Najpogostejša varnostna in dodatna oprema, po katerih Slovenci vse več posegamo

PR novica, Zanimivosti

Nakup novega avtomobila je dandanes večinoma dolgoročna naložba. Prodajalci vozil tako kupcem svetujejo, naj svoj avtomobil …

Nakup novega avtomobila je dandanes večinoma dolgoročna naložba. Prodajalci vozil tako kupcem svetujejo, naj svoj avtomobil nekoliko bolj opremijo, za kar obstajajo številni razlogi, o nekaterih smo pisali že v prispevku o nasvetih za izbiro dodatne opreme.

Skupaj s strokovnjaki pri pooblaščenem prodajalcu vozil Ford – Summit avto – smo izpostavili tiste elemente, ki skrbijo za varnost potnikov in tiste, ki dajejo avtomobilu dodatno vrednost.

Tako razmišlja tudi večina slovenskih kupcev Ford vozil, ki jim je varnost v novih vozilih zelo pomembna, zato vse več posegajo po različnih varnostno asistenčnih sistemih. Dodana vrednost takšne tehnologije je poleg večje varnosti v zmožnosti, da vožnjo in uporabo za voznika utegnejo narediti enostavnejšo in bolj sproščujočo, kar posredno tudi vpliva na večjo varnost med vožnjo.

Fordova dodatna oprema za najvišji nivo varnosti

1. Active City Stop (sistem za samodejno zaviranje v sili)

Sistem za zaviranje v sili v mestih lahko izkaže za zelo uporabnega. Na voznika v prometu prežijo številne nevarnosti, ki jih povzroča gneča in nepazljivost voznikov ter ostalih udeležencev v prometu. Ford ga označuje z imenom “Active City Stop”. Predstavljajte si, kolikokrat se znajdete v situaciji, ko avtomobil pred vami nenadno zamenja vozni pas, ali pa se zalotite v trenutku nepozornosti za volanom. Tudi v primeru, da situacija ne vodi v nesrečo, lahko povzroči večjo mero stresa za volanom, s katerim se mora voznik soočiti v mestnem prometu. Active City Stop ima zato tudi preventivni pomen. Fordov sistem trenutno “uradno” deluje do 50 km/h, “neuradno” pa lahko tej številki prištejete še nekaj deset km/h. V videu si oglejte delovanje sistema:

Sistem samodejno zaznava hitrost približevanja vozila pred nami. Če zazna, da je razdalja premajhna glede na približevanje s trenutno hitrostjo, voznik pa ne reagira, samodejno zavira. Obenem zaradi varnosti vklopi tudi vse utripalke. Tudi, če sistem ne bo uspel preprečiti nesreče v popolnosti, bo poskrbel, da bodo njene posledice precej bolj mile, kot bi bilo drugače. Slovenski kupci Active City Stop izbirajo predvsem v vozilih srednjega in višjega cenovnega razreda. Zelo zanimiv je tudi prikaz delovanja sistema pomoči pri preprečevanju trka, kadar pešec spregleda vozilo in nenadoma stopi na cesto:

2. Pametni ključ

Ste vedeli, da lahko svoj avtomobil uporabljate brez “fizičnega stika” s ključem? Predstavnice nežnejšega spola si bodo zlahka predstavljale situacijo, ko brezupno brskajo po torbici za ključem, za katerega bi prisegle, da ste ga odložile ravno v tisti predalček. No, rešitev za takšne situacije je nedvomno pametni ključ. V praksi gre za to, da imate ključ lahko le v bližini vozila. Pametni ključ lahko ostane v žepu jakne ali pa v ročni torbi. Avtomobil najprej odklenemo z dotikom posebnega senzorja na kljuki vrat, motor pa prižgemo s pritiskom na gumb na armaturni plošči. Pametni ključ je medtem že postal eden najpriljubljenejših elementov dodatne opreme za slovenskega kupca.

3. Prostoročno odpiranje prtljažnika

Naslednja tehnologija, ki zelo dobro ujema s pametnim ključem, je prostoročno odpiranje prtljažnega prostora. Spet si zamislite, da iz bližnjega supermarketa prihajate natovorjeni s polnimi rokami vrečk. Precej neugodno je ponovno iskati ključ v žepu, pa tudi ročno odpiranje prtljažnika je v dani situaciji skoraj nemogoče brez, da bi kaj raztresli oziroma bili prisiljeni odložiti vrečke, po možnosti na moker asfalt na parkirišču. Kako deluje prostoročno odpiranje? Tu gre za popolnoma preprosto zadevo: Z nogo zgolj pomahate pod zadnjim odbijačem. Senzor bo, seveda, če je v bližini pametni ključ, to zaznal in prtljažna vrata se bodo samodejno odprla.

