MINI Rally 2013 – prav poseben reli

Avtomobilizem, Slovenija, Šport

Avtomobili znamke MINI so ena najbolj prepoznavnih britanskih avtomobilskih ikon. Brez dvoma je MINI več kot samo avtomobil. Je legenda. Si gospoda Beana sploh lahko zamislite v kateremkoli drugem prevoznem sredstvu?

Avtomobili znamke MINI so ena najbolj prepoznavnih britanskih avtomobilskih ikon. Brez dvoma je MINI več kot samo avtomobil. Je legenda. Si gospoda Beana sploh lahko zamislite v kateremkoli drugem prevoznem sredstvu?  Pa Veliko Britanijo na sploh?

MINI pooseblja tudi  vznemirjenje, mladostni duh, dinamičnost in športnost. Tekmovanje v reliju mu je pisano na kožo. In zato so se Britansko veleposlaništvo v Ljubljani skupaj s podjetjem BMW Group Slovenija in društvom S Rally domislili prav posebnega tekmovanja – MINI Rally 2013.

In kaj je tako posebnega pri tem reliju? Predvsem poudarek na druženju. Poleg tega pa bodo udeleženci relija uživali v zabavnih tematsko obarvanih nalogah in vožnji z MINI vozili. 

mini 100 let 2013»Ko sva se z njegovo ekscelenco veleposlanikom Velike Britanije v Sloveniji, Andrewom Pageom, pogovarjala, kaj edinstvenega bi lahko organizirali z MINI-ji, ki jih je veleposlaništvo dobilo v uporabo za kampanjo This is GREAT Britain, mi je ves čas po glavi šla besedica ‘reli’. Ta besedica pa v osnovi pomeni druženje. In zamisel za prireditev je potem prišla kar sama od sebe. Lahko naredimo reli, kjer ljudje vozijo, obenem pa vanj vnesemo še duh prvotnega pomena besede. Tako je nastala ideja za tekmovanje ekip z avtomobili MINI, ki bo vključevala tudi turistično noto. Poklical sem prijatelje iz mednarodne avtomobilske zveze FIA in kluba Automobile Club de Monaco in se pozanimal, ali je že kdo pripravil kakšno podobno prireditev. Hitro mi je postalo jasno, da bo to prva taka prireditev na svetu«, je povedal organizator tekmovanja Primož Lemež. Idejo so z navdušenjem podprli v BMW Group Slovenija in generalni direktor Lothar Schupet je bil takoj odločen, da bodo tekmovali z ekipo. Enako prepričan v uspeh je bil tudi britanski veleposlanik Andrew Page, ki bo vodil britansko ekipo.

Tekmovalno ekipo sestavlja 6 tekmovalcev. Ti tvorijo tri posadke po dva člana, vsaka posadka pa prevozi eno od skupaj treh etap. Od Ljubljane do Lipice, od Lipice do Zemona, nazadnje pa še od Zemona do Bleda. Tam bo potekala podelitev priznanj in zabavna prireditev. Udeležencem relija se ne bo potrebno soočiti samo z vožnjo, uspešno bodo morali izpolniti tudi ne-vozniške naloge. Te so za enkrat še skrivnost, a nedvomno bodo zabavne, hkrati pa ne preveč enostavne.

mini tri generacije 2013Prireditev bo tudi preizkus v ekonomični vožnji. Vsaka ekipa bo dobila dva avtomobila. Z enim bodo tekmovali, drugi pa bo za prevoz od točke A do točke B namenjen preostalim članom ekipe. Ena od najpomembnejših nalog bo čim manjša poraba goriva v obeh avtomobilih. Tako, kot vse ostale naloge, bo tudi ta spretnost točkovana po principu kot ga poznamo v Formuli 1. Zmagovalec torej prejme 25 točk, deseto uvrščeni pa eno točko. Poudariti je potrebno, da pri tej prireditvi nikakor ne gre za pravo dirkanje, saj bodo povprečne hitrosti daleč od dovoljenih z omejitvami. Tako se bo poskušalo vse udeležence še malo izobraziti, kako porabiti čim manj goriva in kako se lahko tudi z zmerno vožnjo daleč in hitro pride. Seveda bodo morali udeleženci upoštevati vsa cestno-prometna pravila.

Reli bo potekal v petek, 30. avgusta 2013, start pa bo izpred Mestne hiše v Ljubljani, kjer bo tekmovalce pozdravil župan Zoran Janković. Prvi MINI bo krenil na pot ob 9.31. Število ekip je omejeno.