Luka: Vozil sem najboljši avto na svetu

Blog, Mazda, Testi

Pozabite Bugattije, Königsegge in Paganije. No, to glede na njihovo vrednost najbrž ne bo pretežka stvar. Če vam glas razuma morda pravi, da morate najboljši avto na svetu iskati med najprestižnejšimi znamkami, kar nadaljujte. Jaz bom razum izklopil in vklopil čustva. To bo najbolj subjetkiven test na planetu. Nekako boemsko bom poskusil orisati, zakaj je […]

Pozabite Bugattije, Königsegge in Paganije. No, to glede na njihovo vrednost najbrž ne bo pretežka stvar. Če vam glas razuma morda pravi, da morate najboljši avto na svetu iskati med najprestižnejšimi znamkami, kar nadaljujte. Jaz bom razum izklopil in vklopil čustva. To bo najbolj subjetkiven test na planetu. Nekako boemsko bom poskusil orisati, zakaj je Mazda MX-5 boljša od Veyrona, Regere in Huayre.

Da skozi test ne bo kakšne zmede, naj kar takoj povem, da MX-5 ni edino ime za Mazdin roadster

Da skozi test ne bo kakšne zmede, naj kar takoj povem, da MX-5 ni edino ime za Mazdin roadster

Mazda MX-5 (poznana tudi kot Miata ali Eunos) je najboljši avtomobil na svetu zato, ker je najboljša zame. Preprosto kot pasulj. Moj bančni račun žal ne razpolaga s šest in več-mestnimi številkami. Tako kot tudi ne račun večine ljudi, katerih dohodek je dovolj za preživetje, pa še za tistih nekaj špricerjev v petek po šihtu.

Bi zamenjali obvezni petkov špricer za Miato?

Bi zamenjali obvezni petkov špricer za Miato?

In če bomo dali denar, ki bi ga sicer zapravili za špricerje vsak petek po šihtu na stran, bomo kmalu imeli dovolj zajeten kupček za svojo lastno Mazdo MX-5 (ali Miato, kot jo sam najrajši imenujem – gre za ime, ki se uporablja v Severni Ameriki). Potem pa bo od števila špricerjev odvisno, kako ostarela in zmahana bo naša Miata. Ampak naj že takoj objasnim, prav vse so izvrstne!

Med testom sem imel čast spoznati tudi prvo generacijo Miate - šlo je za 25-letno veteranko

Med testom sem imel čast spoznati tudi prvo generacijo Miate – šlo je za 25-letno veteranko

Miata je pravi ljudski heroj. Pri njej gre nekako tako, kot pri uspehih naših športnikov. Tudi če ne zmagajo, so za nas najboljši. Ker so naši in vemo, da so dali vse od sebe. Za razumne vsote denarja ta roadster že 27 let riše nasmeh na obraze svojih posadk, ki jih doslej še ni tvoril več kot en par članov. Prava ekskluziva v dvoje.

Prvo generacijo Miate je težko najti v dobrem stanju, a mali roadster se bo oddolžil za čas in znanje, ki ga bomo vložili v obnovo

Prvo generacijo Miate je težko najti v dobrem stanju, a mali roadster se bo oddolžil za čas in znanje, ki ga bomo vložili v obnovo

Spodobi se, da se za trenutek ozremo v zgodovino. Leta 1989 je s traku v Hirošimi zapeljala prva Miata. Avtomobil je v prodajne salone širom sveta zapeljal v momentu, ko je bil segment roadsterjev v globoki krizi. Edini dostojni tekmec ta čas je bila Alfa Romeo Spider. A Mazda je imela svojo vizijo. “Džin ba itaj” se izgovori kombinacija japonskih zlogov, ki v (približnem) prevodu v slovenščino pomenijo “zlitje konja in jezdeca v skupno celoto”. Če pomislimo nekoliko abstraktno, lahko hitro ugotovimo, kakšna misel je gnala Mazdine inženirje skozi celotno zgodovino razvoja Miate.

V Miato z letnico 1991 je svoj čas in znanje investiral Martin iz Novega mesta

V Miato z letnico 1991 je svoj čas in znanje investiral Martin iz Novega mesta

Če se sprašujete, kaj naj bi to pomenilo v praksi: To pomeni, da so si inženirji zamislili, da mora Miata pod vsakim pogojem nuditi izvrstno vozniško izkušnjo. Elementi, preko katerih Mazda MX-5 dosega “Džin ba itaj”, so lahkotnost in kompaktnost, prostoren kokpit, motor v sprednjem in pogon v zadnjem delu vozila, enakomerna distribucija teže, odlično podvozje ter vrhunska odzivnost in povratna informacija.

