Luka: V lovu za pustolovščinami s Kadjarjem

Blog, Renault, Testi, Top

Morda je brezpredmetno, pa vendar: V svojem sanjarjenju o top avtomobilu, ki bi si ga omislil, se nikoli ne zalotim, da bi moje želje odplavale na področje česarkoli, kar je več kot 5 cm od asfalta, ni glasno in nima potenciala za (vsaj) dostojno zasledovanje gentlemanov v superšportnikih na Nürburgringu. Pa vendar cenim vsak izdelek avtomobilske […]

Renault Kadjar

Morda je brezpredmetno, pa vendar: V svojem sanjarjenju o top avtomobilu, ki bi si ga omislil, se nikoli ne zalotim, da bi moje želje odplavale na področje česarkoli, kar je več kot 5 cm od asfalta, ni glasno in nima potenciala za (vsaj) dostojno zasledovanje gentlemanov v superšportnikih na Nürburgringu. Pa vendar cenim vsak izdelek avtomobilske industrije, ki me navda z zadovoljstvom in v meni prebudi željo, da se z njim odpeljem po daljši poti in na ta način morda tvegam kakšen neprijeten pogled ob (pre)poznem povratku domov.

Je tega lahko sposoben Renault Kadjar, ki ne zadovoljuje niti enega izmed naštetih kriterijev?

Povsem mogoče! Pred časom sem imel možnost preizkusiti njegovo sestrsko (Nissanovo) izvedenko, ki sliši na ime Qashqai. Slednji velja za avtomobil, ki v Evropi med t. i. “crossoverji” postavlja merila. Nad njim sem bil navdušen, kar me je veselilo, saj si Renault Kadjar (začenjši s platformo) z njim deli precej elementov. Vsestranski Kadjar (ne pomislite, da bi to prebrali kako drugače kot z “đ”) je torej obetal. Test Renaultovega najnovejšega crossoverja se je zdel kot nalašč za nekoliko toplejši začetek decembra …

Renault Kadjar Xmod Energy TCe 130

Kot nalašč za

Vsestransko uporabni “pozer”

Renault Kadjar navdušuje s svojo zunanjo podobo. Kot se za avtomobil te vrste spodobi, je ta na pogled mišičast in stilsko dovršen. Čeprav bi bila moja prva izbira rdeča barva, v kateri je izredno fotogeničen, je tudi v kovinski temno-zlati avtomobil zelo vznemerljiv. Renault vam z nakupom Kadjarja ponuja nič drugega kot “začetek življenja” (če njihovo reklamno parolo vzamemo dobesedno). Če je govora o podobi avtomobila, lahko tu naredimo kljukico – je živahna in drzna!

4x4 ali ne 4x4?

4×4 ali ne 4×4?

Moram priznati, da sem sam pri sebi nekako v konfliktu, ali avtomobile te vrste “osmilsli” štirikolesni pogon. Sam bi si ga (ob odsotnosti v testnem vozilu) v Renault Kadjarju vsekakor želel, vendar je to bolj moja osebna preferenca, kot pa nujna dimenzija smiselnosti nakupa Renault Kadjarja. Prej nasprotno. Menim, da Renault Kadjar ni avto za vožnjo po vojaških poligonih pač pa vsestransko uporaben “pozer”. Nedvomno je štirikolesni pogon uporaben, a če bo globalno segrevanje ozračja uspešnejše od sklepov pariške konference, bo tudi to kmalu izredno redko – na brezpotjih pa že ne bomo opraskali te lepe barve. Če si kupimo Kadjarja s štirikolesnim pogonom, je nekako tako, kot če bi si omislili zelo lepo ročno uro, pa potem za informiranje o času uporabljali zgolj mobilni telefon. Je pa res, da marsikdo (če ne celo večina ljudi) to počne. Tudi nakupi Kadjarja s štirikolesnim pogonom in s tem kakšna pustolovščina več bodo pogosti.

Prijeten ambient

Notranjost nudi prijeten ambient

Izredno všeč mi je bila notranjost avtomobila. Kot smo pri Renaultih navajeni, je precej konzervativno oblikovana, a ji to odtisne pečat prefinjenosti. K temu botruje predvsem usnjeno oblazinjenje sedežev, ki ponujajo občutek kvalitete in visoke mere udobja. Vožnja je udobna tako na sprednjih kot zadnjih. Nekoliko pridiha športnosti doda le volanski obroč, s katerim se tovrstnih občutij željan človek zlahka spoprijatelji.

