Mazda6 2.0i Attraction karavan

Mazda, Testi

Mazda6 je v zadnji generaciji naredila velik korak naprej in na mnogih področjih postavila standarde v svojem razredu. Tokrat smo testirali karavansko različico.

Mazda 6

Mazda6 je v zadnji generaciji naredila velik korak naprej in na mnogih področjih postavila standarde v svojem razredu. Tokrat smo testirali karavansko različico. 

Poletno navdušenje nad Mazdo6 je v svojem testu že dodobra razkril Iztok. Sam lahko rečem, da je Mazda6 eno najlepših presenečenj lanskega leta in s svojim elegantnim oblikovanjem izgleda naravnost čudovito. Sploh, ko je odeta v posebno kovinsko barvo z dodatnim lakiranjem. Ta še posebej poudari njene linije.

Mazda6 karavan

Zunanjem oblikovalcem je potrebno pri tem izdelku samo čestitati. Mazda je našla svojo identiteto. Sprednji del je izrazit in maska se podaljša v žaromete s kromirano letvijo, ki daje avtomobilu luksuzni pridih. Žarometi s projekcijsko lečo in ksenonsko tehnologijo poskrbijo za markanten videz. Bočne linije so izrazite. Sploh linija nad prednjim odbijačem je agresivna a se hkrati elegantno spušča navzdol. Nekaj podobnega je Robert Lešnik ustvaril tudi pri Mercedesu razreda S. Avtomobil iz boka tako spominja na legendarna trideseta, ko se je linija spuščala za prednjim kolesom in tako odlično udejanja gibanje geparda v premikanju, kar je Mazda s tem avtomobilom tudi želela pokazati. Sploh si ne predstavljam Mazde6 v drugačni barvi kot rdeči.

Limuzina ali karavan? To je sedaj vprašanje.

Limuzina ali karavan? To je sedaj vprašanje.

Prtljažni prostor je velik. Lahko bi rekli kar ogromen. Sprejme namreč od 522 do 1.648 litrov prtljage. Tako je idealen za vse tiste, ki potrebujejo velik prtljažni prostor, ali pa družine, ki aktivno preživljajo prosti čas. Tudi dostopanje do prtljažnika je dobro. Stekla so od B stebrička dalje dodatno zatemnjena in tako poskrbijo za več diskretnosti. Okoli stekel pa linijo lepo zaokroža kromirana letev.

Mazda6 notranjost

Notranjost je zgledno urejena in pregledna. Če želite več čustev še v notranjosti preprosto izberite najvišji paket opreme, ki vas bo razvajal z usnjem, bose ozvočenjem in podobnimi "bonbončki".

Notranjost je zgledno urejena in pregledna. Če želite več čustev še v notranjosti preprosto izberite najvišji paket opreme, ki vas bo razvajal z usnjem, bose ozvočenjem in podobnimi “bonbončki”.

Notranjost Mazde6 deluje precej “nemško urejeno”. Tukaj ni veliko prostora za čustva, ki jih buri zunanjost. Za razliko od testa limuzine (najvišja oprema Revolution) smo imeli tokrat pri karavanski različici nivo opreme Attraction. Materiali v notranjosti so odlični. Obrobe zračnikov so opremljene z aluminijem, ravno tako aluminij krasi spodnji del volanskega obroča. Na volanu najdemo tipke za upravljanje radija, tempomata in komunikacijo s telefonom. Letev z videzom klavirskega laka pa ločuje zgornji in spodnji del armaturne plošče. Osrednji del zavzema mulitimedijska naprava z zaslonom na dotik. Radio je preprost za uporabo in se ga lahko upravlja tudi preko kolesca za menjalnikom. Tako je poskrbljeno tako za ljubitelje dotikanja, kot tiste, ki z vrtenjem kolesca radi upravljajo cel avtomobil. Celo podobo morda le malce poslabša klasična ročna zavora.

Mazda 6

Že paket Attraction poskrbi, da ima avtomobil odlično varnostno opremo. Avtomobil je tako opremljen z že kar samoumevnim elektronskim sistemom nadzora stabilnosti (DSC), s sistemom za preprečevanje spodrsavanja (TCS), opozorilo zapuščanja voznega pasu (LDWS), sistemom za opozarjanje vozil v mrtvem kotu. Pohvalno se na področju varnosti obnesejo tudi inteligentni žarometi, ki osvetlitev prilagajajo vožnji. Varnostna oprema je pri mazdi6 res na visokem nivoju.

Vožnja je bila pohvaljena že pri limuzini. Inženirji so svoje delo odlično opravili. Vožnja je udobna in avto kar kliče po daljših potovanjih. Kljub zimskim pnevmatikam je v notranjosti tiho. Motor s 107 kW moči in ročnim menjalnikom je eno večjih presenečenj. Vsekakor to ni športnik, kar od njega tudi ne pričakujemo. Je pa povsem dovolj prožen, da bo povprečen voznik z njim več kot zadovoljen. Pri tem je potrebno poudariti, da gre za atmosferski motor, brez dodatne turbine, kar znižuje stroške vzdrževanja. Še najbolj pa motor preseneti poraba goriva. Ta se je v povprečju ustavila pod 7 litri. Na relaciji, pa smo doživeli kar nepredstavljivo porabo 5,7 litra. Kar je za bencinski motor res odličen rezultat. Mazda dokazuje, da lahko z varčnim bencinskim motorjem tudi privarčujemo. Vse skupaj je verjetno posledica sistema i-ELOOP, ki skrbi za izboljšanje okoljske zmogljivosti in nizko porabo goriva.

Mazda 6

Mazda6 karavan se z velikostjo, varnostno opremljenostjo in materiali upravičeno dobi pridevnik “premium”. Povsem enakovredno se lahko kosa s sijočo nemško konkurenco, kjer se spogleduje z BMW serije 5, Mercedesom razreda E in Audijem A6. Po varnosti se ji približa še Volvo V60. Med konkurente ji lahko pripišemo še Škodo Octavio oz Superb. Je zanimiva kombinacija šarma, ki ga predstavlja zunanjost in urejenosti, ki jo predstavlja notranjost.

27.000 evrov je končna cena testne mazde6. Za ta denar res dobimo velik avtomobil z veliko opreme, ki se po kakovosti izdelave in materialih suvereno spogleduje z zvezdniškimi tekmeci z nemškim poreklom. In ti tekmeci stanejo tudi 2x več. S svojo obliko je dovolj samosvoja, da boste z njo izstopali.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Mazda6 2.0i Attraction karavan si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

________
Podatki: 
Motor / menjalnik: 2.0 bencinski, (107kw / 146 KM, 210 Nm) / 6. st. ročni
Poraba po ECE: 5,7/ 4,2 /7,6 (CO2: 131 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 206 km/h / 9,6 sekund
Dolžina / širina / višina: 4.870/1.840/1.450 mm
Medosna razdalja: 2750 mm mm
Teža: 1294 kg
Posoda za gorivo: 62 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 522 – 1.648 l

Cena osnovnega modela (Mazda6 2.0): 21.290 EUR
Osnovna cena testnega vozila: 25.690 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 27.000 EUR
(dodatna oprema: posebna rdeča kovinska barva: 710 EUR; navigacija: 600 EUR)