Mini objavil dirkaško zasedbo za Dakar 2016

Avtomobilizem, Reli, Šport

Reli Dakar je terenska preizkušnja vseh preizkušenj, saj velja za najzahtevnejšo avtomobilsko dirko na svetu. Navkljub strah vzbujajočem slovesu tekmovanja pa je Mini z Mini All4 Racing vknjižil štiri (2012-2015) zaporedne zmage na Dakarju, sedaj pa je pripravljen s konkurenco pomesti še petič zapovrstjo. Mini je pohod na vrh reli sveta v letu 2016 že začel […]

Reli Dakar je terenska preizkušnja vseh preizkušenj, saj velja za najzahtevnejšo avtomobilsko dirko na svetu. Navkljub strah vzbujajočem slovesu tekmovanja pa je Mini z Mini All4 Racing vknjižil štiri (2012-2015) zaporedne zmage na Dakarju, sedaj pa je pripravljen s konkurenco pomesti še petič zapovrstjo. Mini je pohod na vrh reli sveta v letu 2016 že začel z objavo začetne postave 12 moštev Mini All4 Racing.

Odkar je okoli leta 1961 John Cooper iz originalnega Mini razvil reli projektile Mini Cooper 997, je Mini stalnica v mednarodnih reli preizkušnjah in seveda sinonim za zmagoslavje.

Danes Mini sledi tej tradiciji svetovnega dirkalnega uspeha s svojim Mini All4 Racing. Podobno kot originalni Mini Cooper je Mini s svojim Mini All4 Racing postal simbol avtomobilskih dirk prek stalne dominacije na svetovnih reli preizkušnjah in prvenstvih. Eno izmed tovrstnih tekmovanj je reli Dakar.

Mini se bo z najzahtevnejšo terensko dirko v reli koledarju – dvotedenskem vzdržljivostnem maratonu avtomobilov in posadk – zopet spopadel s svojimi dirkaško preizkušenimi modeli Mini All4 Racing.

Ekipa X-raid Team start relija Dakar začela s štirimi moštvi Mini All4 Racing. Moštva bodo sestavljali visoko zmogljivi in poklicni vozniki in sovozniki, vsi priznani mojstri v svetu avtomobilskega relija – in vsi pripravljeni, da Mini v svoje vitrine pospravi še peti naslov zmagovalca relija Dakar.

Nasser Al-Attiyah (Katar) in dolgoletni sovoznik Mathieu Baumel (Francija) sta branilca naslova, potem ko sta se na vrh odra za zmagovalca povzpela na reliju Dakar 2015. “Za slavje na Dakarju,” je dejal Al-Attiyah, “potrebuješ srečo, dobro moštvo in dobrega sovoznika – obenem pa zmaga zahteva trdo delo. Mini All4 Racing je zelo dober dirkalnik, saj je osvojil štiri naslove Dakar. Moj cilj je vnovična zmaga.”

Al Attiyah in Baumel

Al-Attiyah in Baumel

Španski zvezdnik, Joan “Nani” Roma je nekdanji zmagovalec preizkušnje reli Dakar tako v avtomobilu kot na motociklu. Skupaj z rojakom Alexom Haro imata ogromno izkušenj. Vseeno pa si Roma, kot vselej, želi zmagati… “Vsak Dakar je edinstvenega,” je dejal Roma. “Po 20 Dakarjih je dirka še vedno nekaj posebnega – vedno se najdejo lepi trenutki, vseeno pa je najlepše zmagati.”

Roma-Haro

Roma-Hara

Argentinski duo Orlando Terranova in Bernardo “Ronnie” Graue sestavljata tretjo uradno ekipo, ki ima z Dakarjem prav tako bogate izkušnje – več kot 15 let, vključno na motociklih, štirikolesnikih in seveda v Mini All4 Racing. “Mini All4 Racing je zelo zmogljiv avtomobil,” je dejal Terranova. “Njegova kakovost je neverjetna. Motor je izvrsten – omogoča hitro vožnjo po sipinah, na odprtih področjih in na različnih reli podlagah, to pa daje Mini All4 Racing prednost.”