Kadjar poskrbi tudi za vaše zdravje

Kadjar poskrbi tudi za vaše zdravje

Pozitivno izkušnjo mi je ponudila tudi centralna multimedijska naprava, imenovana R-Link. Za njeno uporabo ne boste potrebovali doktorata iz jedrske fizike, prav tako pa vas z “globokimi” izbirnimi meniji ne bo skušala zapeljati v bankino. Spremljali boste lahko npr. čistočo ozračja, pa zbirali “eko” točke, s katerimi boste nagrajeni za “neizklapljanje” istoimenskega gumba. K pustolovščinam lahko precej pripomore predvsem kartografija celotne Evrope, ki sem jo imel možnost spoznati v testnem vozilu.

Reduciranje teže je trenutno "in"

Reduciranje teže je trenutno “in”!

Testnega Kadjarja je poganjal 1,2-litrski turbo bencinski motor s 130 konjskimi močmi. Čeprav se to morda na prvo žogo ne sliši prav nič “pustolovsko”, pa moram poudariti naslednje: Če se še enkrat naslonim na preizkus “sestrskega” Nissana Qashqaia, katerega 1,2-litrski (turbo-bencinski) pogonski agregat je, ob njegovih zajetnih 1800 kilogramih, premogel le 115 konjskih moči, se spominjam, kako me je nemalokrat prisilil k skorajda “brutalnem” ravnanju s pedalom za plin. Medtem je bil Kadjar deležen precejšnje shujševalne kure. V “dvopogonski” različici tehta le nekaj več kot 1300 kilogramov! Nizka teža pripomore tako k hitrosti (a šele, ko izklopimo “eco mode”), kot ekonomičnosti avtomobila. V primerjavi z Nissanom, sem pri mojem načinu vožnje v 100 kilometrih zabeležil tudi več kot 3 litre manj potrošenega goriva!

sacaas

Zahtevnejših “off road” podvigov se s Kadjarjem verjetno ne boste lotili …

K dobri izkušnji z motorjem svoje doda tudi podvozje, ki skrbi za stabilno lego avtomobila na ravnem cestišču, kot tudi za učinkovito premagovanje manj prizanesljivih stranskih poti (ali pa slovenskih cest, ki jim s pospešeno hitrostjo žal postajajo vse bolj podobne). Same nastavitve avtomobila za vožnjo po različnih terenih regulira tudi centralni gumb med prednjima sedeža, a posebnega smisla za njegov obstoj v avtomobilu, ob odsotnosti štirikolesnega pogona, ne vidim.

lklkj

… kar pa ne pomeni, da vam bo dolgčas.

Cena vozila se prične pri 22.100 evrov, za naše testno vozilo pa bi brez popustov morali odšteti 23.975 evrov. Koliko “pustolovsko” je to za vašo denarnico, presodite sami …

Vsestranskost je njegova najopaznejša kvaliteta

Vsestranskost je njegova najopaznejša kvaliteta

Kadjar je vsestranski avtomobil. Menim, da lahko ustreza pustolovcem in zapečkarjem, alo- in psihocentrikom, umirjenim in temperamentnim. Končno pa, seveda, tako moškim kot ženskam:

Maruša, ženski komentar o vozilu Renault Kadjar:

“Pri Kadjarju mi je všeč položaj sedenja, ki ti s svojo višino ponuja dober pregled na okolico. Tudi sami sedeži so zelo udobni, kar je odlično za vožnjo na daljše razdalje. Ker v moji torbici pogosto vlada zmešnjava in težko najdem ključe, se mi zdi zelo uporaben sistem za odklepanje avtomobila s tipko na vratih. Ključ lahko ostane na svojem mestu tudi za zagon avtomobila, kar je zelo priročno. Mogoče me malo moti le ne preveč prostoren prtljažnik, saj bi glede na zunanji izgled avtomobila, pričakovala nekaj več.”

Ima lahko Kadjar blagodejne učinke na življenje človeka? :)

Ima lahko Kadjar blagodejne učinke na življenje človeka, kar obljublja Renault?

Da. Kadjar je sposoben voznika prepričati v “rizik” in izbiro daljše poti. Vožnja je izredno sproščujoča in prijetna. Zdi se mi, da lahko avtomobil te vrste celo človeku vlije samozavest! In prav to je tisto, kar bi si večina ljudi z nakupom novega avtomobila (če damo “medsosedska avtomobilska tekmovanja” tokrat na stran), po mojem mnenju, morala želeti …

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.