Mazda6 osvojila Auto Bild Design 2013

Aktualno

Glasovi bralcev AUTO BILD-a so bili jasni – avto z najbolj privlačnim dizajnom v kategoriji “Mid and Full-Sized” je nova Mazda6. Okoli 200.000 bralcev  AUTO BILD-ovih revij v 15. državah je izbiralo najlepši avto v Evropi v posameznih segmentih. S 23,1 odstotka vseh glasov je Mazda6 za sabo pustila Maserati Quattroporte (19,1 odstotka) in Mercedes […]

Glasovi bralcev AUTO BILD-a so bili jasni – avto z najbolj privlačnim dizajnom v kategoriji “Mid and Full-Sized” je nova Mazda6. Okoli 200.000 bralcev  AUTO BILD-ovih revij v 15. državah je izbiralo najlepši avto v Evropi v posameznih segmentih. S 23,1 odstotka vseh glasov je Mazda6 za sabo pustila Maserati Quattroporte (19,1 odstotka) in Mercedes razreda E (13,1 odstotka) ter tako osvojila AUTO BILD Design Award 2013.

Dizajn nove Mazde6 je KODO v svoji najbolj čisti obliki. Oba, limuzina in karavan združujeta lahkoto gibanja z uporabnostjo. Izrazite karoserijske linije dajejo različne barvne učinke glede na to, kako svetloba pada na avto – še posebej, če je Mazda6 pobarvana s posebnim Soul Red Metallic lakom.

Japonski avtomobilski proizvajalec je tako omenjeno nagrado odnesel domov že drugo leto zapored, saj je lani v kategoriji “SUV, Van and All-Wheel” slavila Mazda CX-5.

Japonski avtomobilski proizvajalec je tako omenjeno nagrado odnesel domov že drugo leto zapored, saj je lani v kategoriji “SUV, Van and All-Wheel” slavila Mazda CX-5.

Silhueto avtomobila označuje nazaj pomaknjena potniška kabina in izraziti blatniki, ki obkrožajo do 19-palčna kolesa. Na sprednjem delu prevladuje nova značilna  Mazdina maska in dinamično oblikovani elementi dnevnih LED luči. Na zadku avtomobila se z zadnjimi lučmi, oblikovanimi kot stilizirano krilo, zaokroža dizajn sprednjih luči. Rob se nadaljuje s kromiranim pasom in zaključuje v značilne stranske površine, ki sestavljajo dinamično obliko zadnjega dela.

Harmonija kot glavni oblikovalski motiv

Najvažnejše oblikovalsko vodilo nove Mazde6 je harmonija – med zunanjostjo in notranjostjo, med dinamično obliko karoserije in njeno prostorno notranjostjo, med vedno razpoložljivo močjo in izjemno učinkovitostjo porabe goriva. Kot zadnji izdelek v razvojno naravnanem Mazdinem trajnostnem Zoom-Zoom programu za razvoj okolju prijaznih vozil, dosega Mazda6 najboljše vrednosti pri porabi goriva in emisijah, zahvaljujoč inovativni SKYACTIV tehnologiji. Poraba goriva pri 4,87 metra dolgi Mazdi6 sedan – s 110 kW/150 KM, 2.2-litrskim SKYACTIV-D dizelskim motorjem z i-ELOOP sistemom za  regeneracijo energije,  je samo 3.9 litrov na 100 km (kombinirano) in izpustom le 104 g CO2/km, kar je med najboljšimi v segmentu. Čisti dizelski motor z izjemno nizkim kompresijskim razmerjem 14:1 je na voljo tudi s 129 kW/175 KM. Oba izpolnjujeta emisijski standard Euro6, brez uporabe drage naknadne obdelave izpušnih plinov z AdBlue.

Najmočnejšo Mazdo6 poganja 2.5-litrski SKYACTIV-G bencinski motor z neposrednim vbrizgavanjem, ki razvije 141 kW/192 KM*. Poleg tega je visokokompresijski 2-litrski SKYACTIV-G bencinski motor na voljo v dveh različicah glede moči: s 107 kW/145 KM in 121 kW/165 KM. Vse bencinske motorje odlikuje zvezen razvoj moči in osupljivo nizka poraba goriva. Na primer: 2,0-litrska vrazličica s 107kW/145 KM porabi samo  5,5 litra na 100 km (kombinirano) in izpušča samo 129 g CO2/km.

Mazdo6 pa smo predebatirali tudi že na našem forumu Avtomobilizem in F1.