Na Saškem izgradnja Porschejeve tovarne

Aktualno

Dosežen je naslednji etapni cilj: le slabo leto potem, ko je bil položen temeljni kamen, so v družbi Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG že proslavili likof za lakirnico v sklopu njihove tovarne v Leipzigu. Na okrog 60.000 kvadratnih metrih nastaja eden najsodobnejših obratov za lakiranje na svetu.

Dosežen je naslednji etapni cilj: le slabo leto potem, ko je bil položen temeljni kamen, so v družbi Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG že proslavili likof za lakirnico v sklopu njihove tovarne v Leipzigu.
 

Na okrog 60.000 kvadratnih metrih nastaja eden najsodobnejših obratov za lakiranje na svetu, ki je obenem tudi del največjega gradbenega projekta v zgodovini Porscheja: gre za širitev njihove tovarne na Saškem, ki bo tako pokrivala celoten proizvodni proces, vključno z lastno proizvodnjo karoserij in lastno lakirnico, in kjer bodo izdelovali novo modelsko serijo Macan.

C648A740-5D2D-11E1-9CE4-199C65B94067
 
“Ta gradnja je veličastna v več pogledih. V rekordnem času bo na proizvodni površini, veliki za osem nogometnih igrišč, nastala lakirnica, ki bo na okoljskem področju postavila nove standarde. To je zelo pomembna naložba v tukajšnjo tovarno, ki pomeni pomemben gospodarski prispevek za celotno regijo in ki tlakuje pot Porschejevi strategiji rasti,” je Wolfgang Leimgruber, direktor proizvodnje v družbi Porsche AG, povedal na likofu v Leipzigu, potem ko so slavnostno privili zadnji jekleni nosilec za strešno konstrukcijo. 
 
Okrog 113.000 ton betona je bilo potrebnega za konstrukcijska dela na novi lakirnici, ki bo dolga več kot 360 metrov, široka 72 metrov in visoka 30 metrov – to bo objekt, ki se bo gladko in skladno vključil v arhitekturno zasnovo tovarne v Leipzigu. “Gradbena dela potekajo natančno v skladu s časovnim načrtom,” je nadaljeval Wolfgang Leimgruber. “Vse moči so usmerjene v to, da bi proizvodnja novega Macana lahko stekla pravočasno in z najboljšo, značilno Porschejevo kakovostjo konec leta 2013.”
 
V naslednjih tednih bodo v celoti zaprli fasado nove lakirnice. Potem se bodo začela notranja gradbena dela in vgradnja lakirne tehnike, ki naj bi začela obratovati poleti 2013. Karoserije novega Macana, ki jih bodo izdelali v leipziški karosernici, bodo na več nivojih speljane skozi večstopenjski postopek lakiranja – ki bo v skladu z najsodobnejšimi dognanji s področja trajnostnega delovanja. Tako bodo na primer vgradili popolnoma nov izločevalni sistem za lakirno meglico. S tem suhim postopkom izločanja na osnovi kamene volne in z naknadnim kemičnim čiščenjem odpadnega zraka je mogoče izpuste topil v procesu lakiranja zmanjšati na minimum. Edinstvena bo tudi uporaba odpadne toplote iz proizvodnje elektrike v elektrarni na lesne sekance. Ta elektrarna na biomaso bo lakirnico z do 80 % potrebne toplote oskrbovala iz naravnih virov.
 
D820FA56-321D-11E2-8381-E7A465B94067
 
“Porsche s širitvijo tovarne v Leipzigu ne kaže samo svoje podpore varovanju okolja, temveč bo nedvomno pomagal tudi ljudem v tej regiji. Z razširitvijo tovarne bo odprtih 1000 novih delovnih mest,” je v svojem nagovoru pred več kot 800 gosti poudaril Siegfried Bülow, glavni poslovodni direktor družbe Porsche Leipzig GmbH.