Nov prestavni program za gasilska vozila

Aktualno, Zanimivosti

MAN odslej ponuja nov prestavni program za gasilka in interven-cijska vozila v seriji TGL in TGM. Ključna prednost novega pro-grama je hitrejše pospeševanje in krajši prestavni čas.

MAN odslej ponuja nov prestavni program za gasilka in interven-cijska vozila v seriji TGL in TGM. Ključna prednost novega pro-grama je hitrejše pospeševanje in krajši prestavni čas.

man gasilci 112 2013Intervencijska vožnja se razlikuje od tipičnega načina vožnje. Voznik si prizadeva priti do kraja nesreče hitro in hkrati varno. Vožnja intervencijskega vozila tako zahteva veliko znanja, izkušenj in primerne karakterne lastnosti. Da se voznik lahko bolje posveti dogajanju na cesti mu sedaj omogoča avtomatiziran menjalnik MAN TipMa-tic s programiranim delovanjem za intervencijska vozila. Voznik tako ne potrebuje držati prestavne ročice saj program poskrbi za sinhronizacijo aktiviranja sklopke v odvisnosti od režima motorja ter sam preklopi v ustrezno prestavo, ki vozniku omogoča vožnjo v območju največje moči. Voznik preprosto vklopi vrtljivo stikalo, ki mu je na dosegu roke ob sedežu in prestavi v Ds program za intervencijsko vožnjo, ki mu omogoča krajši prestavni čas in hitrejše pospeševanje. V kolikor mora vozilo zapeljati na »off-road« cesto ponuja MAN TipMatic Dx program prilagojen zahtevam »off-road« vožnje.

Na poti nazaj se vozilo normalno pelje. Na tej točki voznik uporabi klasičen vozni program D. Prav tako je med vožnjo vozniku omogočeno preklapljanje med raz-ličnimi programi. Nov prestavni program MAN TipMatic je ekskluzivno rezerviran za gasilka in intervencijska vozila. MAN Truck & Bus ponuja optimiziran prestavni program za gasilska vozila na štirikolesni pogon serije TGM. Trenutno je tovarniško na voljo za vozila moči 290 in 340 KM v Euro 5 in EEV izvedbi. Dodatni stroški znašajo okrog 400 evrov, kar pomeni, da MAN prevzema večino stroškov. Lansiranje novega sistema je prav tako že v pripravi za vozila z Euro 6 motorjem. Nova verzija programa za menjalnik MAN TipMatic se lahko naknadno vgradi na vsa MAN-ova intervencijska vozila Euro 5 in EEV. Ponudba je namenjena vozilom serije MAN TGL moči 220 in 250 KM ter serije MAN TGM moči 250, 290 in 340 KM.