Skozi celotno zgodovino jo krasi lahkotnost in kompaktnost

Skozi celotno zgodovino jo krasi lahkotnost in kompaktnost

Inženirji so skozi celotno zgodovino skušali zagotoviti lahkotnost in kompaktnost vozila. To kljub ugajanju varnostnim standardom tudi novi Mazdi MX-5 zlahka uspeva. Voznik brez posebnega stresa in naprezanja dinamično premaguje zavoje. Avtomobil namreč krasita optimalna razporeditev teže in odlično podvozje. Mazdin roadster zavoje pravzaprav tako z veseljem grize, da je stvar že prav zasvojljiva. In nič drugače ni z ostalimi generacijami. Tudi prva generacija Mazde MX-5, kljub 25 letom na grbi, nudi občutek, da sedimo v avtomobilu, narejenim izključno z mislijo, kako zagotoviti vozniku maksimalen užitek.

assad

Sedenje v Mazdi MX-5 je zelo nizko, kar pripomore k odličnemu občutku pri dinamični vožnji

Mazda MX-5 se ponaša tudi s kokpitom, ki zagotavlja optimalen izkoristek, obenem pa nudi dovolj prostora za udobno potovanje dveh odraslih oseb. Roko na srce, ljudje višjih postav se bodo počutili utesnjeno, a Mazdi je vendarle nekako uspelo. Dobra je tudi razporeditev elementov na armaturni plošči in sredinski konzoli. Najboljše od vsega pa je ročno odpiranje in zlaganje platnene strehe – oboje (z nekaj treninga) traja približno eno sekundo!

Igrača!

Igrača! (foto: Jan Gregorin)

“Igrača” je beseda, ki verjetno najbolje opiše občutja, ki jih nudi Mazda MX-5. Dvolitrski bencinski štirivaljnik razvije 160 konjskih moči in vozniku nudi tako odlično odzivnost, kot tudi prijeten “atmosferski” ropot, ki ga v dobi turbinskih puhal v praktično vseh športnih avtomobilih vse redkeje slišimo. Tudi šeststopenjski ročni menjalnik je odličen. Hodi prestavne ročice so zelo kratki in natančni, prav tako pa so kratke tudi same prestave, kar zagotavlja odlično odzivnost.

Hitro se bo zgodilo, da bo kje ostala kakšna sled gume

A najboljše od vsega pride nazadnje, pravzaprav zadaj. Pogon namreč! Ob pritisku na magično tipko “ESP off” se začne prava zabava. Pometanje z zadkom avtomobila je tako enostavno, da vas avtomobil kar naprej sili v takšno početje. A nikar ne postanite preveč pogumni – posledice, ko zadek nekoliko preveč pobegne, so znane. Medosna razdalja avtomobila je kajpak zelo kratka. Tudi, če boste z volanom motali do onemoglosti, v neki točki zadka ne bo več mogoče ujeti. Alternativa je seveda vedno “ESP on”.

Cena nove Miate se začne pri 24 tisoč evrih, vedno pa obstaja tudi cenejša oz. starejša alternativa

Cena nove Miate se začne pri 24 tisoč evrih, vedno pa obstaja tudi cenejša, oz. starejša alternativa

Mazda MX-5 nudi natanko tiste elemente, ki si jih pravi avtomobilistični navdušenec želi. Motor z zadovoljivo močjo, odlične vozne lastnosti, pogon na zadnji kolesni par … A, če pustimo športno vožnjo za konec ob strani: Mazda MX-5 nudi čisto avtomobilsko romantiko. Ni ga avtomobila, ki bi za razumne vsote denarja vozniku ponudil toliko zabave in prvinskih občutkov. Spuščena streha in prijetne poletne vonjave, nežen ropot motorja in izpuha, ki se meša s šumenjem vetra … Menim, da Mazda MX-5 nudi vse odgovore na vprašanje, kako lahko uživamo v vožnji.

Želimo več tega!

Želimo več tega! (foto: Jan Gregorin)

In tudi, ko se bomo ustavili, bomo le s težavo zlezli iz avtomobila. Pa ne le zato, ker je sedež postavljen zelo nizko. Bistven razlog je, da se s svojim konjem počutimo eno. “Džin ba itaj”. Mazda MX-5 zna predramiti čute in v vozniku vzbuditi čustva, ki bodo poskrbela, da si bo želel čim prej ponovno zlesti za volan in nadaljevati s potjo. To rabimo! Še več tega, Mazda!


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

… mimogrede, ustvarili smo tudi svoj Snapchat profil: Najdete nas pod uporabniškim imenom avtoovernet! ?

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.