Mercedes-Benz C220 Bluetec

Mercedes-Benz, Testi

Novi razred C prav hitro navduši tudi tiste, ki nikoli do sedaj niso prisegali na to znamko. Nova generacija, ki je plod dela Roberta Lešnika in ekipe, z eleganco in prefinjenimi materiali nakazuje, v kakšnih avtomobilih se bomo vozili v prihodnje in kakšni materiali bodo krasili notranjosti.  S predstavitvijo razreda S je Mercedes napovedal hud […]

Podobnosti z razredom S ne skriva.

Novi razred C prav hitro navduši tudi tiste, ki nikoli do sedaj niso prisegali na to znamko. Nova generacija, ki je plod dela Roberta Lešnika in ekipe, z eleganco in prefinjenimi materiali nakazuje, v kakšnih avtomobilih se bomo vozili v prihodnje in kakšni materiali bodo krasili notranjosti. 

S predstavitvijo razreda S je Mercedes napovedal hud boj s konkurenti. Svojo najprepričljivejšo lastnost – udobje, so želeli postaviti na novo raven in glede na poslovne rezultate in dobičke jim očitno več kot uspeva. Razred C nadaljuje tradicijo in ostaja “Baby S” oz pomanjšan razred S.

Podobnosti z razredom S ne skriva.

Podobnosti z razredom S ne skriva.

O zunanjosti in njeni filozofiji pri Mercedesu smo že velikokrat pisali. Najuspešnejši slovenski avtomobilski oblikovalec Robert Lešnik, je namreč vodja zunanje podobe vozil Mercedes-Benz. Lahko rečemo, da mu je uspelo narediti pravi preporod znamke. Veliko oblikovalskih rešitev namreč iščejo znotraj bogate zgodovine. Razred C se tako oblikovno zelo približa razredu S, sploh v različici Exclusive, ki ima na motornem pokrovu zvezdo. Kot je to za Mercedes v navadi.

Notranjost je področje, kjer je razred C zarisal smernice za priihodnost.

Notranjost je področje, kjer je razred C zarisal smernice za priihodnost.

Področje, kjer avtomobil zagotovo najbolj navduši je notranjost. Pri Mercedesu so izbrali prestižne materiale (usnje, aluminij, pravi les, alkantara) in jih simpatično zapakirali skupaj. Osrednji del armaturne plošče je velik zaslon, ki je hkrati tudi največji v razredu. Vse skupaj izgleda kot velik iPad, ki je pritrjen v armaturno ploščo. Preko vrtljivega gumba ali po novem tudi ploščice, ki je občutljiva na dotik, upravljamo celoten avtomobil. Število gumbov je močno minimalizirano.

Med vožnjo lahko uporabljamo tudi osveževalec prostora. Osveževalcev smo videli že kar nekaj, vendar ta je res narejen z občutkom za detajle, je osvetljen in se nahaja v sovoznikovem predalu. Dišave lahko izbiramo in so res prijetna popestritev. Vožnja je tradicionalno udobna in potniki so močno zvočno izolirani. Takšno zvočno izoliranosti bi si želeli prav v vsakem avtomobilu.

Izpuhi so na zadku le še narisani. Aerodinamika kroji sodobne avtomobilske smernice.

Izpuhi so na zadku le še narisani. Aerodinamika kroji sodobne avtomobilske smernice.

Motor je že stari znanec. Odslej z oznako Bluetec je naslednik legenarnega 220 CDI. Navdušuje z res majhno porabo goriva. Pri relacijski vožnji smo zlahka dosegli porabo nekaj več kot 5 litrov, kar je za ta avtomobilski razred odlično. V mestu pa je bila poraba liter višja. Avtomatski menjalnik svoje delo opravlja odlično. Prestavljanje je skoraj mehko, na željo tudi športno. Morda je v primerjavi z “bavarskim” manj agresiven.

Detajli in izbrani materiali. Občutek razkošja je zagotovljen.

Detajli in izbrani materiali. Občutek razkošja je zagotovljen.

Razred C se na trgu bojuje z uspešno serijo 3 in Audijem A4. Tokrat je lestvico postavil zelo visoko in konkurenta sta verjetno precej na trnih. Prav zanimivo bo opazovati, kako se bosta odzvala na res skokovit napredek, ki ga je razred C doživel iz prejšnje v to generacijo. Cena? V premijskem razredu se o tem že dolgo več ne razpravlja. Vse je namreč odvisno od globine vaše denarnice in osebnih želja.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Mercedes-Benz C220 Bluetac si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

Zanesljivost, najpogostejše napake in okvare Mercedes-Benz razred C si lahko ogledate na AvtoNasveti.com

Foto: Anej Ferko
_______

Podatki:
Motor / menjalnik: 2.2 dizelski motor (150kW/204 KM, 500 Nm) / 7 st. avtomatski
Poraba po ECE: 4,5 / 3,5 / 5,5 l/100 l (CO2: 117-109 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 233 km/h / 7,8 s
Dolžina / širina / višina: 4.686 mm / 1.810 mm / višina 1.442 mm
Medosna razdalja: 2.840 mm
Masa praznega vozila: 1.550 kg
Posoda za gorivo: 59 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 480 l

Osnovna cena vozila (C180): 32.500 EUR
Osnovna cena testnega modela: 37.210 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo in vključenim popustom: 55.046 EUR
Dodatna oprema: aktivni parkirni asistent, vkljucno PARKTRONIC, zadnja deljiva klop, 40/20/40, PRE-SAFE sistem, paket odlagališc, brisalnik vetr. stekla s padavinskim senzorjem, samodejni menjalnik 7G-TRONIC PLUS
tempomat z variabilnim omejevalnikom hitrosti, COMAND Online, * 581 – samodejna klimatizacija THERMOTRONIC, imitacija usnja ARTICO/DINAMICA/blago, sivo/modro, prilagodljive dolge luci Plus LED inteligentni sistem luci, zašcitna embalaža vozila, paladijevo srebrna, kovinska, gretje prednjih sedežev, * 875 – ogrevan sistem za pranje stekel, paket luci, vecja posoda za gorivo, stikalo AGILITY SELECT , jopic,PP,nulti,priprava vozila,tepihi), paket AIR-BALANCE, notranjost EXCLUSIVE, zunanjost EXCLUSIVE, paket ogledal, paket komfortnih sedežev.