4. Aktivni radarski tempomat

Ste za avtonomno vožnjo? S tem ne mislimo, da vas avtomobil kar sam prevaža, vi pa medtem prebirate knjigo. Na povsem avtonomno vožnjo bo treba še nekoliko počakati, delček izkušnje pa vam ponuja radarski tempomat z aktivnim prilagajanjem. To prilagajanje zajema hitrost, ki je uravnavana glede na razdaljo do avtomobila, ki ga zasledujete. Vi nastavite želeno hitrost, avtomobil pa jo samodejno uravnava varnostno razdaljo ter po potrebi dodaja ali zmanjšuje hitrost. Avtomobil zaznava ostala vozila na vašem voznem pasu. Ko slednjega zamenjate, oz. se pot pred vami sprosti, bo aktivni radarski tempomat ponovno poskrbel za vožnjo z nastavljeno hitrostjo.

Aktivni radarski tempomat v osnovi uporabljate enako kot klasičnega, kateri vam je verjetno že dobro poznan. Razlika je v tem, da lahko s posebnima gumboma, ki se nahajata na volanskem obroču, uravnavate želeno razdaljo do zasledovanega avtomobila. Pri tem je seveda potrebno vedeti, da aktivni radarski tempomat še ni sistem za (pol)avtonomno vožnjo in kljub svoji zanesljivosti zahteva popolno voznikovo pozornost.

5. Funkcija prepoznavanja prometnih znakov v kombinaciji z omejevalnikom hitrosti

Sledenje prometnih znakov, ki jih je v današnjem prometnem režimu zelo veliko, je včasih, sploh če smo v naglici, zahtevno opravilo. Omejitve za hitrost, prepovedi, zaključki območij s prepovedmi … Relativno hitro se lahko zgodi, da voznik določeno prometno označbo na nepoznani cesti spregleda, kar lahko vodi v prometni prekršek, ali pa posredno ogrozi celo njegovo varnost in varnost ostalih udeležencev. Zato je tehnologija, kot je funkcija prepoznavanja prometnih znakov, lahko zelo uporabna in dobrodošla. Sistem z optičnimi senzorji prednje kamere prebira prometne znake v okolici in jih vozniku prikazuje na zaslonu na armaturni plošči.

Še bolj napreden je sistem, ki ob prepoznavanju prometnih znakov še samodejno prilagaja dovoljeno hitrost vozila. Tudi zanj se slovenski kupci v Fordovih vozilih vse več odločajo. Predstavljajte si, da nikoli več ne plačate kazni za prehitro vožnjo …

6. Strešni kovček

Strešni kovček je za večje družine in strastne popotnike nepogrešljiva dodatna oprema, ki z doplačilom par 100 € poveča prostor za prtljago. Manjši imajo prostornino okoli 300 litrov, večji pa vse do 500 litrov. S tem si v mnogih primerih podvojite prostornino prtljažnika in omogočit bolj udobno in bolj varno potovanje.

7. Vlečna kljuka

Za med 250 € in 500 € si lahko olajšate življenje z vlečno kljuko. Najnovejše različice vam celo ni več treba ročno nastavljati, saj so električno nastavljive. Na kljuko se lahko pripnejo potovalne in transportne prikolice, kot tudi zadnji nosilec za kolesa.

8. Platišča iz zlitine

Čeprav so platišča dandanes že večinoma standardno na avtomobilih v različici iz lahke zlitine namesto jekla, pa se veliko oseb odloča za ne-standardne. Ponudba platišč iz zlitin je zelo široka, tako po velikosti kakor po obliki (športna, namenska ali elegantna), ter pripomorejo k boljšemu izgledu avtomobila.

9. Talna obloga

Talna obloga je nepogrešljivi del vsakega avtomobila. Služi predvsem kot zaščita pred umazanijo, ki jo voznik in potniki prinašajo na obutvi in v nekaterih primerih popestri notranjost avtomobila. Kakovostna talna obloga zadržuje vlažno umazanijo in je čvrsto nameščena, kar je zelo pomembno med vožnjo, saj si nobeden voznik ne želi, da se talna obloga premika oziroma ovira voznika pri upravljanju s stopalkami.

Preizkusite dodatno opremo

Pravijo, da slika pove več kot tisoč besed a šele izkušnja v praksi poskrbi za zavedanje pomena uporabnosti dodatne opreme, ki se navezuje na večje udobje in varnost med vožnjo, zato obiščite Fordov uradni prodajno-servisni salon Summit avto, kjer za udobje in zadovoljstvo strank skrbi simpatična in strokovna ekipa prodajnega osebja, ki vam na podlagi dolgoletnih izkušenj v avtomobilizmu, v vsakem trenutku ponudi rešitev, prilagojeno vašim željam in potrebam.


Foto: Jan Gregorin

Vsebino omogoča Summit Avto