Na cesto zapeljal milijonti hibridni Lexus

Zanimivosti

V družbi Lexus International so objavili, da so prodali več kot milijon hibridnih vozil, odkar se je aprila leta 2005 začela prodaja prvega hibridnega luksuznega avtomobila, modela RX 400h. Ta mejnik so počastili tako, da je milijonto Lexusovo hibridno vozilo, NX 300h, italijanskemu kupcu, G. Aldu Pirronelliju v Milanu predal Alain Uyttenhoven, vodja družbe Lexus […]

V družbi Lexus International so objavili, da so prodali več kot milijon hibridnih vozil, odkar se je aprila leta 2005 začela prodaja prvega hibridnega luksuznega avtomobila, modela RX 400h. Ta mejnik so počastili tako, da je milijonto Lexusovo hibridno vozilo, NX 300h, italijanskemu kupcu, G. Aldu Pirronelliju v Milanu predal Alain Uyttenhoven, vodja družbe Lexus Europe.

Pri pionirju tehnologije polnega hibrida Lexus so aprila 2005 predstavili svoj prvi polni hibridni model in prvi prestižni športni terenec s polnim hibridnim pogonom, model RX 400h. Svojo hibridno ponudbo so postopoma dopolnili, najprej s prvo luksuzno hibridno limuzino GS 450h leta 2006, naslednje leto pa še z najmočnejšo limuzino s polnim hibridnim pogonom, modelom LS 600h. Leta 2011 je sledil luksuzni kompaktni model CT 200h, v letu 2014 pa še prvi luksuzni križanec srednje velikosti, model NX 300h. Konec leta 2015 so začeli s prodajo modela RC 300h, prvega luksuznega športnega kupeja s polnim hibridnim pogonom. Danes je pri Lexusu naprodaj deset polnih hibridnih modelov, s čimer ima luksuzna znamka najširšo paleto polnih hibridov.

Evropa je za Lexus ključna hibridna regija, saj je največji svetovni trg za hibridna vozila. Leta 2015 je bilo 64 odstotkov vseh Lexusovih v Evropi prodanih avtomobilov hibridnih, v Zahodni Evropi pa je bilo takšnih celo 95 odstotkov avtomobilov. V Evropi je Lexus daleč največja luksuzna znamka hibridnih avtomobilov, saj ima več kot 45-odstotni tržni delež oziroma 77-odstotnega, če vštejemo še priključne hibride.

V začetku letošnjega leta so pri Lexusu predstavili svoj najnovejši polni hibridni model, LC 500h, ki je opremljen s športno tehnologijo polnega hibridnega pogona nove generacije, ki so jo poimenovali večstopenjski hibridni sistem MSHS. (Multi Stage Hybrid System). Tehnologija MSHS še bolj izpostavi prednosti hibridnega pogona, saj nudi še več moči, boljše pospeške in oprijem ter večji izkoristek. Model LC 500h bo v prodajne salone zapeljal spomladi leta 2017.