zahteva, da pravna oseba kupcu nudi minimalno 1 mesec garancije. Po zakonu ima kupec tudi 2 meseca za prijavo stvarne napake.

V Centru rabljenih vozil Summit avto se še kako zavedajo težav pri nakupu rabljenega vozila, zato so šli korak dlje. Za vsa rabljena vozila zagotovijo:

  • strokovni pregled 100 kontrolnih točk in po potrebi popravilo. Takšna vozila imajo oznako SUMMIT PREVERJENO ter
  • podatke o zgodovini vozila, od porekla do morebitnih poškodb in opravljenih servisov.

Pri takšnih vozilih ni dvoma o tem, kakšen avtomobil kupujemo in tudi v primeru skritih napak lahko kupec prva dva meseca uveljavlja stvarno napako.

Ogled avtomobila in testna vožnja

Zunanjost vozila

Še zdaleč ni dovolj, da vam je všeč samo zunanjost avtomobila na prvi pogled. Več kot smiselno je preveriti:

  • Oklep; pregledati je treba, če so na vozilu kakšne odrgnine, morebitne vdolbine, rjasti predeli. Dober pokazatelj stanja oklepa je tudi barva vozila, predvsem je dobro pogledati če se odtenki različnih delih avtomobila ujemajo.
  • Stekla; naj bi bila brez razpok ali prask.
  • Stanje luči; ali delujejo dolge in kratke luči, smerniki, zavorne luči ter meglenke.
  • Pnevmatike; so dober pokazatelj, kako je z vozilom ravnal predhodni lastnik. Če pnevmatike niso enakomerno obrabljene, lahko sklepamo na agresivno vožnjo voznika. Prav tako pa lahko profil pnevmatike uporabimo za pokazatelja prevoženih kilometrov. Profil pnevmatike ne sme biti manjša od 1,6 milimetrov.
  • Izpušni sistem in podvozje; črni madeži so lahko na izpušnih ceveh pokazatelj puščanja. Prav tako je ob prižigu vozila, če se pojavi bel dim, pokazatelj, da nekaj ni vredu. To ne velja pozimi.

Notranjost vozila

Ohranjenost v notranjosti avtomobila ocenimo glede na različne materiale in detajle. Na primer, ali se vidi odstopanje napisa na gumbih na armaturni plošči, kako ohranjene so prevleke sedežev, kako hranjen je volan …

Ford Kuga

Smiselno je preveriti tudi delovanje notranjih luči, kontrolnih luči na armaturni plošči, delovanje električnega pomika stekel, delovanje zaslona na armaturni plošči in avto radia.

Pod pokrovom motorja

Sicer gre za bolj tehnično področje a kar lahko vsak naredi je kontrola količine olja in hladilne tekočine. Če vidite, da iz motorja nekaj pušča oziroma je rjast potem ni v najboljšem stanju.

Testna vožnja

Testna vožnja je danes še bolj pomembna kot kadarkoli prej. Poleg delovanja zavor, stabilnosti vozila na cesti in morebitnega tresenja volana ne pozabite, da imajo avtomobili danes precej več elektronike, ki jo lahko (varno) testiramo samo med vožnjo.

Pred testno vožnjo se točno pozanimajte, kakšno opremo ima vozilo in potem med vožnjo, na primer preverite delovanje vzvratnih senzorjev, aktivnega tempomata, sprednjih in zadnjih brisalcev, senzorja za zaznavo mrtvega kota …