Mazda3 SP G100 Challenge

Mazda, Testi, Top

Začeti test s čestitkami se ne zgodi ravno pogosto. A Mazdi je pač potrebno čestitati. Za prenovo modelne palete. Za svež pristop oblikovanju novih modelov, ki so ga pričeli z novo generacijo Mazde6. Za sodobno tehnologijo, ki gre svojo pot in deluje. Bravo Mazda.

Začeti test s čestitkami se ne zgodi ravno pogosto. A Mazdi je pač potrebno čestitati. Za temeljito in premišljeno prenovo modelne palete. Za svež pristop oblikovanju novih modelov, ki so ga pričeli z novo generacijo Mazde6. Za sodobno tehnologijo, ki gre svojo pot v primerjavi s konkurenco in deluje. Bravo Mazda.

Ko je novembra lani prišla Mazda3 na trg je o njej pisal že Anej. Da povzamem: “Oblikovalski jezik pri Mazdi se imenuje KODO, kar pomeni duša gibanja… V primerjavi s predhodnico je nova Mazda3 širša ter nižja, potniška kabina pa je še bolj ekstremno pomaknjena nazaj. Atraktivno celoto zaokrožujejo izbočeni blatniki in kolesa iz svetle aluminijeve zlitine. Poseben občutek za oblikovanje se kaže tudi v notranjosti. Že ob vstopu sredinski del merilnika utripa rdeče, kar ponazarja utripanje srca. Lep detajl, ki da slutiti, da gre za znamko, ki se ne pusti prepustiti avtomobilski sivini in vsakdanjosti.

mazda3 test 2014

Mazda3 je športna na pogled. Kot testna različica ni ravno razvajala z močjo pogonskega sklopa, vendar si bi odlično podvozje, za ta razred, želelo precej močnejše, uživaško srce.

Detajli...

Detajli…

V notranjosti pri Mazdi3 razvijalci niso preveč komplicirali. Prečiščeno armaturno ploščo in osrednjo konzolo so povzeli po večji sestri Mazdi6. Sedeži so v opremi Challenge oblečeni v kvalitetno, odporno tkanino. Sedi se dobro, postavitev sedeža omogoča tako nizko, kot visoko sedenje. Le to je zelo pomembno, ker bodo po tem avtomobilu najverjetneje segali tako starejši kot mlajši vozniki. Voznik se bo za volanom počutil športno, vse skupaj ga bo malce spominjalo na tisto sedenje v vozilih znamke BMW. Zadaj se sedi temu razredu primerno. Prtljažnik je dovolj velik, da vanj brez težav spravite skoraj sto kilskega športnika.

Super avtomobil se je v testni različici vozil z majhnim 1,5-litrskim bencinskim motorjem, ki je zelo ekonomičen sodeč po tehničnih podatkih. V mestu je tekom testa poraba znašala približno 6,1 litra 95-oktanskega bencina na sto prevoženih kilometrov. Zaradi sistema Stop&Start se v mestu ta avto počuti odlično. Avtocesta mu odgovarja vse dokler ne pričnemo te Mazde3 priganjati. V tem primeru bi si želeli močnejšo različico ali kakšno dizelsko opcijo.

Vas pritegne?

Vas pritegne?

Vsekakor pa je potrebno pohvaliti odzivnost motorja pri nizkih obratih. Mazda3 SP G100 bo navdušila povprečne uporabnike, ki si želijo ekonomičen bencinsko gnani avtomobil z nizkimi vzdrževalnimi stroški. Menjalnik je s svojimi prestavnimi razmerji primeren za udobna, ekonimična potovanja. Navdušilo me je še podvozje, ki je zelo suvereno. Krmilni mehanizem je natančen, le želel bi si manjši rajdni krog. Komaj čakam, da pride kakšna MPS različica, ker osnova je že dobra in všečna vsem, ki imajo radi dober občutek za volanom.

mazda3 test 2014

Oblikovalski slog KODO je bil uporabljen že pri Mazdi6. Opazite podobne poteze?

Avto ima 3-letno tovarniško garancijo (do 100.000km) in 2- letno podaljšano jamstvo (do 150.000km), ki je enako tovarniškemu. Velja še mobilna garancija 10 let ob rednem servisiranju, garancija proti prerjavenju 12 let ter garancija za lak 3 leta. Zakaj omenjam to? Večina kupcev namreč Mazd ne kupi za krajše časovno obdobje, ampak ravno nasprotno. S tem avtomobilom se želijo starati, odraščati. Nekako vse te naštete garancije in doslej dobre izkušnje številnih voznikov govorijo v prid Mazdam, da jim je vredno zaupati in vas ne bodo pustile na cedilu.

Debato, mnenja in vprašanja o testnem vozilu Mazda3 si lahko preberete na našem forumu Avtomobilizem in F1.

________
Podatki:
Motor / menjalnik: 1.5 G100 (74kW/100 KM, 150 Nm) / 6. st. roč.
Poraba po ECE: 5,1 / 6,6 / 4,3 l (CO2: 119 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 182 km/h / 10,8 sekund
Dolžina / širina / višina: 4460 / 1795 / 1445 mm
Medosna razdalja: 2700 mm
Teža: 1265 kg
Posoda za gorivo: 51 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 350 l

Osnovna cena (G100 Emotion): 13.990 EUR
Osnovna cena testnega modela: 16.290 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 16.740 EUR
(dodatna oprema: 450,- kovinska barva, parkirni senzorji zadaj)