Mazda MX-5 GT4 v prodaji, a le za dirkališča

Avtomobilizem, Šport

Uspehi dirkalnika Mazda MX-5 GT4 v prvenstvu Avon Tyres British GT Championship so britansko podružnico Mazde in podjetje Jota Sport pripeljali do razvoja dirkalnika za naslednjo sezono, ki bo na voljo tudi zasebnikom.

Uspehi dirkalnika Mazda MX-5 GT4 v prvenstvu Avon Tyres British GT Championship so britansko podružnico Mazde in podjetje Jota Sport pripeljali do razvoja dirkalnika za naslednjo sezono, ki bo na voljo tudi zasebnikom.
 

Mazda UK se je v letošnjem letu v prvenstvo Avon Tyres British GT Championship podala z željo po dodatnem razvoju modela MX-5 GT, s katerim so v letu 2011 uspešno nastopali v prvenstvu Britcar Production GTN Championship, prav poseben izziv pa je predstavljala prilagoditev predpisom serije GT4. Čeprav je bilo letošnje leto v prvi vrsti namenjeno spoznavanju z novimi izzivi, je že prva dirka na Nürburgringu s četrtim in petim mestom v razredu dokazala velik potencial dirkalnika.

7F18581A-F26B-11E1-826E-0E0966B94067

Mazda MX-5 GT4 je kljub svoji kompaktnosti dorasel tekmec renomiranim tekmecem iz hiš Lotus in Aston Martin, poudarja Jeremy Thomson, direktor Mazda UK. Dobro delo in prepoznaven napredek je Mazdina ekipa nadgradila s tretjim mestom na dirkališču Brands Hatch v juniju ter drugim mestom na dirki v Snettertonu in se resno vmešala v boj za najvišja mesta.

Mazda MX-5 GT4, ki jo izdeluje podjetje Jota Sport, tehta 1.000 kilogramov, za prihodnjo sezono pa bo naprodaj po ceni 125.000 GBP + DDV. Dirkalnik ima homologacijo za razred GT4, gre pa za evolucijo modela iz letošnje sezone.

Dirkalnik poganja dvolitrski prisilno polnjen štirivaljnik z oznako MZR, njegova nazivna moč pa je 237 kW (324 KM) oziroma 320 bhp. Nakup dirkalnika vključuje tehnično pomoč podjetja Jota Sport ter preskrbo z nadomestnimi deli v primeru trkov in okvar na stezi. Dirkalnik je seveda opremljen tudi z varnostno kletko po pravilih FIA-e, vrata so iz karbonskih vlaken, v standardno opremo pa sodijo tudi usmerjevalnik zračnega toka spredaj, difuzor zadaj in spojler na pokrovu prtljažnika. Iz karbonskih vlaken je tudi armaturna plošča, šeststopenjski sekvenčni menjalnik pa omogoča prestavljanje s pomočjo obvolanskih ročic.

Po mnenju Sama Hignetta, direktorja podjetja Jota Sport, je avtomobil, ki je sicer namenjen izključno dirkanju, enostavno voziti in je zato primeren tudi za ljubitelje dirkanja, ki v dirkalnik sedejo le občasno ali za podjetja, ki se ukvarjajo z dirkaškim turizmom.

Serijsko Mazdo MX-5 pa smo imeli tudi na testu, v debato na forumu Avtomobilizem in F1 se lahko vključite v temi Na testu: Mazda MX-5 1.8i Takumi.