Terranova-Graue

Terranova-Graue

Mikko Hirvonen (Finska) je nekdanji strokovnjak za svetovna reli prvenstva, ki se je vrnil iz pokoja, da bi se z Mini All4 zaradi izziva, ki ga predstavlja dirka, pomeril na Dakarju. Njegov sovoznik, ki se na Dakarju preizkuša prvič, je zelo cenjen in izkušen Francoz Michel Périn. Hirvonen je tako komentiral svojo pot do Dakarja: “Ko mi je Mini ponudil priložnost, da z izkušeno ekipo X-raid preizkusim Mini All4 Racing, sem jo seveda zgrabil – Dakar je eden izmed ultimativnih avtomobilskih izzivov.”

Hirvonen in

Perin in Hirvonen

Preostalih osem posadk Mini All4 Racing v borbi za zmagovalni oder na reliju Dakar 2016 so zasebna moštva iz vseh koncev sveta. Evropa, Južna Amerika, Kitajska – kombinirane posadke Mini All4 Racing zastopajo 13 držav in poudarjajo potrebo po dirkalni zanesljivosti in zmogljivosti Mini All4 Racing – kot je bila izkazana na reliju Dakar 2015, ko je Mini All4 Racing zasedel štiri od prvih petim mest.

Prek celotnega leta 2015 je Britanec Harry Hunt kot najmlajši član zasedbe Mini All4 Racing dokazoval sovjo dirkaško zrelost. Kot vozniku zasebnega moštva in ambasadorju za Mini v Združenem kraljestvu se bo Huntu pridružil dirkalni partner Andreas Schulz iz Nemčije. Ta tandem jasno izkazuje svetovno priljubljenost Mini All4 Racing na reli preizkušnjah in, podobno kot ostala zasebna moštva, bo tudi na to moštvo potrebno računati.

Hunt-Schulz

Hunt-Schulz

Kitajsko moštvo Perfect China Health 100 Yong Team je naslednja tovrstna zasebna posadka Mini All4 Racing, ki se bo udeležila Dakarja. Čeprav je bila Kitajska v reli športu že povezana z Mini in Mini All4 Racing, pa bo na reliju Dakar 2016 prvič sodelovala voznica iz Kitajske. Guo Meiling, nenavadno poslovno žensko iz Kitajske, bo v kokpitu Mini All4 Racing kot sovoznik spremljal Min Liao.

Avtomobili Mini All4 Racing, ki se bodo potegovali za zmago na reliju Dakar 2016, so od lanskega leta še bolj dodelani. Prek celotnega leta 2015 so posadke Mini All4 Racing skupaj z X-raid (Nemčija), snovalci Mini All4 Racing, razvijali avtomobile na testiranjih in v dejanskih dirkalnih razmerah. Rezultat tega je uspešna ubranitev naslova v svetovnem pokalu v cross-countryu (FIA Cross Country Rally World Cup).

Panseri-Malysz

Panseri-Malysz

Do relija Dakar 2016 (2-16 januar), s katerim se začne cross-country sezona, je sedaj še manj kot dva meseca. Znova je organizator relija Dakar zastavil zahtevno traso, kjer morata človek in stroj premagati neverjetne razdalje raznolikih pokrajin in masivov Argentine in Bolivije.

2016 Dakar Rally MINI ALL4 Racing zasedbe

Voznik Sovoznik Ekipa
Nasser Al-Attiyah (Katar) Mathieu Baumel (Francija) X-raid Team
Joan “Nani” Roma (Španija) Alex Haro (Španija) X-raid Team
Orlando Terranova (Argentina) Bernardo “Ronnie” Graue (Argentina) X-raid Team
Mikko Hirvonen (Finska) Michel Périn (Francija) X-raid Team
 
Erik van Loon (Nizozemska) Wouter Rosegaar (Nizozemska) Van Loon Racing
Adam Malysz (Poljska) Xavier Panseri (Francija) ORLEN Team
Jakub “Kuba” Przygonski (Poljska) Andrei Rudnitski (Belorusija) ORLEN Team
Harry Hunt (Velika Britanija) Andreas Schulz (Nemčija) X-raid Team
Boris Garafulic (Čile) Filipe Palmeiro (Portugalska) X-raid Team
Nazareno Lopez (Argentina) Sergio Lafuente (Urugvaj) X-raid Team
Stephan Schott (Nemčija) Holm Schmidt (Nemčija) X-raid Team
Guo Meiling (Kitajska) Min Liao (Kitajska) Perfect China Health 100 Yong Team