Na vročem poligonu Škedenj nahitrejši Luka Kutnar

Motociklizem, Šport

Včeraj, v nedeljo, 30. avgusta, so se motokrosisti na poligonu Škedenj pri Slovenskih Konjicah pomerili na 4. dirki pokalnega in amaterskega prvenstva AMZS. To je bil dirkaški dan v pravem pomenu besede – medtem, ko so se na 1500 m dolgem poligonu pod viaduktom Škedenj borili srčni udeleženci 4. dirke za MX pokal Slovenije, je […]

Včeraj, v nedeljo, 30. avgusta, so se motokrosisti na poligonu Škedenj pri Slovenskih Konjicah pomerili na 4. dirki pokalnega in amaterskega prvenstva AMZS.

To je bil dirkaški dan v pravem pomenu besede – medtem, ko so se na 1500 m dolgem poligonu pod viaduktom Škedenj borili srčni udeleženci 4. dirke za MX pokal Slovenije, je v Assnu na Nizozemskem Tim Gajser na peščeni progi premagal vso motokrosistično elito in prevzel vodstvo v skupnem seštevku točk kategorije MX2. Napovedovalec dirke Matjaž Seško je med startom ene in druge kategorije še počitniško razpoloženo občinstvo obveščal o Timovi poti do zmage, kar je še dodatno dvignilo vse prisotne.

S startne rampe se je na enega najbolj vročih poletnih dni, ko nasprotnik tekmovalcev niso le zahtevna steza in sotekmovalci, temveč tudi vročina in prah, pognalo 87 zmage željnih motokrosistov. Mogoče dirka v Škednju ni bila številčno najbolj obiskana, je pa postregla z vsemi nujnimi dirkaškimi elementi: atraktivnimi skoki in prehitevanji, gledalci so bili priča vročekrvnemu obračunu med Urbasom in Grušovnikom, ki sta se zapletla na enem od ovinkov, počivali pa niso niti reševalci, a k sreči je Škedenj nekaj tekmovalcem za spomin pustil le modrice in odrgnine.

KATANEC-2

Dirko so otvorili veterani obeh kategorij, sledili so jim amaterji, njim nato najmlajši z Jako Peklajem na čelu in tako naprej do tokrat tekmovalno združenih kategorij MX2 R1 in R2 ter OPEN R1 in R2, ki sta bili zaradi večjega števila dirkačev na progi še posebej napeti.

V kategoriji Veterani 2 ni bilo večjih presenečenj – med starejšimi si najvišjo stopničko že tradicionalno lasti karizmatični Alojzij Fortuna (MK team Fortuna), ki je bil najhitrejši v obeh vožnjah. Uspešno za petami mu je veš čas bil drugo- in zadnje uvrščeni Branko Kavšek (AMD Šentvid pri Stični). Med mlajšimi veterani se je svoje zmage razveselil dobro razpoloženi domačin Tomaž Jankovič (AMD Slovenske Konjice), na drugo mesto je pridirkal prav tako domačin Leon Ferš, tretji je bil Alojz Vogrinc (TRK Tajfun Šport).

FORTUNA-2

Med devetimi zagrizeni amaterji je bil na prašni progi nepremagljiv Tadej Sedar, na stopničke sta stopila še Patrik Kovač in Boštjan Milat, trije KTM-omovci, ki bodo po njihovih predstavah sodeč kmalu prestopili v višjo kategorijo.

AMATER-2

V najštevilčnejši kategoriji R3, kjer se je s startne rampe pognalo na progo 13 srečnih tekmovalcev, je bil najbolje razpoložen Jan Švab (AMD Radovljica). Drugo in tretje mesto sta si zaslužila Luka Frigelj (AMD Brežice) in domačin Žan Žaler.

R3-2

Prva tri mesta kategorije Junior 50 so si razdelili trije veliki talenti, ki jih imajo stopničke rade: Jaka Peklaj,(AMD Šentvid pri Stični), Žiga Grebenc (MSK Nostranjska) in domači as Tadej Škratek. V kategoriji Junior 65 je bilo tokrat pet pogumnih tekmovalcev – na stopničke so stopili Gal Hauptman (AMD Šentvid pri Stični), gost s sosednje Hrvaške Matija Šterpin in Jaka Osek (TRK Tajkun Šport).

50 junior-2

V kategoriji do 85 kubičnih centimetrov smo navijali za 7 tekmovalcev. Dvakrat najhitrejši je bil Matevž Robek (MK Fire Group), ki mu je poligon Škedenj očitno pisan na kožo, saj je tu dobil že prvo dirko v sezoni, dobro pa sta mu kljubovala ekipni kolega Gašper Polajžer na drugem in Žiga Rovtar na tretjem mestu (A.B.C. Sport Klub).

85-2

V tekmovalnem razredu MX2, ki združuje 250 kubične štiritaktne in 125 kubične dvotaktne agregate, se je tega lepega vročega poletnega dne pognalo na stezo 17 tekmovalcev kategorij R1 in R2. Občinstvo je oživelo, saj so tekmovalci te kategorije še posebej razgreti, kot je to običajno v formuli 2 ali v nižjih kategorijah Moto GP. V kategoriji R2 so bili najhitrejši domačin Matic Šket, Jan Kralj iz AMD Orehova vas in Tadej Dolinar (AMD Trbovlje). V za spoznanje višji kategoriji R1, kjer tekmujejo že bolj izkušeni tekmovalci, so slavili borbeni Miha Bubnič (AMD Beli Kamen), domačin Andrej Zdovc in Jaka Završan (AMD Trebnje). Vsi trije bodo zagotovo kmalu krojili vrh najvišje kategorije Open.

In zdaj smo tu, v kraljevski kategoriji OPEN, ki jo na vsaki dirki najbolj nestrpno pričakujemo gledalci in novinarji. Tako kot v razredu MX2 so skupaj startali tekmovalci kategorij R1 in R2. V kategoriji R2 je bil najboljši Matic Žitnik iz AMD Brežice, sledil mu je zmagovalec dirke v Orehovi vasi Chris Sosolič (Motokros društvo Brda), na tretje mesto pa je pridirkal Sosoličev moštveni kolega Rok Mavrič.

MX2 R2-2

V najvišji kategoriji R1 je prepričljivo zmagal v obeh vožnjah najhitrejši Luka Kutnar (ŠD Kegeljček) s Husqvarno. Na drugo mesto je na koncu pripadlo Ianu Oskarju Katancu s Kawasakijem, ki je del druge vožnje tudi vodil, na tretjem mestu pa je to zaradi tropske vročine naporno dirko zaključil Rok Virant na Hondi (AMD Šentvid pri Stični). Četrti je bil temperamentni Matjaž Grušovnik, peti Borut Koščak, zmagovalec dirke v Orehovi vasi, šesti Theo Urbas in sedmi Dušan Rosseto.

KUTNAR-2

Že prihodnji konec tedna, natančneje 6.9., se bodo naši najboljši motokrosisti pomerili na dirki za državno prvenstvo v Dolini pod Kalom, pokalno prvenstvo pa se znova vrača na slovenski MX zemljevid 11. oktobra v Prilipah.

Če povzamemo: imeli smo prelepo dirkaško nedeljo! Zmagovalci: Kutnar v Škednju, Gajser v Assnu in Rossi v Silverstonu. Motociklizem je zakon!

Celotne rezultate si lahko ogledate na www.speed-timing.hr, novice, koledar dirk ter druge koristne informacije pa dobite na sport.amzs.si!