Mazda v Ženevi predstavlja svoj potencial

Saloni

Mazda se na evropskih tržiščih lahko pohvali s še enim minulim zelo uspešnim letom. Kljub uspehom podjetje ne spi na lovorikah, saj je v zadnjih šestih mesecih predstavilo kar pet novih modelov, ki so na ogled tudi na 85. Mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi. Trije med njimi so popolne novosti, in sicer nova Mazda CX-3, […]

Mazda se na evropskih tržiščih lahko pohvali s še enim minulim zelo uspešnim letom. Kljub uspehom podjetje ne spi na lovorikah, saj je v zadnjih šestih mesecih predstavilo kar pet novih modelov, ki so na ogled tudi na 85. Mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi.

Trije med njimi so popolne novosti, in sicer nova Mazda CX-3, Mazda MX-5 in Mazda2, na prizorišču pa se bosta evropski javnosti predstavili tudi prenovljeni Mazda CX-5 in Mazda6.

Mazda CX-3

Z modelom CX-3 želi Mazda razburkati enega najhitreje rastočih segmentov avtomobilske industrije. Glavne značilnosti novega modela so:

  • Atraktivno KODO-oblikovanje zunanjosti,
  • Nabor tehnologij SKYACTIV za vrhunske vozne lastnosti, izjemno vodljivost in ekonomičnost na ravni hibridnih pogonskih sklopov,
  • Povezanost z internetom in napredni sistemi aktivne varnosti.

Mazda CX-3 bo na voljo s štirikolesnim pogonom nove generacije ali s pogonom na sprednji kolesni par, ki še dodatno prispeva k nizki porabi goriva. Na evropskih tržiščih na voljo v začetku poletja.

CX-3_2014_LAAS_Exterior_JP_1__jpg72

Mazda MX-5

Mazda je pri razvoju nove Mazde MX-5 želela ustvariti veliko več kot le kompakten športni avtomobil, saj je pri snovanju želela v največji možni meri upoštevati tudi filozofijo Jinba Ittai, ki pooseblja veselje do vožnje, hkrati pa velik poudarek vedno namenja tudi karakterju vozila, ki se odraža tudi skozi njegovo obliko. Navsezadnje Mazda MX-5 že desetletje in pol nakazuje, da je življenje z njo veliko bolj radoživo in pisano in da s svojim kultnim statusom že presega funkcijo prevoznega sredstva. Ob naslanjanju na bogato tradicijo in še boljšem razumevanju tistih sestavin, ki skrbijo za prijetna občutja in razvajajo čutila, so se pri Mazdi osredotočili na tri elemente:

  • Prvi izmed njih je oblika – takšna, ki razvname srce že ob prvem pogledu nanjo.
  • Drugi element snovanja nove generacije Mazde MX-5 je zagotavljanje vozniških doživljajev, ki prevzamejo vsakega voznika.
  • Tretji ključni dejavnik evolucije modela MX-5 je osvežitev roadsterskega občutja, v katerem lahko uživa vsakdo.

mx-5_2015_action

Mazda2

Nova Mazda2 v segment B prinaša napredne tehnologije SKYACTIV in oblikovalski pristop KODO in s tem vse, kar smo doslej povezovali s kompaktnimi mestnimi avtomobili, postavlja na glavo.

Tipične omejitve omenjenega segmenta, kot so skromna opremljenost, udobje in varnost, so v novi Mazdi2 na bistveno višjem nivoju zaradi uporabe naprednih tehnologij, ki omogočajo lahko, a trdno zasnovo, izjemno ekonomičnost, brezkompromisno varnost in zagotavljajo veselje do vožnje. Piko na i dajeta energična oblika in vrhunska notranjost z materiali in kakovostjo izdelavo, ki jo sicer srečamo le pri prestižnih avtomobilih višjih segmentov.

Če odštejemo ugodno ceno, se zaradi vsega zgoraj naštetega nova Mazda2 lahko uvršča med prestižnejše predstavnike v svojem segmentu, nadaljuje pa zgodbo, ki jo je pred sedmimi leti pričel aktualni model. Takrat so se pri Mazdi uprli trendu nenehnega povečevanja malčkov, ki s sabo nujno prinaša tudi večjo maso in s tem tudi porabo goriva in »dvojko« predstavili v bistveno bolj kompaktnem formatu od konkurence, kar je Mazdi2 prineslo tudi prestižno nagrado World Car of the Year 2008.

Mazda2_2015_action

Prenovljena Mazda6

Za prave admiralske ladje velja, da z leti postajajo bolj sofisticirano zrele. Prenova je Mazdi6 prinesla prav takšno sofisticirano zrelost, saj s prenovo dobiva številne dodatke, ki pritičejo njenemu statusu. Omeniti velja zaslon pred vetrobranskim steklom, nov 7-palčni zaslon na dotik in vrtljiv gumb za upravljanje s sistemom MZD Connect na dnu sredinske konzole. Novost je tudi uporaba LED-svetil spredaj in zadaj in prvič v Mazdi6 tudi štirikolesni pogon. Mazda6 premore tudi popoln nabor varnostnih sistemov i-ACTIVSENSE in še bolj prefinjeno vzmetenje za še več udobja med vožnjo.

Prenovljena Mazda CX-5

Mazdin najbolje prodajan model na evropskih tržiščih ponovno skrbi za evolucijo znamke. S prenovo je pridobile še bolj izrazito masko in ostreje zarisana svetila na zadku. V notranjosti jo prevevajo novi materiali in nekatere nove rešitve, kot je električna ročna zavora ali sistem MZD Connect s 7-palčnim zaslonom na dotik. V Mazdi CX-5 so na na delu naslednji varnostni mehanizmi: Advanced LED Headlights (ALH), Driver Attention Alert (DAA) skupaj s Smart Brake Support (SBS) in inovativnim Mazdinim Radar Cruise Control (MRCC) sistemom za pomoč pri vožnji.